ZDRAVJE NA KRATKO 1

Dobro počutje | jul. '18

Privoščite predah svojim jetrom

Ali vas zbada pod desnim rebrnim lokom, se vam nabira maščoba okrog trebuha, ste pogosto utrujeni, vas napihuje, srbi koža? Mastna hrana, alkohol, tobak in zdravila močno izčrpavajo delovanje jeter. Razbremenite jih z najučinkovitejšim izvlečkom iz pegastega badlja. Dovolj je le ena kapsula na dan, saj se pegasti badelj iz SiliFita petkrat bolje vsrka v celice kot pri drugih izvlečkih, dokazujejo raziskave. Na voljo v lekarnah in www.naturamedica.si, tel. št.: 03 56 30 022, 040 214 620.

V vodo s čepki za ušesa

Če imate občutljiva ušesa ali pa pogosta vnetja, je priporočljivo, da ne pride v njih voda. Silikonske čepke v Widexovih slušnih centrih izdelajo po meri, tako da zagotavljajo popolno zaščito pred vdorom vode. Imajo pa to dobro lastnost, da ščitijo tudi pred hrupom, tako da jih z veseljem uporabljajo tudi tisti, ki zaradi hrupa težko zaspijo. Čepki so primerni za odrasle in otroke. www.widex.si

Krvna slika marsikaj pove

Krvna slika (hemogram) je hitra, preprosta in učinkovita preiskava, ki jo zdravniki imenujejo kraljica vseh preiskav. Iz drobne kapljice krvi namreč laboranti »preberejo«, katere gene smo podedovali, kako živimo in kakšne spremembe se dogajajo v našem telesu. V osnovni preiskavi preštejejo eritrocite (rdeče krvničke, ki prenašajo kisik), levkocite (bele krvničke, ki so pomemben del imunskega sistema) in trombocite (krvne ploščice, ki sodelujejo pri strjevanju krvi). Spremembe v številu teh celic opozarjajo na bolezen, ki jo zdravniki potrdijo še z anamnezo in kliničnim pregledom. Natančnejše podatke pa dobijo iz razmaza kapljice krvi. Pomembno je, da je krvna slika narejena čim hitreje in da je izvid jasen, nedvoumen in pregleden. Laboratorijski tehniki imajo veliko znanja in pogosto na podlagi dobre krvne slike prepoznajo diagnozo, še preden jo ugotovi zdravnik, ali pa predlagajo dodatne preiskave. Zato je sodelovanje med laboratorijem in ambulantami zelo pomembno. 

Ker se je krvno sliko treba naučiti pravilno brati, so hematologi iz ljubljanskega univerzitetnega kliničnega centra napisali priročnik Kako brati krvno sliko, ki naj bi bil v pomoč predvsem zdravnikom v osnovnem zdravstvu. Z boljšim razumevanjem izvidov krvnih preiskav bodo lažje odkrivali vzroke za težave tako otrok kot odraslih bolnikov in jih po potrebi poslali k specialistu ali pa preprečili kakšno nepotrebno napotitev. Zlasti pri otrocih se krvne vrednosti zelo razlikujejo od krvnih vrednosti pri odraslih.

A. Ž. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media