Pesem iz srca

Zgodbe | mar. '19

Kulturno društvo Ženski pevski zbor Splošne bolnišnice Slovenj Gradec

»Pri nas na Koroškem navada je ta, da radi zapojemo iz srca ...« pojejo pevke ženskega pevskega zbora Splošne bolnišnice Slovenj Gradec.

Zbor deluje že trideset let in ves čas ga vodi zborovodkinja Kazimira Nanut Lužnik, ki je tudi pobudnica za ustanovitev zbora. Po bolnišnici, kjer je delala kot rentgenska tehnica, je hodila s piščalko, piskala in pela ter spraševala sodelavce, ali bi se pridružili pevskemu zboru. Nekateri so bili povabila veseli, drugi so se ga otepali, na koncu pa so le zapeli skupaj. Sprva so začeli peti kot mešani pevski zbor. Ko so moški odšli, so ženske še naprej pele in nastopale. V zboru deluje 20 pevk, ki jih druži ljubezen do petja in koroške zemlje. Večina je seniork, nekatere so stare tudi čez osemdeset let. Najraje pojejo narodne pesmi, predvsem koroške ljudske, pa tudi umetne ter sploh takšne, ki gredo dobro v uho. Vsako leto prirejajo dobrodelni koncert ter pojejo na raznih prireditvah v občini in zunaj nje, sodelujejo na pevski reviji in Taboru slovenskih pevskih zborov v Šentvidu pri Stični. Rade pa zapojejo tudi zamejskim Slovencem. Zbor je v letih delovanja posnel dve zgoščenki z naslovom Naša pesem tudi zdravi. Pevke vsak teden rade hodijo na vaje, rade nastopajo, praznujejo razne obletnice in se veselijo, saj jih druženje povezuje in jim bogati življenje.

Kazimira Lužnik je po rodu iz Kanala ob Soči, iz glasbene družine Nanut. Oče je bil organist, mama je pela, njen brat Anton Nanut je bil znani slovenski dirigent. Njen vsakdan je še vedno prepleten z glasbo in športom. Hodi, teče, telovadi, igra klavir ... Je neutrudna in navdušena športnica, ki je pretekla številne maratone. Še lani, pri 84 letih, je odtekla 21 kilometrov na ljubljanskem maratonu. Aktivna je bolj kot marsikatera mladenka in ob vsem, kar počne, sploh ne pomisli na leta. 

Milena Majzelj, fotografija arhiv zbora


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media