Pohod od Litije do Čateža

Prosti čas | nov. '18

Pohod po Levstikovi poti od Litije do Čateža je najbolj znan in najbolj priljubljen pohod med pohodi v spomin slovenskih pisateljev. Tokratno 32. popotovanje se bo zgodilo v soboto, 10. novembra.

Ker gre za res množično prireditev, saj so na njej našteli že tudi več kot 20 tisoč pohodnikov, so se organizatorji (Zavod Levstikova pot) dobro pripravili. Obvezna je registracija, startnina je 6 evrov, kdor želi avtobusni prevoz s Čateža nazaj na izhodišče, bo moral odšteti še dodatne 4 evre. Vsak pohodnik bo ob vpisu dobil revijo Levstikova pot, v kateri sta zemljevid in dnevnik poti, ter priložnostno darilo. Pot je dolga 22 oziroma 21,5 kilometra, a nobene bojazni ni, da bi se tisti, ki na pot ne boste šli v organizirani skupini, izgubili, saj je dobro označena. 

Začetek poti in vpisovanje pohodnikov bosta med 6. in 9. uro na Valvasorjevem trgu v Litiji ter pri kulturnem domu v Šmartnem, ki je od Litije oddaljeno okrog 1,5 kilometra. Organizatorji opozarjajo, da se bo mogoče prijaviti ves dan, tudi na cilju, kar velja predvsem za pohodnike, ki se bodo pridružili nekje vmes. Trasa poti vodi v smeri Litija–Šmartno–Slatna–Jelša–Liberga–Preska, kjer pa se razcepi na severno in južno različico, dolžina je skoraj enaka, južna pot je dobrih 500 metrov krajša. Ob poti bosta bogata kulinarična in gostinska ponudba. Cilj oziroma znamenita razhodnja bo kot običajno na vaškem trgu na Čatežu, kjer bo domače turistično društvo ob 13. uri pripravilo osrednjo prireditev.

Vrnitev s Čateža je s posebnimi avtobusi, za vstop je nujna vozovnica, ki jo bo mogoče kupiti ob registraciji. Iz Šentlovrenca bo proti Ljubljani odpeljal tudi poseben vlak. Zaradi množičnosti prireditve organizatorji posebej opozarjajo na spremenjen prometni režim v Litiji, Šmartnem in na Čatežu, parkirišča bodo posebej označena. Državna cesta čez Čatež bo med 11. in 16. uro popolnoma zaprta za ves promet.

Vtisi domačega učitelja

Povod za vsakoletno popotovanje od Litije do Čateža je Levstikov esej z enakim imenom, ki je izšel leta 1858. Opisal je pot, ki jo je opravil leto prej, 11. novembra 1857. Opisal je naravo, ljudi, ki jih je srečal, in ljudske običaje. Pohode so začeli študenti slavistike in slovenistike pod vodstvom profesorja Antona Slodnjaka leta 1958, sto let po izidu potopisa. Za njim je vodenje prevzel dr. Matjaž Kmecl, ki je leta 1987 uradno odprl markirano pot. Od leta 2011 so na njej postavljene table, ki označujejo in opisujejo zanimivosti, med drugim celoten Levstikov potopis.

Pisatelj, pesnik in kritik Fran Levstik se je rodil v Spodnjih Retjah pri Velikih Laščah 28. septembra 1831, umrl pa je 16. novembra 1887 v Ljubljani. Študiral je bogoslovje v Olomoucu, a je bil leta 1855 zaradi »pohujšljivosti« pesniške zbirke Pesmi izključen. Postal je domači učitelj na gradu Turn in gradu Kalc, nato je bil tajnik tržaške Slavjanske čitalnice, urednik lista Naprej, v času od 1864 do 1965 je bil prvi tajnik Slovenske matice, dve leti je delal pri Wolfovem slovarju, leta 1870 je na Dunaju izdajal list Pavliha, nazadnje pa je sodeloval pri prevodu državnega zakonika in delal kot skriptor v licejski knjižnici. Pesniti je začel že v gimnaziji. Širši javnosti je najbolj znana povest Martin Krpan z Vrha, o pogumnem, močnem in prostodušnem kmetu, ki se gre na Dunaj borit s sovražnim Brdavsom.

Okvir: Organizator pohoda je Zavod Levstikova pot, imajo zelo pregledno spletno stran z vsemi podatki in napotki www.levstik.si; dosegljivi so na e-naslovu: info@levstik.si.

Jožica Hribar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media