Smrad na stranišču – napoved zdravstvenih težav

Dobro počutje | jul. '18

Dr. Iztok Ostan

 Če zasmrdi iz hladilnika, vemo, da ga bo treba očistiti, če pa smrdi za nami na stranišču, si domišljamo, da je vse v redu. Pa ni. Smrdeče blato je znak gnitja in prevladovanja zdravju škodljivih mikrobov. Gnijočo maso imamo v črevesju 24 ur na dan, iz leta v leto ... Saj nas mora spodkopati!

Prava hrana za dobre bakterije so le toplotno neobdelane vlaknine. Če damo na kompost, kjer so podobne bakterije kot v črevesju, ostanek jušne zelenjave, bo zgnila, ostanki sveže zelenjave pa fermentirajo. A današnji človek bi ob presni prehrani težko obstal. Raziskava iz devetdesetih let prejšnjega stoletja med presnojedci v Nemčiji je pokazala, da je kar 50 odstotkov žensk ob taki prehrani izgubilo menstruacijo. Nekaj kuhane hrane torej moramo pojesti, a je eden od pomembnih vzrokov, da naše blato smrdi.

S staranjem se vonj blata še poslabša. Po 45. letu namreč upade kislost v želodcu, ki nas varuje pred škodljivimi mikrobi. Ti zato laže vdirajo v črevo kot v mladosti in pojavlja se več črevesnih težav. Bolezni, stres, konzervansi in pesticidi v hrani, antibiotiki in druga zdravila ... še poslabšajo neravnovesje v črevesju.

Pri tem pa si lahko učinkovito pomagamo. Leta 2003 sem prvič preizkusil danski bio probiotik EM Erika Nielsena. Večkrat na dan sem ga srebal v skupni dnevni količini do pol decilitra in v treh dneh je blato kljub mešani prehrani izgubilo neprijeten vonj. Takega učinka ne dosežemo ob uživanju običajnih probiotičnih živil, kot so kislo mleko, jogurti, kefir, zelnica in podobno. Potrebni so torej probiotiki z mnogo večjo količino dobrih bakterij (sevov) na mililiter oz. gram. Preizkušal sem tudi probiotična prehranska dopolnila, ki so po številu sevov bogatejši od danskega bio probiotika EM. Tudi z njihovim uživanjem sem večinoma odpravil neprijeten vonj blata, a sem se vrnil k bio probiotiku EM, ker se je izkazal kot najcenejši za želeni učinek – odpravo neprijetnega vonja blata. Pomemben dejavnik odločitve je bilo zame tudi dejstvo, da je to biološko pridelano živilo, ne prehransko dopolnilo. Uživamo ga lahko vsak dan. Vsebuje izvlečke iz 19 vrst zdravilnih zelišč.

Bio probiotiki tipa EM so nadgradnja tehnologije učinkovitega združevanja mikroorganizmov EM (Effective Microorganisms), ki so jo najprej razvili na Japonskem. Prof. Teruo Higa je namreč ugotovil, da lahko delovanje dobrih mikroorganizmov v okolju zelo okrepi, če združi močne mikroorganizme, ki se medsebojno podpirajo. Tako jim je na Japonskem uspelo oživiti celó povsem onesnaženo notranje morje Seto, zdaj pa v njem gojijo celo školjke za človeško prehrano. Probiotično živilo tipa EM je prvi razvil Danec Erik Nielsen. 

Če imamo zdravstvene težave s črevesjem, je smiselno uživati probiotično zdravilo, ki ga priporoča zdravnik. Učinek probiotičnih zdravil je namreč znanstveno dokazan. Pri uživanju probiotičnih živil in prehranskih dopolnil pa takih študij ni, zato ni znanstvenih dokazov, kateri je učinkovitejši. Zdi pa se, da je pomembno, da z izbranim probiotikom, katerim koli že, dosežemo stanje, ko na stranišču ni neprijetnega vonja. To tezo sem preverjal z zbiranjem izkušenj uporabnikov bio probiotika EM. Na spletni strani www.iztokostan.com jih je predstavljenih že več kot 330; med njimi so izkušnje o izboljšanju pri zaprtju, napihnjenosti, driskah, bolečinah v trebuhu, alergijah, glivičnih vnetjih, avtoimunih boleznih, kot sta Crohnova bolezen in ulcerozni kolitis, in drugih težavah.

Dr. Iztok Ostan


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media