SVET IN MI

dec. '18

Obisk galerije namesto nespečnosti

Mir v galeriji

Kanada je že nekajkrat presenetila z inovativnostjo, ki hodi po robu alternativnih metod obravnavanja starejših pa tudi kronično bolnih. Med zadnje spadajo starejši, ki trpijo za nespečnostjo, depresijo in drugimi starostnimi boleznimi. Zdravila vse manj pomagajo, ljudje pa ne zaupajo več farmacevtskim mešanicam pomirjeval, koktajlom sreče, kot jim pravijo.

Nekatere univerze v ZDA so že pred petimi leti v učne programe za študente medicine uvedle vodene obiske umetniških galerij in muzejev kot blažilno terapijo.

Kanada pa je na pobudo direktorice umetniške galerije v Montrealu prepustila zdravnikom odločitev, da predpišejo bolnikom in starejšim, ki trpijo za depresijo in drugimi psihičnimi motnjami, obvezne tedenske ure v umetniških galerijah. Vstopnice za tedenske obiske dobijo v galeriji brezplačno za dve osebi in dva otroka. Tako lahko stari starši skupaj z vnuki vsak teden spoznavajo umetnost.

»V 21. stoletju bo kultura enako pomembna za človekovo zdravje, kot je bila v 20. stoletju telesna kultura,« je napovedala Nathalie Blondil, generalna direktorica montrealskega muzeja lepih umetnosti.

Povzeto po: Hctdev.healthcaretoo.com, twitter.com/mtlgazette

Val preseljevanja starejših narašča

Ljudje se hitro privajamo novostim. V nasprotju s prepričanjem, da so starejši izvzeti, ker sprememb ne marajo in si jih ne želijo, če pa že, sprejemajo spremembe počasi in previdno.

Ta tipika opreznosti je najopaznejša pri usvajanju sprememb na področju elektronike in digitalizacije življenja.

Šele ko nekdo od starejših ugotovi, da ne gre (več) brez pametnega telefona, se oprime novosti in jo zelo hitro usvoji. Razmere se spreminjajo, vnuki se odselijo daleč stran, stiki in pretok fotografij so hitrejši in brezplačni ... Hitro se pokaže vrsta ugodnosti: nakupi so cenejši, hitrejši, brez nepotrebnega brskanja po trgovinah … Ne le to, izkaže se, da je zaradi ene same novosti in z nekaj malega znanja tudi dodatek k pokojnini lahko zavidanja vreden. Posledično so upokojencu na voljo mnoge nove in dodatne ugodnosti, kot so potovanja po svetu, kar se je še pred letom zdelo nemogoče.

Na začetku se je spremenil odnos ljudi, starejših od 65 let, do turistične novotarije, ki se ji reče Airbnb. Upokojenci so še pred nekaj leti začudeno opazovali, kako so se mnoge mlade družine v soseščini preselile k staršem in se stisnile v eno samo sobo, ker so svoje stanovanje, preobremenjeno s krediti, začele oddajati na Airbnb. Tudi tisti, ki so se lahko začasno spravili v kako bližnjo počitniško hišico, so stanovanje oddali, upokojeni sosedje pa so videvali mlade in tudi starejše, ki so z nahrbtniki ali kovčki zasedli prazno stanovanje za nekaj dni, včasih celo za ves mesec.

Najprej so pograbili novost francoski upokojenci, ki so bolj odprti za novotarije. Širilo se je kot val, turistične agencije so se prilagodile, vsakoletni dvig števila potovanj upokojencev pa statistično poskoči za 70 odstotkov glede na prejšnje leto. Upokojenci, starejši od 65 let, so – vsaj v Franciji – posvojili oddajanje dela svojega stanovanja, plačilo pa uporabili za svoja individualna potovanja. Starejši turisti se radi družijo z novimi začasnimi stanodajalci v okviru domačnosti nekega drugega doma, »gostitelji« pa radi postrežejo z zajtrkom in nasveti, kam na oglede. Ker je sistem tak, da se o gostu lahko prej pozanimaš, so neredki primeri, ko se spletajo nova prijateljstva, družabno življenje prej osamljenega upokojenca ali upokojenke pa se v temeljih spremeni. Tudi nemški upokojenci so posvojili Airbnb, časniki in spletni komentarji pri njih kažejo na pravo zasvojenost tako z oddajanjem sob kot potovanji.

Agencija AFP piše v spletnih komentarjih o nepričakovanem valu preseljevanja starejših, in to v izpraznjene kmečke predele, polne idiličnega miru. Svet se na valovih digitalizacije hitro spreminja.

Povzeto po: AFP, Senioractu.com, Seniorplanet.org, Seniorenratgeber.com

Pripravila: Lada Zei


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media