Letošnji F3ŽO

nov. '18

Festival za tretje življenjsko obdobje, ki je letos postal polnoleten, je v začetku oktobra obiskalo 17.500 obiskovalcev iz vse Slovenije in prav vsak je v Cankarjevem domu našel kaj zanimivega. Spremljali so lahko plesne in glasbene nastope na dveh odrih, najmanj 130 jih je bilo, ali pa so si ogledali ponudbo več kot 160 razstavljavcev. Nove veščine so si nabirali na več kot 50 izobraževalnih dogodkih in desetih delavnicah. Med temi je bila zelo obiskana delavnica Jasmine Lambergar o spominu in poslušanju, ki smo jo pripravili v Vzajemnosti. 

Programski svet festivala je na otvoritvi, na kateri je bil slavnostni govornik novi predsednik vlade Marjan Šarec, podelil priznanja za prispevek k razvoju in bogatenju festivala v preteklih letih. Prejeli so jih: Društvo upokojencev Ajdovščina, članica strokovnega sveta Zdusa Jožica Puhar in bivša ministrica za delo Anja Kopač Mrak, častni naziv ambasador festivala pa so podelili Mariji Pukl, podpredsednici Zdusa.

Na festivalu je bil čas tudi za resne debate, ki pa se zadnja leta precej ponavljajo. Na primer o dolgotrajni oskrbi, ki bi marsikateremu starostniku olajšala zadnja leta življenja, nikakor pa ne zmore dobiti svojega zakona. Pa o srebrni ekonomiji, ki je zelo perspektivno področje in med starejše prinaša več zdravja in aktivnosti, vendar upokojenci, ki bi želeli opravljati krajša in občasna dela, še naletijo na težave. Po obljubi ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti naj bi dobri dve leti po sprejetju strategije dolgožive družbe končno začeli pripravljati akcijske načrte. Posebna pozornost bo namenjena kakovosti življenja v starosti in človekovim pravicam starejših. Predstavila se je tudi Medgeneracijska koalicija Slovenije, sestavljajo jo Zdus, Dijaška organizacija Slovenije, Študentska organizacija Slovenije ter Mladinski svet Slovenije, ki podpirajo medgeneracijsko sodelovanje in se zavzemajo za več delovnih mest, dostojne plače in pokojnine. 

Prav posebna sta bila začetek in zaključek festivala. Zabavna igra Toneta Partljiča v izvedbi ljubiteljskega gledališča iz Peker pri Mariboru Čaj za dve je bila iztočnica za pogovor o sobivanju. Zaključna predstava pa za razmislek, zakaj so leta le številke. Plesni teater Ljubljana je namreč v Ljubljano pripeljal prav posebno predstavo Las Muchisimas – Izjemne dame, v kateri je nastopilo 17 žensk različnih narodnosti (tudi štiri Slovenke), starih med 61 in 75 let.

A. Ž., fotografije: J. D.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media