Pust ima rad sladko ...
Pustna gastronomska zapoved: nekaj mastnega mesnega, vsekakor vsaj malo kislega zelja ali repe, nato pa sladke ocvrte dobrote raznih sort in oblik. In prav z njimi imamo vsako leto veliko opraviti. Klasične krofe je preveč zapleteno pripraviti, sledijo jim krhki flancati, ki zahtevajo spretne roke in vsekakor izkušnje pri cvrtju, potem so tu še nekoliko nagajive miške ter rahlo dolgočasni in preveliki kvašeni flancati.
Pravzaprav lahko ocvremo marsikaj, Američani so pravi specialisti za kaj takega. Posebej so navdušeni nad gostim testom za palačinke, v katerega potopijo tako jagode, oblite s čokolado, kot tudi kepico sladoleda. Vse skupaj radi povaljajo v zdrobljenih sladkih cimetovih kosmičih za zajtrk (ali pa ne) in ponudijo s sladko karamelno omako, še raje pa s čokoladnim ganašem. Italijani se jim v brk smejijo s canoli – ocvrtimi tulci, ki jih nadevajo s sladko mlečno kremo in okrasijo z mletimi oreščki. Morda za odtenek preveč sladko in razkošno, vsekakor z mnogo preveč sukanja po kuhinji, se vam ne zdi?
Pripravila sem štiri recepte za malce bolj posebne pustne dobrote, ki se zlahka ujamejo s preostalimi klasičnimi pustnimi dobrotami naših krajev in so obenem dovolj eksotične za hiter skok drugam. Gotovo tudi dovolj enostavne, da jih zmoremo narediti mimogrede. Naj bo letošnji pust slasten in čudovit!
Pustni ocvrti obročki po receptu za kvašene flancate s. Nikoline
Potrebujemo:
1 kg pšenične bele moke
žličko soli
vrečko pecilnega praška
50 g sladkorja
vrečko vaniljevega sladkorja
2 do 3 rumenjake
2 žlici ruma
naribano lupinico neškropljene limone
30 g kvasa
50 g raztopljenega masla
7 dl toplega mleka
(ali katerokoli osnovno testo za krofe ali kvašene flancate)
raztopljeno temno ali belo čokolado z maščobo za obliv
sladkorne okraske, bombončke, mlete oreške
Priprava: Zgnetemo mehko testo kot za običajne kvašene dobrote, pri čemer raztopljeno maščobo nazadnje vlijemo k drugim sestavinam. Posodo s testom pokrijemo z mokro krpo ali folijo za živila, da ohranimo vlažnost, in pustimo počivati na toplem, da testo dvakratno naraste – približno 1 uro.
Vzhajano testo zvrnemo na delovno površino, ga razvaljamo za prst debelo in izrežemo kroge za krofe (manjše ali različnih velikosti), večjim krogom lahko izrežemo še sredino, da dobimo obročke. Vse pustimo na pladnjih pokrito vzhajati še pol ure.
Segrejemo maščobo in vanjo polagamo na glavo obrnjene vzhajane kvašene oblike. Sprva cvremo v pokriti posodi, da ohranjamo temperaturo olja, ko pa jih obrnemo, cvremo do konca v odkriti posodi. Odcedimo in ohlajene okrasimo s temnim ali belim čokoladnim oblivom in okraski. Še enostavneje jih samo potresemo s sladkorjem v prahu ali jih premažemo s stopljenim maslom in pomočimo v kristalni sladkor.
Tirolske štraube
Potrebujemo:
20 g masla
200 g moke
2,5 dl mleka
4 žlice žganja ali ruma
ščep soli
žlico sladkorja
3 jajca
olje ali drugo maščobo za cvrtje
marmelado in sladkor za okras
Priprava: Maslo posebej povsem raztopimo. V večjo posodo damo moko, tekoče maslo, mleko, žganje ali rum, sol, sladkor in jajca ter s stepalnikom stepemo gladko tekoče testo. Pustimo počivati 10 minut.
Izberemo ožjo kozico s premerom največ 20 cm in vanjo nalijemo olje, ki ga segrejemo na 170 stopinj. Testo se med cvrtjem napihne in razleze do roba posode, zato naj posoda ne bo preširoka.
Pripravimo lijak z ozko odprtino. Odprtino zapremo s prstom in v lijak nalijemo testo. Lijak prestavimo nad segreto olje, odmaknemo prst in začnemo zlivati testo v vroče olje v progah od roba proti sredini, nato v vrtincih. Testo lahko nanesemo tudi v več plasteh in križemkražem, sem in tja pa naj vseeno ostane kakšna luknjica. Vsekakor se poigrajmo z obliko.
Po 2 do 3 minutah, ko je spodnja plast že ocvrta, štraubo previdno dvignemo iz olja, obrnemo in na hitro ocvremo še po drugi strani. Povsem ocvrto poberemo iz olja in odcedimo na servieti. Ponudimo še toplo s sladkorjem v prahu in marmelado.
Koristen nasvet: Če nimate lijaka z ozko odprtino, lahko vzamete vrečko za zamrzovanje, ki ji odrežete vogalček. V skrajnem primeru testo vlivajte v olje z zajemalko v res ozkem curku.
Churros (špansko ocvrto brizgano pecivo)
Za približno 30 ocvrtih brizgancev potrebujemo:
1 skodelico (2,5 dl) vode
100 g masla
2 žlici sladkorja
pol žličke soli
1 skodelico (125 g) moke
3 jajca
žličko cimeta in pol skodelice kristalnega sladkorja za posip
olje ali drugo maščobo za cvrtje
Priprava: Najprej posebej v posodici zmešamo kristalni sladkor in cimet. V tej zmesi bomo povaljali ocvrte palčke.
Za testo v kozici raztopimo maslo in preostali sladkor s soljo v vodi. Naj rahlo zavre, nato ogenj zmanjšamo. V kozico stresemo vso moko naenkrat in ves čas krepko mešamo približno 30 sekund, da se testo preoblikuje v kepo. Odstavimo in krepko mešamo še 10 sekund, da se zmes malce ohladi.
Potem v testo postopno dodajamo jajca in krepko premešamo, preden vmešamo naslednjega. Po vsakem jajcu moramo dobiti voljno testo.
V večji posodi segrejemo olje do 175 stopinj. Testo naložimo v vrečko za okraševanje z zvezdastim dulcem ali s testom napolnimo navadno vrečko za zamrzovanje, ki ji odrežemo vogal. V vroče olje nabrizgamo približno 10 cm dolg trak, nato s škarjami (ali s prstom, vendar je težje) odrežemo testo in nabrizgamo nov trak. Slabih 5 minut cvremo v vroči maščobi. Ocvrte trakove poberemo iz maščobe, odcedimo in nato povaljamo v cimetovi mešanici.