Drevo – za telo in dušo

Dobro počutje | nov. '18

Fitomedicina je široka veja znanosti, ki zajema zdravilno delovanje zelišč, gob, dreves ... Je preplet ljudskega zdravilstva in sodobne znanosti, ki te fenomene raziskuje in »sodelovanje z naravo« postavlja na nove temelje. »Zato doživljamo renesanso starih znanj,« pove Maria Ana Kolman, ki proučuje zdravilno moč narave in pravi, da se od nje vsak dan znova kaj nauči. Z njo smo se pogovarjali predvsem o zdravilni moči dreves – dendroterapiji. Poudarja dognanja japonskega znanstvenika Qing Lija, ki dokazujejo, da »gozdna kopel« že po dveh urah okrepi imunski sistem za 50 odstotkov.

Ker človek še zlasti pri utrujenosti, razočaranju, depresiji, žalosti ali občutku nemoči in brezizhodnosti potrebuje večji energijski potencial, priporoča »sodelovanje« z drevesi. O tem piše tudi v knjigi v dveh delih Drevesa. Sama je sicer zelo naklonjena sibirski fitomedicini in sibirskemu šamanizmu, hkrati pa poudarja tudi moč rastlin, ki rastejo na naših tleh. Poudari, da je v naših gozdovih in travnikih lekarna, ki ji ni para: »Najlažje je za lajšanje glavobola kupiti zdravilo. Pri nas pa rasteta bela vrba in brestovolistni oslad, ki sta zaradi vsebnosti salicilatov naravni aspirin, in to brez stranskih učinkov.«

Čas je za jerebiko

Opozorila nas je na jerebiko, drevo, ki ima rdeče grozdaste plodove in prav ta čas krasi naše gozdove, marsikje pa tudi parke. Tako lepa je, da ljudje mislijo, da je prav zaradi žarečih plodov celo strupena. Pa vendar so plodovi tisti, ki so polni zdravja: »Plodovi jerebike zmanjšujejo raven holesterola v krvi. Predvsem pa so jagode jerebike star in najboljši recept za zdrave oči. Ljudski rek pravi, če na dan poješ deset jagod, tudi na starost ne boš potreboval očal. Ker je jerebika bogata s kalijem in magnezijem, blagodejno vpliva na srčno-žilni sistem. Ženske, ki pijejo čaj iz posušenih jagod, listov ali mladih poganjkov, ohranijo lepoto in prožnost telesa v pozno starost,« razlaga Maria Ana Kolman. V plodovih jerebike je tudi visoka vsebnost vitaminov A in C, ki sta močna antioksidanta. Ta pa je najmočnejši v svežih jagodah, zato naša sogovornica priporoča, da jih zamrznemo in si jih privoščimo po nekaj na dan tudi pozimi. Sveže ali zamrznjene jagode imajo pozitiven učinek tudi na jetra in žolčnik: ščitijo jetra, uničujejo maščobne obloge v jetrih in pospešujejo izločanje žolča. Napitki iz jagod jerebike imajo tudi protimikrobne in protibakterijske lastnosti, zdravijo bolezni dihal in so tudi učinkovito sredstvo proti hripavosti oziroma za ohranjanje dobrega glasu pri pevcih, predavateljih itd. 

Objemite svoje drevo

»Drevesa imajo tako kot vsa živa bitja svojo energijo. Stik človeka z drevesom je stik dveh energijskih polj, kar sproži aktivno izmenjavo energij. Nekatera drevesa energijo oddajajo in nas tako napolnijo z močjo in svežino, druga pa jo sprejemajo in nas tako očistijo slabih energij, nam odvzamejo žalost, stres ... Zato vidimo vse več ljudi, ki objemajo drevesa,« pravi Maria Ana Kolman. Priporoča, da smo v stiku z drevesom največ pet minut, in opozarja, da ni nič hudega, če začutimo ščemenje vzdolž hrbtenice, mravljinčenje v dlaneh, rahlo vrtoglavico ipd. To pomeni, da stik deluje.

Breza. Dendroterapevti opažajo, da se pri ljudeh, ki živijo ob brezovih gozdovih ali imajo okrog hiše zasejane breze, samodejno vzpostavlja proces samozdravljenja. Brezi so nekoč pripisovali tudi sposobnost odganjanja zlih duhov, danes pa to lahko razumemo kot nevtraliziranje negativnih energij. V slovanski tradiciji je breza veljala za sveto drevo pa tudi simbol ženskosti, zato je bila zelo cenjena pri zdravljenju vnetih prsi, pri miomih na maternici in za spodnji del trebuha. Breza je drevo dobrote in miline, je nežna in sočutna, deluje z mehko energijo, hkrati pa ima moč obnavljanja energije in pospešuje procese zdravljenja. Komunikacija z brezo je koristna za ljudi z nevrozami, depresijo in tudi za tiste, ki so pogosto izpostavljeni stresu.

Hrast ima izjemno močno energijsko polje. Naši predniki so hrastove deščice polagali na srce, kar naj bi zdravilo aritmije, tahikardije in srčno popuščanje. V sodobnih tehnikah dendroterapije pa hrastove deščice polagajo na čelo in zatilje, kar naj bi bistrilo misli in krepilo koncentracijo. Nekoč so k hrastu nosili ranjene bojevnike, da so dobili moč za ozdravitev. Predvsem starejšim sogovornica bolj kot objemanje hrasta, ki ima zelo močno energijo, priporoča sprehode po hrastovem gozdu, saj normalizira krvni tlak in deluje blagodejno na srce in živčevje.

Jelka. Že naši predniki so vedeli, da jelka odpravlja bolečine, pospešuje celjenje, bistri um in pomaga obvladovati čustva. Zato so pod vzglavnik ali posteljo polagali jelkine veje. Vonj zažganih posušenih jelkinih vej pa je odlično sredstvo za energijsko čiščenje doma. Močno zdravilno delovanje imajo tudi jelkini storži; čim več jih imamo v svojem domu, tem bolj čist in zdrav je zrak. Dobro jih je podržati tudi v dlaneh, saj nas energijsko prečistijo. Če jelke zasadimo ob robu hiše, bodo delovale kot zaščitni pas pred vdorom negativnih vplivov okolja. Sprehod skozi jelkin gozd pa odpravlja stres, slabo razpoloženje, žalost in depresijo. »Če se s hrbtom za nekaj minut naslonimo na jelko, slabo razpoloženje in mračne misli kar naenkrat izginejo,« pravi Maria Ana Kolman.

Trepetlika človeka razbremeni živčne napetosti, odganja destruktivne misli in neobvladljiv strah ter paniko. Vejice in listi trepetlike pod vzglavnikom pa pri otrocih in odraslih vplivajo na krepak in miren spanec.

Bor je drevo umirjenosti in močnega duha. Energijsko polje bora je zelo močno in pomaga človeku pri modri izbiri prave življenjske odločitve.

 Lidija Jež


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media