Slavnostno, a vseeno varčno

Dobro počutje | dec. '18

Kokosove kocke

Čas, ko se leto poslavlja, nas spravlja v zadrego. Še posebej, če organiziramo praznovanje ali pogostitev. Navadno se pri tem zavijemo v varno zavetje poznanih receptov, ki jih pripravljamo vedno znova.

Vendar naj vam razkrijem skrivnost – tudi običajen jogurtov kolač lahko naredimo veliko bolj prazničnega, če izberemo drugačne sestavine in se poigramo z okraski. Že če ga spečemo v okroglem tortnem modelu, ne v običajnem pravokotnem, je napredek. Ali pa ga spečemo v večjem modelu, da bo pecivo nižje, in ga narežemo na manjše kose, velike le za en hiter mamljiv grižljaj. Okrasimo jih z nekaj potegi čokolade ter okraski, da dobimo praznični blišč.

Pripravila sem vam preproste praznične recepte, ki jih lahko uporabite pri različnih praznovanjih ob koncu leta. Z njimi boste ustvarjalni, bleščavo svečani, a so kljub vsemu dobrohotni za denarnico.

Sneženi piškotki presenečenja

Sestavine za 50 piškotkov:

125 g masla

100 g sladkorja

jajce

vrečka vaniljevega sladkorja

200 g moke

ščep soli

100 g drobno mletih mandljev (najbolje olupljenih)

50 g mlečne čokolade

sladkor v prahu za okras

Priprava: Razmehčano maslo in sladkor penasto umešamo, nato vmešamo jajce in vaniljev sladkor. Na masleno mešanico presejemo moko, jo solimo in vse dobro premešamo. Nazadnje dodamo še drobno mlete mandlje. Testo oblikujemo v hlebček, ga zavijemo v folijo ali vrečko ter za uro postavimo v hladilnik.

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Čokolado narežemo na koščke. Pekač obložimo s papirjem za peko.

Z žličko zajamemo testo, ga oblikujemo v kroglico, v vsako potisnemo košček čokolade in ponovno oblikujemo kroglico, da skrijemo čokolado. Kroglice položimo v pekač, ki ga postavimo v segreto pečico, in jih pečemo 12 do 15 minut.

Še vroče krhke piškotke poberemo iz pekača in povaljamo v sladkorju v prahu. Okrašene ohladimo na mrežici.

Lešnikovi srčki z ribezovo marmelado

Sestavine za okoli 60 piškotov:

300 g moke

čajna žlička pecilnega praška

150 g mletih lešnikov

150 g sladkorja

ščep soli

pol žličke mletega cimeta

po želji pol žličke nastrganega ingverja

3 žlice kakava v prahu

175 g hladnega masla

jajce

kisla marmelada za nadev (malina, ribez, robidnice, sliva)

beli in temni čokoladni obliv, okraski

Priprava: V posodi zmešamo moko, pecilni prašek, lešnike, sladkor, sol, cimet, ingver in kakav. Dodamo maslo v kosmičih in z rokami zmanemo v kašico. Nazadnje dodamo jajce, hitro dobro pregnetemo v gladko testo in oblikujemo hlebček, ki ga ovitega v folijo postavimo v hladilnik za dve uri.

Pečico segrejemo na 180 stopinj, dva pekača obložimo s papirjem za peko.

Polovico testa pustimo v hladilniku, drugo polovico testa pa razvaljamo in z modelčki izrežemo srčke, ki jih položimo v pekač. Preostanek testa pregnetemo in znova izrežemo piškote.

Pekač s piškoti postavimo v ogreto pečico in pečemo 8 do 10 minut. Previdno! Piškoti so iz temnega testa – pečeni so, ko je spodnji rob piškota le rahlo porjavel. Pečene poberemo z lopatico in jih preložimo na mrežico. Ohladimo jih le toliko, da se ne opečemo, nato še tople po dva in dva spojimo z marmelado. Ohlajene piškote okrasimo s čokoladnim oblivom.

Koristen nasvet: Za krašenje lahko kupimo že pripravljen čokoladni obliv (kuverturo) ali raztopljeno jedilno čokolado pomešamo z malo maščobe: za krašenje piškotov na 100 g čokolade vzamemo okoli 40 g maščobe (olje, margarina ali maslo). Obliv z oljem ali margarino je svetleč, z maslom pa brez sijaja.

Temno-beli čokoladni okras naredimo na piškotu tako, da najprej oblijemo z enim oblivom, počakamo minuto ali dve, da se malenkost strdi, nato oblijemo z drugim oblivom. Delamo črte, vijuge ali še mehak obliv s potegi paličice previdno razmažemo.

Opomba: Ti piškoti se zaradi marmelade nekoliko zmehčajo. Shranite jih ločeno od povsem krhkih piškotov, najbolje v pločevinasto ali stekleno škatlo.

Kokosove kocke

Sestavine za običajno velik pravokoten model:

pol litra mleka

150 g maščobe (maslo, margarina, kokosova mast)

200 g čokolade (mlečne, temne, za peko ...)

200 g sladkorja

100 g kokosa in še malo za posip

500 g piškotnih drobtin

dodatki po okusu in željah (glej različice)

Priprava: V lonec nalijemo mleko, dodamo maščobo, nalomljeno čokolado, sladkor, pristavimo. Ko so vse sestavine že lepo raztopljene, vmešamo kokosovo moko in segrevamo toliko časa, da mešanica zavre. Takoj odstavimo s štedilnika in vmešamo piškotne drobtine. Krepko premešamo.

Pekač obložimo s papirjem za peko tako, da gleda iz modela. Tako bomo sladico lažje vzeli iz modela in jo razrezali.

Potem na papir vlijemo pripravljeno zmes, jo pogladimo in po vrhu posujemo s kokosovo moko. Postavimo v hladilnik za vsaj dve uri. Dobro ohlajeno sladico vzamemo iz modela in narežemo na kocke, lahko jih vstavimo v papirnate košarice ipd.

Različice: Namesto kokosa lahko uporabimo enako količino mletih orehov ali mletih praženih lešnikov, pri lešnikih je vrhunsko, če dve pesti lešnikov pustimo bolj grobo mletih ali celo narezanih in jih potresemo po masi sem in tja, da v ustih lepo zahrustajo. Za odrasle je pika na i, če zmes odišavimo z rumom, likerjem ali ohlajeno pravo kavo. Če je te aromatične tekočine več kot za eno žlico, potem to upoštevamo pri količini mleka.

Namig: V tem receptu lahko uporabimo katere koli že navlažene piškote, ostanke potice, kos že suhega panetona, krajce božične štruce, razne čokoladne miklavže ali parklje … Vse te ostanke, ki jih je decembra vedno polno. Sama jih nalomim ali narežem, nato razporedim po pekaču in nato pri 70 do 80 stopinjah s priprtimi vratci pečice, da vlaga nemoteno izhaja, pečem približno pol ure. Suhe ostanke nato zmeljem v sladke drobtine, ki so odlična osnova za kokosove kocke.

Eggnog (jajčni punč)

Sestavine za 8 do 10 oseb:

0,5 l mleka

0,5 l sladke smetane

žlička muškatnega oreščka

po želji vaniljev sladkor ali strok vanilje, cimet, mleti ingver

6 povsem svežih jajc

100 g sladkorja

približno 3 dl alkohola (rum, viski, liker …)

Priprava: V visoko kozico nalijemo mleko in smetano, dodamo začimbe in segrevamo skoraj do vrenja.

Beljake ločimo od rumenjakov, ki jih damo v večjo posodo. Rumenjakom dodamo sladkor in jih stepamo toliko časa, da zelo narastejo in zmes postane penasta.

K rumenjakovi zmesi previdno med mešanjem vlivamo toplo mleko s smetano. Zdaj to mešanico zlijemo nazaj v kozico in znova pristavimo. Nad šibkim ognjem ali v kopeli med pogostim mešanjem previdno kuhamo toliko časa, da se mešanica dovolj zgosti (dovolj, da prevleče hrbet žlice, da ne spolzi prehitro z nje), to je približno 10 do 15 minut. Pazimo, da ne zavre in ne nastanejo grudice.

Medtem stepemo beljake v čvrst sneg. Toplo rumenjakovo zmes vlivamo med beljake in ob tem mešamo z metlico. Tako ogrejemo tudi beljake. Že skoraj pripravljen napitek postavimo v hladilnik za vsaj eno uro. V ohlajen napitek vlijemo alkohol po izbiri (rum, viski ali liker) in ponudimo v kozarcih. Z več alkohola je pijača v hladilniku obstojna tudi do enega tedna ali še dlje. Brez alkohola jo moramo popiti že prvi dan.

Opomba: Ponekod to pijačo pripravljajo s surovimi rumenjaki, v zadnjih letih pa napitek zaradi varnosti in zdravja pogosteje kuhamo. Pazimo, da ne presežemo 82 stopinj, sicer bodo beljakovine zakrknile in pojavile se bodo neprivlačne grudice.

Različica: Beljake izločimo in pijačo pripravimo samo z rumenjaki. Začimbe so klasično božične – sestavimo si jih po lastnih željah.

Enostavna pašticada

Sestavine za 4 do 6 oseb:

1 kg govejega mesa (zrezki iz stegna)

malo moke

olje za peko

sol, poper

4 čebule

pločevinka paradižnika

2 dl vode ali mesne jušne osnove

4 celi klinčki ali ščep mletih

muškatni orešček

20 suhih sliv brez koščic

žlica slivove marmelade

1 dl rdečega vina (tradicionalno prošek)

Priprava: Na zrezke položimo vrečko in jih potolčemo s kuhinjskim kladivcem, da jih le nekoliko stanjšamo in natrgamo vezivno tkivo. Tako se zrezki med peko in kuho ne bodo zvijali. V morebitna krepkejša vezivna vlakna na več mestih zarežemo z nožem.

Vsak zrezek povaljamo v moki, nato na hitro opečemo v ponvi na malo olja. Prestavimo v lonec, kjer bomo pašticado kuhali, in vsak zrezek tudi posolimo in popramo. V ponvi, kjer smo pekli meso, svetlo popražimo na grobo narezano čebulo in jo zatem stresemo na meso v loncu. Meso polijemo z vloženim paradižnikom, prilijemo vodo ali mesno jušno osnovo, zavremo, nato ogenj zmanjšamo in pokrito kuhamo 1 uro.

Po eni uri kuhanja jed začinimo s klinčki, muškatnim oreščkom, dodamo suhe slive in marmelado, prilijemo vino, zavremo in kuhamo 15 minut. Tako se bo ustvarila imenitna aroma omake. Jed ponudimo z domačimi testeninami, ravioli, njoki, ocvrtki, štruklji, pečenim krompirjem ...

Namig: Jed lahko pripravimo vnaprej, pred postrežbo jo le pogrejemo.

Mojca Koman, univ. dipl. inž. živ. teh.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media