Srečanje v sto deset let stari šoli

Zgodbe | dec. '18

Šola, kot je bila zgrajena leta 1909 ...

V stari osnovni šoli na Svetem Štefanu, ki bo naslednje leto praznovala 110. obletnico, so se srečali učiteljice, učitelji in ravnatelji, ki so poučevali od leta 1957 do 1975 na takratnem Vinskem Vrhu pri Slivnici. Tako se je namreč kraj imenoval po dekretu takratne Vlade SFRJ iz leta 1948. Bilo je to prisrčno srečanje, polno čustev, solz in veselja, saj se nekateri niso videli več kot 40 let. Sprejela sta jih sedanja lastnika, ki sta v stavbi obiskovala osemletko, Ana Šolinc (roj. Recko) in njen mož Marjan.

Šolo je dala postaviti avstro-ogrska oblast, gradili so jo v letih od 1907 do 1909, ko je bila otvoritev. Partizani so jo leta 1944 požgali, da bi Nemcem preprečili poučevanje nemškega jezika. Po vojni pa so šolo spet obnovili. Na novo so naredili streho, ki so jo nekoliko spremenili, saj so dogradili frčade, »kukerle«. Leta 1974 jo je poškodoval potres, ki je temeljito pretresel Kozjansko. Kljub popravilu so ugotovili, da je nevarna za šolanje otrok. Občina Šmarje pri Jelšah je nato s Tekstilno tovarno Prebold sklenila pogodbo o brezplačnem prenosu pravice do uporabe. V šolskih prostorih je bila tovarna nogavic, in to vse do leta 2004, ko je šla v stečaj. V njej je bilo zaposlenih 65 domačinov.

... in obnovljena leta 1945 - tako podobo ima še danes.

Ves ta čas pa stavbe niso obnavljali in lastnik je premišljeval celo o rušenju. Ana in Marjan Šolinc sta hodila mimo in opazovala klavrno propadanje nekoč tako lepe stavbe. Ko sta izvedela, da je naprodaj, sta se odločila in leta 2014 kupila šolo. Popravila sta streho, razpadajoča okna. Počasi in po svojih zmožnostih sta prenovila tudi notranjost, obnovila učiteljska stanovanja in v kleti naredila kmečko peč za peko kruha.

Danes sta zelo ponosna, da sta rešila šolo pred skorajšnjim propadom. Prostore bosta verjetno namenila turistični ponudbi kraja. A najprej sta želela zbrati učitelje in ravnatelje, ki so poučevali v tej šoli, nekateri celo že pred 60 leti. »Moram priznati, da je bilo zelo težko najti vse, posebej učiteljice, ki so po poroki spremenile priimek. A z velikim naporom in predvsem z veliko željo po ponovnem snidenju nama je uspelo,« pove Ana Šolinc. Tako so se v septembru z velikim veseljem udeležili srečanja učiteljice Marica Male (roj. Novak), Marta Bučar (roj. Sinkovič), Marjana Tanjšek (roj. Premzl), Tatjana Vrabl, Anica Ožir (roj. Kramer) in učitelj Franc Pipan. Prišli so tudi Franček Drobne, ki je bil ravnatelj od leta 1959 do 1966, z ženo Milico, ki je bila učiteljica, in Vlado Deželak, ki je bil ravnatelj od leta 1966 do 1972, z ženo Anico, prav tako učiteljico. Po letu 1972 do leta 1975 pa je ravnateljevanje prevzela Dragica Šega (roj Horvatič). 

Sveti Štefan je majhno naselje v občini Šmarje pri Jelšah na Kozjanskem. V središču naselja so stara šola, gasilski dom, lokal in farna cerkev sv. Štefana iz 15. stoletja, prezidana v 17. stoletju. Leta 1955 je bilo naselje preimenovano v Vinski Vrh pri Slivnici. Od leta 1994 naprej pa se spet imenuje Sveti Štefan.

Milenka Blažević


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media