Iz koška

Prosti čas | nov. '18

Božične zvezde

Hitro se približuje veseli december, ko bomo svoj dom praznično okrasili. Na mizah, policah in stolih naj zato ne manjkajo prti, prtički in okrasne blazine z izvezenimi božičnimi zvezdami.

Vzorec božične zvezde s pomočjo fotokopirnega stroja ustrezno povečamo in ga prerišemo na svileni papir. Vzorec prenesemo na blago tako, da med svileni papir in blago vložimo kopirni papir za tkanine. Ob straneh spnemo z bucikami, da se med prerisovanjem vzorca papir in blago ne bosta premikala.

Za vezenje potrebujemo prejice v rdeči, temno rdeči, zeleni, temno zeleni in zlati barvi. Vezemo z dvema ali tremi nitkami deljive prejice.

Zunanje lističe cvetov in žile vezemo z zlato prejico s stebelnim vbodom. Večje cvetne lističe vezemo z rdečo prejico, manjše s temno rdečo prejico, vse pa s polnim vbodom. Prašnike vezemo z zeleno prejico z vozličastim vbodom. Listje vezemo z zeleno in temno zeleno prejico s polnim vbodom, stebla vezemo z zeleno prejico s stebelnim vbodom.

 

Žlahtne vrtnice

Na božični večer, za silvestrovo in ob drugih prazničnih dnevih v letu nas bo očaral pogled na bel prt z žlahtnimi rdečimi vrtnicami.

Za prt potrebujemo platno oziroma blago, na katerem lahko štejemo niti. Blago prepognemo po sredini po dolgem in počez in zgibe ob niti prišijemo s sprednjimi vbodi. Tako bomo vrtnice lažje vezli v enakomernih razdaljah drugo od druge.

Vrtnico in manjšo vrtnico s cvetnima popkoma vezemo na prt, kot prikazuje skica, ali pa vzorec oblikujemo po svoji zamisli. Vzorca sta primerna tudi za vezenje na kvadratnih in pravokotnih prtičkih.

Preden začnemo vesti, preštejemo križce na vzorčni risbi, nato preštejemo niti na tkanini. Tako bomo videli, kako velike so vrtnice in koliko jih lahko izvezemo na prtu.

S tremi nitkami deljive prejice in po označenih barvah na vzorčnih risbah vezemo križce čez 2 x 2 niti. Temno rdeče obrobe na vzorcih vezemo s tremi nitkami deljive prejice z linijskim vbodom.

Izvezeni prt zarobimo z dvojnim robom. Nato ga navlažimo in na notranji strani zlikamo. 

Jelka Logar Smrekar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media