Zgodba o venčku in stoletnem orehu

Prosti čas | nov. '18

Ob koncu novembra se vsako leto začnemo pripravljati na prihajajoči adventno-božični čas. Zakaj ne bi letos naredili malo drugačnega venčka kot po navadi? Predlagam vam, da zanj uporabite orehove luščine.

Venček je izdelan iz lupin plodov stoletnega oreha, ki ga je na severni strani hiše posadil moj dedek Jurij Vreže. Dedka žal nisem poznala, a sem mu še danes hvaležna, da je posadil oreh, ki po dobrih stotih letih še vedno rodi. Čeprav orehi niso zelo debeli, pa pod izredno tanko lupino skrivajo zelo okusno sredico – kot nalašč za domačo potico.

Ob luščenju orehov se mi je pred leti porodila ideja, da bi lahko uporabila luščine, in tako sem ustvarila prvi orehov venček. Kasneje sem jih naredila še veliko, vse kot nekakšno variacijo na temo, kot tudi tega z žitnimi klasi, ki mi je že ob nastanku vzbudil asociacijo – venček sem poimenovala POTICA.

Orehove luščine na slamnato osnovo prilepite v več vrstah. Na venčku, ki ga vidite na fotografiji, jih je pet. Seveda je njihovo število odvisno od velikosti slamnatega oboda. Ko prekrijete obod z luščinami, se lahko odločite, ali vam je všeč takšen, kot je, ali pa ga boste okrasili še z dodatnimi dekorativnimi elementi, kot so okrasne božične kroglice, svetleči kamenčki ali biserčki in kovinski laski.

Praznični venček na fotografiji lahko uporabite v adventnem času in v njegovo bližino postavite štiri manjše ali eno večjo svečo. Lahko pa je takšen venček tudi spremljevalec božičnega vzdušja na praznični mizi ali pa ga obesite na vhodna vrata. Ker je ustvarjen iz trajnih materialov, ga lahko uporabljate več let in ga, ko si zaželite novega, podarite nekomu, ki ceni ustvarjalnost in ga navdušujejo inovativno uporabljeni naravni materiali. 

Prav zanima me, kakšen bi bil dedkov komentar o mojih orehovih venčkih. Mislim, da vem ...

Oblikovanje, besedilo in fotografija: Nada Vreže


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media