Topla darila

Prosti čas | dec. '18

Še je čas, da s kvačko, pletilkami in volno hitro naredite topla in modna darila za svoje najdražje. Katere so njihove najljubše barve, pa tako ali tako že veste, kajne?

Naglavni trakovi za vso družino

Naglavni trakovi za mlado in staro so nepogrešljiv zimski modni dodatek.

Za deklice in dečke

Obseg glave: 44 do 52 cm.

Potrebujemo: 50 g melirane volne; krožno pletilko št. 2,5 ali 3.

Vzorci

 Rebrasti vzorec: v vrstah na licu menjaje pletemo 2 levi in 2 desni petlji, v vrstah na narobni strani pletemo petlje, kot leže. Biserni vzorec: v vrsti na licu dela pletemo menjaje 1 desno in 1 levo petljo, v vsaki 2. vrsti petlje zamenjamo. V vrstah na narobni strani pletemo petlje, kot leže.

Poskusni vzorček: 30 petelj in 37 vrst bisernega vzorca dajo kvadrat s stranico 10 cm.

Izdelava: nasnujemo 36 petelj in pletemo takole: 8 petelj rebrastega vzorca, 20 petelj bisernega vzorca in 8 petelj rebrastega vzorca. 44 cm od nasnutka robne petlje sešijemo s peteljnim vbodom.

Za moške in ženske

Obseg glave: 52 do 56 cm.

Potrebujemo: po 50 g modre in bele volne; komplet kratkih pletilk št. 3,5.

Vzorci

Gladke desne petlje: v krogih pletemo samo desne petlje. Gladke leve petlje: v krogih pletemo samo leve petlje. Žakardni vzorec: pletemo gladke desne petlje po vzorčni risbi in ponavljamo vzorčno enoto (VE). Ker pletemo z dvema barvama, moramo nit, ki je ne pletemo, vleči za pletenjem. Pri tem pazimo, da je nit primerno napeta, torej ne preveč in ne premalo.

Poskusni vzorček: 22 petelj in 30 vrst gladkih desnih petelj dajo kvadrat s stranico 10 cm.

Izdelava: z modro volno nasnujemo 116 petelj (na vsako pletilko 29 petelj) in pletemo takole: 10 krogov gladkih desnih petelj, z belo volno nadaljujemo 1 krog gladkih desnih petelj in 9 krogov gladkih levih petelj, 21 krogov žakardnega vzorca, nato pletemo z belo 1 krog gladkih desnih petelj in 9 krogov gladkih levih petelj, z modro še 10 krogov gladkih desnih petelj. Petlje nato sešijemo s peteljnim vbodom.

 

Žakardni vzorec

VE

Delovni znaki:

= 1 modra petlja

= 1 bela petlja

1 okence = 1 petlja in krajna petlja

Modni šal

Modni šal, okrašen z broško, bo razveselil vsako obdarovanko.

Velikosti: za vse enaka.

Potrebujemo: 300 g melirane volne, primerne za pletilke št. 8.

Osnovni vzorec: krajna petlja, menjaje pletemo 1 desno in 1 levo petljo. Končamo z 1 desno petljo. V vrstah na narobni strani pletemo petlje, kot leže.

Poskusni vzorček: 9 petelj in 18 vrst dajo kvadrat s stranico 10 cm.

Izdelava: nasnujemo 29 petelj in pletemo osnovni vzorec. Približno 155 cm od nasnutka oziroma po želji vse petlje zazankamo.

Stranske robove na enem koncu šala sešijemo skupaj 30 cm po dolžini, da nastane cev. Na koncu cevi naredimo počez do pregiba šala daljše sprednje šive. Nato nitko rahlo povlečemo skupaj in zadelamo. Cev na drugi strani šala meri v dolžino 35 cm. Rahlo nadržana cevasta konca šala položimo drug vrh drugega in ju z nekaj šivi sešijemo skupaj. Na to mesto pripnemo še broško.

 

Kvačkane balerinke

Priljubljene balerinke bodo toplo pogrele mrzle nožice mlajših in starejših gospa.

Velikosti: 35/37, 38/40 in 42/44 (dolžina stopala 22, 25 in 27 cm). Opisi za 38/40 in 42/44 so v oklepajih.

Potrebujemo: 100 (100/100) g sive(oziroma poljubne barve) debelejše volne in 50 (50/50) g svetlo rumene(oziroma poljubne barve) debelejše volne; kvačko št. 8.

Vzorec: kvačkamo verižne, polgoste in goste petlje v krogih.

Izdelava: vsak krog začnemo z 1 verižno petljo in ga sklenemo z 1 polgosto petljo v začetno verižno petljo. Na koncu vsakega kroga delo obrnemo. Kvačkati začnemo prstno konico. 1. krog (na licu dela): s svetlo rumenonitjo oblikujemo zanko, vanjo vtaknemo kvačko, z njo zajamemo nit in jo prevlečemo, vendar je ne zategnemo v petljo (risba 1). Križišče niti pridržimo s sredincem in palcem, še enkrat ovijemo nit in jo prevlečemo skozi dobljeno zanko. Začetek niti položimo na desno (risba 2). Imamo prvo gosto petljo. Nato skvačkamo v zanko še 7 gostih petelj (= 8 gostih petelj). Potegnemo za začetek niti in tako zategnemo nitno zanko z 8 gostimi petljami (risba 3). Delo obrnemo. 2. krog (narobna stran): dodamo 6 (7/8) enakomerno porazdeljenih gostih petelj, da dobimo 14 (15/16) gostih petelj. Delo obrnemo. 3. krog (na licu dela): kvačkamo goste petlje brez dodajanj. Delo obrnemo. 4. krog (narobna stran): dodamo 6 (7/8) enakomerno porazdeljenih gostih petelj, da dobimo 20 (22/24) gostih petelj. Naslednje 3 kroge kvačkamo brez dodajanj. Zadnji krog je na licu dela. Nadaljujemo s sivo volno in kvačkamo goste petlje v krogih do dolžine 9 (10/11) cm (merjeno od konice prstov).

Za podplat delo razdelimo na polovico in na sredinskih 16 (18 /20) petljah kvačkamo goste petlje v vrstah. Ko podplat meri 21 (24/26) cm (merjeno od konice prstov), ga prepognemo na polovico. Na notranji strani oba robova skvačkamo skupaj s polgostimi petljami (peta). Nato zgornji rob balerinke s sivo volno okrog in okrog obkvačkamo z 1 vrsto gostih petelj. Drugo balerinko kvačkamo enako.

Jelka Logar Smrekar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media