Pa smo spet nabrali nekaj lepih spominov …

Prosti čas | jul. '18

Za nami je 14. srečanje bralcev in prijateljev revije Vzajemnost, ki bo marsikomu – na Mali Lošinj smo se peljali kar z osmimi avtobusi – pustilo lepe spomine. Sončno vreme, prijetno toplo morje, lepo urejen hotel s prijaznim osebjem in odlično hrano … vse to je pripomoglo k dobremu razpoloženju. Simpatični Kompasovi vodniki in vodnice, animatorji ter animatorke pa so skrbeli, da nam ni ničesar manjkalo.

V hotelu Vespera v zalivu Sunčana uvala so nam plesalci folklorne skupine Manfrina iz Malega Lošinja pripravili lepo dobrodošlico. V slikovitih nošah so nam tri generacije plesalcev prikazale plese s Suska, Lošinja in Cresa. Mag. Jožica Dorniž, odgovorna urednica Vzajemnosti, ter Marijan Papež, generalni direktor Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije, sta udeležencem zaželela prijetno bivanje. Potem so se nekateri odpravili na prvi sprehod ob morju, drugi že na večerjo, da so si nabrali moči za večerno zabavo s plesom, najbolj neučakani pa so zaplavali v morju, ki je bilo prijetno toplo.

Jožica Dorniž in Marijan Papež sta udeležencem zaželela prijetno bivanje.

Precej dobrih znancev je bilo na letošnjem srečanju, a tudi kar nekaj novih obrazov. Veseli smo prav vseh in vsakega posebej, v čast pa nam je tudi dejstvo, da se tako dolge poti ne ustrašijo niti tisti, ki so krepko prekoračili 80. in celo 90. leto. Letos so bili to Tilka Eiselt z 89 leti, Jerica Pogačar z 91 leti in Drago Lukek, ki je bil z dopolnjenimi 95 leti sploh najstarejši udeleženec. Z ženo Matildo sta bila že nekajkrat na naših srečanjih in vedno sta bila zadovoljna.

Najmlajši folkloristi so navdušili občinstvo.

Program naših srečanj je bolj ali manj ustaljen: jutro se za marsikaterega izletnika začne s telosvatbo, razgibavanjem pod vodstvom profesorice športa in naše dolgoletne sodelavke Savine Vybihal. Potem se odpravimo na ta ali oni izlet, popoldne pa slišimo marsikaj koristnega na predavanjih. Nekateri izkoristijo priložnost za kopanje v morju ali bazenu ali za sprostitev v senci borovcev, zvečer pa je čas za sproščeno druženje, ples in zabavne igre z nagradami. Tudi letos ni bilo nič drugače.

Združili smo prijetno …

Na otok Susak smo morali pripluti v dveh skupinah.

Na otoka Susak in Velike Srakane smo se peljali s piratsko ladjo, kar pa ni prestrašilo delfinov, ki so na veliko navdušenje izletnikov plavali v bližini in izvajali akrobacije.

Susak je poseben otok, kot so posebni njegovi prebivalci, ki jih je še okoli 80. Imeli smo srečo in v cerkvi naleteli na duhovnika, ki nam je razložil zgodovino otoka in nas spodbudil k petju. Po cerkvi sv. Nikolaja je zadonela lepa Marijina pesem … Po duševni sprostitvi je sledila še telesna – masaža stopal s hojo po mivki, potem pa smo razvajali brbončice z odličnim ribjim kosilom na ladji. Ni čudno, da je na ladji zadonela pesem ob spremljavi orglic …

O zgodovini Suska nam je marsikaj zanimivega povedal tamkajšnji duhovnik.

Na poti nazaj smo se ustavili še na otoku Velike Srakane, kjer živi le še pet ljudi. Ena od teh je Slovenka Blanka, ki z možem goji ovce, kokoši in gosi ter prideluje zelenjavo. V tistem času je ekipa hrvaške televizije snemala dokumentarec o otoku in dekleta iz Vzajemnosti (pa tudi drugi udeleženci) smo z veseljem poklepetale z njimi.

Izletniki so imeli kaj videti tudi na otoku Cresu.

Skupina izletnikov pa se je z avtobusom odpravila na otok Cres, ki se je po zadnjih meritvah menda po velikosti izenačil z otokom Krkom. Tu je ena od le še dveh lokacij, kjer gnezdijo beloglavi orli. Naši izletniki v belih kapah so se sprehodili po središču glavnega mesta, si ogledali mestni muzej in cerkev Marije Snežne. Na poti nazaj so se ustavili še v Osorju, pristaniškem mestecu s samo 60 prebivalci, kjer imajo odličen sladoled!

… s koristnim

Nasvete zeliščarice Sandre Nikolič so si nekateri vestno zapisovali.

Mali Lošinj diši po zdravju. Pravzaprav dišijo številni grmički zdravilnih zelišč, ki poleg borovcev skrbijo, da se tu lažje diha. Zeliščarica, domačinka Sandra Nikolič nam je povedala marsikaj koristnega o uporabi zdravilnih zelišč, ki rastejo na Malem Lošinju, od smilja in sivke do mirte in rožmarina. Nekateri so se z njo odpravili še na ogled aromatičnega vrta …

Besede zdravnice Brede Jesenšek Papež, kako naj bolj varujemo hrbtenico, si bo marsikdo zapomnil.

Naslednji dan pa smo prisluhnili zanimivemu predavanju prim. izr. prof. Brede Jesenšek Papež, dr. med., specialistke za fizikalno in rehabilitacijsko medicino. Govorila je o težavah s križem in o tem, kako smo si za marsikatere težave krivi sami, saj se premalo gibamo in hrbtenico obremenjujemo s preveč kilogrami. Pokazala je tudi nekaj koristnih vaj in priporočila, da redno vadimo doma. Njene nasvete so upoštevali že zvečer in se temeljito razgibali na plesišču.

Tale Cene bo pa dober zdravnik, so menili udeleženci o prijaznem in ustrežljivem študentu medicine.

Tudi nadaljevanje je bilo povezano z zdravjem. Cene Jerele, ki zaključuje študij medicine v Ljubljani, nas je poučil o metodah prve pomoči in uporabi defibrilatorja pri oživljanju. Skupaj s kolegom Anejem Kokovnikom sta spremljala izletnike vse štiri dni in imela sta kar nekaj dela, a na srečo le z manjšimi nevšečnostmi, kot so ureznine, žulji ali slabo počutje.

Telosvatba je tokrat potekala na otroškem igrišču.

Zadnji dan smo izkoristili za skupno fotografiranje in druženje s starimi in novimi znanci. Na poti domov smo se ustavili še v Opatiji, da se še zadnjič naužijemo morskega zraka. Ob slovesu pa smo si obljubili, da se prihodnje leto spet vidimo na že 15. jubilejnem srečanju. Pridite, veseli vas bomo!

Ne samo v reviji, tudi na televiziji smo!

Tudi letos je naša doživetja na Lošinju spremljala ekipa novomeške televizije Vaš kanal. Irena z mikrofonom in Jože s kamero sta lovila najzanimivejše utrinke s 14. srečanja. Ogledate si jih lahko v reportaži, ki bo na sporedu: 10. in 17. julija ob 20. uri, 18. julija ob 22. uri ter 22. julija ob 21.30.

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media