IZ KOŠKA ROČNIH DEL

Prosti čas | jul. '18

Modra svežina

V vročih poletnih ali hladnejših jesensko-zimskih dneh nas bo pogled na bel prt očaral s svežino modre vezenine.

Vzorec, vezen s križci, ponavljamo na sredini prta, nadprta ali pravokotnega prtička. Narisana je ¼ vzorca, s prekinjenimi črtami pa sta označeni sredini.

Za vezenje potrebujemo prejice v modri, turkizni, sinje modri, svetlo modri in sivkini barvi. Križce vezemo čez 2 x 2 niti na blagu s 3 nitkami deljive prejice.

Blago poljubne velikosti, na katerem lahko štejemo niti, preganemo po dolgem in počez ter sredinske zgibe prešijemo s sprednjimi vbodi. Vse robove obšijemo s cikcakastimi vbodi, da se blago ne cefra.

Na vzorčni risbi preštejemo križce, nato preštejemo niti na tkanini. Tako vidimo, kako velik bo vzorec in kolikokrat ga lahko ponovimo. Vzorec začnemo vesti na sredini prta in vezemo od sredine navzven. Vzorec smiselno ponavljamo, da ga sklenemo v celoto. Ko smo končali vezenje, naredimo okrog in okrog prta 2 cm širok rob.

= modra

= sivkina barva

= turkizna

= sinje modra

= svetlo modra

Plavica in pšenica

Nežne plavice med zlatimi pšeničnimi klasi so vedno privlačen motiv za vezenje.

Manjši vzorec vezemo na enega od vogalov prtička. Na večjem prtu pa ga domiselno dopolnimo z večjim vzorcem.

S pomočjo fotokopirnega stroja povečamo oba vzorca za 75 odstotkov. Prerišemo ju na svileni papir. Med papir in blago vstavimo kopirni papir z obarvano stranjo navzdol. Ob straneh pripnemo z bucikami ali trdno pritisnemo z roko. Z ostro ošiljenim svinčnikom občrtamo vzorec. Preden papir z vzorcem odstranimo, se prepričamo, ali so vsi obrisi natančno prekopirani.

Za vezenje potrebujemo prejice v svetlo in temno modri, svetlo rumeni, zlato rumeni in zeleni barvi.

Vezemo z dvema ali tremi nitkami deljive prejice. Liste in cvetove plavic vezemo s ploščatim vbodom (pri cvetu od sredine navzven kot sončni žarek), prašnike pa z vozličastim vbodom. Pšenična zrna vezemo s polnim vbodom, pšenično steblo in rese pa s stebelnim vbodom.

 

Jelka Logar Smrekar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media