Št. 3, marec 2019

  • Veliko žensko srce

    mar. '19

    Dobršen del februarja je bilo toplo, pretoplo za ta letni čas, a številni smo se tega spomladanskega vremena razveselili, čeprav bi morala ta čas kraljevati še zima. Ko spomladi postaja toplejše in se začnejo pretakati sokovi po rastlinah in drevesih, oživimo tudi ljudje. Na pravo pomlad bomo sicer morali še počakati, je pa lepo posedeti na prvem toplem soncu in se nadihati svežega zraka. Vpliva tudi na počutje, vliva dobro voljo in ljudi zbližuje. Na plan so prišli tudi zvončki, ki smo jih otroci vedno radi nabirali in poklanjali svojim mamam in babicam za dan žena in materinski dan.

Kazalo

Na vprašanja s področja pacientovih pravic odgovarja mag. Boštjan Turk

Na pokojninska vprašanja odgovarja Milena Paulini

Lani se je ustavilo padanje pokojnin Običajno v marčni številki Vzajemnosti namenimo več besed gmotnemu položaju uživalcev pokojnin v preteklem letu. Februarja, ko prispevek pripravljamo, so namreč na voljo vsi statistični podatki, ki omogočajo dajanje ocen o tem, ali so v njem nastale spremembe in kakšne. Tedaj razpolagamo tako s podatki o izplačilih pokojnin v preteklem letu, o gibanjih cen življenjskih potrebščin v tem času in seveda ravni povprečne plače, izplačane za navedeno leto, torej s ključnimi elementi za njihovo ugotavljanje.

Primer izračuna akontacije dohodnine Bralec M. T. iz Ljubljane je v pismu, poslanem uredništvu, zapisal, da je po prebiranju prispevka, objavljenega v prejšnji številki Vzajemnosti z naslovom »Brez sprememb lestvice in davčnih olajšav« poskušal, skupaj s kolegom, izračunati višino akontacije dohodnine, vendar jima to ni uspelo. Zato prosita za prikaz njenega praktičnega izračuna, ki bi jima pomagal doumeti pri tem veljavna pravila. Predlagata izračun akontacije dohodnine za pokojnini v višini 1.150 in 1.250 evrov.

Prireditev za krepitev medgeneracijskega sožitja Zveza društev upokojencev Slovenije se je po osemnajstih letih sodelovanja in soustvarjanja na Festivalu za tretje življenjsko obdobje odločila, da pripravi novo prireditev, ki bo v ospredje postavila medgeneracijsko sodelovanje in solidarnost. Dnevi medgeneracijskega sožitja bodo potekali od 14. do 16. maja, pri pripravi pa bodo sodelovali tudi mladi, člani medgeneracijske koalicije MeKos (Študentska organizacija Slovenije, Dijaška organizacija Slovenije in Mladinski svet Slovenije), s katero so se upokojenci povezali pred enim letom.

Na vprašanja iz delovnega prava odgovarja Dušan Bavec

Potrjena uskladitev pokojnin in drugih prejemkov Na februarski seji je svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje potrdil redno uskladitev pokojnin za 2,7 odstotka, ki velja od 1. januarja 2019. Prav tako pa tudi uskladitev nekaterih drugih prejemkov. Po dolgem času se bodo tako uskladili dodatek za pomoč in postrežbo in invalidnine za telesno okvaro.

Primere iz psihološke svetovalnice predstavlja Zdenka Peloz

 Na premoženjska in druga pravna vprašanja odgovarja mag. Janez Tekavc

Na zdravstvena vprašanja odgovarja zdravnica internistka prim. Tatjana Erjavec

Babji ali Zmajev zob? Zmaji nekdaj niso bili le pošasti, ki so požirale živino in povzročale potrese in poplave, ampak so bili tudi zanesljiv varuhi zakladov. Morda eden teh zmajev še danes čuva zaklad v jezeru pod vasjo Dovje.

Pesem iz srca Pri nas na Koroškem navada je ta, da radi zapojemo iz srca,.... pojejo pevke ženskega pevskega zbora Splošne bolnišnice Slovenj Gradec.

Zgodovina se piše tudi v Planici Med 21. in 24. marcem bodo v Planico spet romale množice športnih navdušencev in navijačev, da bi spodbujale pogumne mladeniče, ki se bodo s skakalne velikanke pognali v zrak in pristali tam nekje daleč čez 200 metrov.Ne glede na to, kakšne rezultate bodo dosegli naši orli, si vsi po vrsti zaslužijo naše globoko spoštovanje in občudovanje že zato, ker se s tistih višin, s strmega zaleta poženejo v dolino. Kdor ne verjame, naj se enkrat, pozimi ali poleti povzpne po zaletišču in pogledanavzdol ...

Že sto let upravno središče Obsotelja in Kozjanskega  »Potem ko je bilo Šmarje pri Jelšah leta 1871 povzdignjeno v trg, je dobilo tudi pomembne sodne in upravne službe ter postalo upravno središče Obsotelja in Kozjanskega vse do danes. Kraj se je naglo razvijal: leta 1873 so na mestu, kjer je zdaj pošta, postavili novo šolo; dve leti pozneje so zgradili palačo okrajnega sodišča; v naselju je bil sedež davkarije, pošte in orožniške postaje; leta 1883 so ustanovili narodno čitalnico ter leta 1892 še hranilnico in posojilnico. Tu so se naseljevali sodniki, uradniki, davčni uslužbenci, učitelji, zdravniki, trgovci… in poskrbeli za razgibano trško življenje. Med obema svetovnima vojnama je bil v Šmarju pri Jelšah sedež velikega sreza, ki je imel važno upravno vlogo v Kraljevini SHS in se je raztezal od Planine pri Sevnici do Žetal ter od Ponikve do Bistrice ob Sotli,« se je v čas s preloma preteklih stoletij, iz katerega izvirata objavljeni krajevni razglednici, vrnil upokojeni direktor Knjižnice Šmarje pri Jelšah in dolgoletni šmarski župan (

 Prazgodovinski zakladi V ljudskem izročilu je pogosto govora o na skritih mestih zakopanih zakladih, o skrivnostnem zlatem teletu in o loncih, polnih srebrnikov. V teh zgodbah je včasih odmev zares odkritih dragocenosti. Take zaklade, arheologi jih imenujemo tudi depoji, so ljudje pri nas zakopavali že v bronasti in železni dobi.

Od Bikice do – babe Zore  Zorka Čulav, 95-letna simpatična, vedno nasmejana gospa, večkrat pove, da je presrečna, da živimo v miru. Med drugo svetovno vojno je bila namreč bolničarka in borka Biokovega odreda, 8. korpusa, 9. udarne brigade. Že nekaj let prebiva v Domu starejših občanov Fužine v Ljubljani, rada poseda v kavarni ter se veseli srečanj z družino.

 Ne počutim se stare! VGledališču Glej so na oder postavili že drugo predstavo Starci, mladih režiserjev Tina Grabnarja in Hane Vodeb. Sedem nastopajočih med 64. in 79. letom s pomočjo čarovniških trikov pred gledalci razgrinja zgodbe o lastnih strahovih in bolečinah, o osamljenosti, strahu pred fizičnim propadanjem, težavah pri spopadanju s sodobnimi tehnologijami, pa tudi o svojem veselju do življenja, prijateljstvu in zavedanju o svoji minljivosti.

Družina Hrovat: delo, šport in narava V družini Hrovat so vsi zapisani trdemu delu, sonaravnemu napredku, pa tudi adrenalinskim športom. Tudi potujejo radi, to pa privoščijo tudi zaposlenim v njihovem podjetju, saj gredo enkrat na leto skupaj na izlet v tujino. Njihova hiša stoji v Podkorenu tik ob znameniti FIS progi, ne čudi, da so Hrovatovi od malega zaznamovani z gorami in s smučanjem.

Izogibamo se besed morate in ne smete Oseba z demenco je čustveno bolj občutljiva in ranljiva, zato je pomembno, kako se ji približamo in na kakšen način z njo komuniciramo, da njene stiske ne poglobimo.

Moč, spretnost in veselje  Doma izdelana mehka palica (opis izdelave je predstavljen v prejšnji številki, uporabimo pa kartonast zvitek, na katerega je ovit papir za peko) je dober športni rekvizit, s katerim lahko razvijate prav vse sposobnosti. Tokrat se bomo posvetili predvsem moči in razvijanju občutka za hrbet, oboje pa zaokrožili s prijetno sprostitvijo leže na hrbtu in s podloženimi koleni.

Regrat ali farška plata Spomladi nabiramo regratove liste za pripravo solat. A manj znano je, da lahko liste, ki smo jih prej skrbno oprali, posušimo in jih uporabljamo za pripravo različnih čajnih mešanic. Posušeni regratovi listi pa so tudi zelo okusni – kar tako jih lahko pojemo. Zaradi ugodnih učinkov na telo je dobro uživati svež regrat oziroma ga dodajati posušenega v različne čajne mešanice skozi vse leto.

Nove hlače za novo pomlad Danes si ženske težko predstavljamo, da ne bi smele nositi hlač, saj so zaradi udobnosti in praktičnosti nepogrešljive v naši garderobi. Videli smo jih že vseh krojev in dolžin: ozke, široke, kratke, dolge, z dvignjenim in spuščenim pasom, športne, elegantne ….

Nega rok, nežno in naravno V hladnem letnem času koža na rokah postane suha in groba. Neprijetno zateguje, srbi in skeli, včasih pa tudi razpoka, še posebno na členkih. Starejša koža zadržuje še manj vlage. Ko se vlaga v povrhnjici kože zaradi mraza in suhega zraka še zniža, so roke videti luskaste, suhe in zgubane, včasih pa tudi pordele.

Kako živeti z inkontinenco? Med tistimi, ki imajo težave z uhajanjem urina, nekateri te zaupajo bližnjim ali zdravniku, drugi, še posebej moški, pa nikomur. A oboji potrebujejo nasvet, kako živeti z inkontinenco in kdaj poiskati zdravnika. Spodnja priporočila sledijo smernicam Evropskega združenja urologov in ameriške klinike Mayo.

Droži namesto kvasa Enotnega izraza za fermentirano mešanico moke in vode ni. Obstajajo sicer nekdanji izrazi, kot so droži, drožje, drože, kravajcec, kravajc, mednice, in sodobnejši kislo testo, divji kvas, domači kvas, kisli nastavek, kisli kvasni nastavek, naravni kvas, matični kvas/kvasni nastavek.

Venomer lepe, zdrave in zadovoljne O ženski lepoti je bilo napisanega toliko, da ni kaj dodati. A saj veste: lepota je skladnost telesa in duha. Če želimo ostati mladostne, upoštevajmo preproste nasvete: skrbimo za ustrezno, a ne pretirano rekreacijo, da si skupaj s pravilno prehrano krepimo postavo in izboljšamo kožo. Hudi sovražniki naše postave v srednjih letih so stresni hormoni, ki se jim najlažje izognemo s smehom. Menda ima 10 minut smejanja enak učinek kot sto zamahov z veslom!

 Gluhoslepi so med nami Osebe z gluhoslepoto imajo različne kombinacije ovire sluha in vida, kar pa zelo vpliva na vsa področja življenja:na družbeno življenje, dostop do informacij, orientacijo in mobilnost, še posebej pa je oteženo sporazumevanje.

Zaupajmo v kakovostno slovensko hrano Inštitut za nutricionistiko je že peto leto zapored predstavil najbolj inovativna živila. To so v Sloveniji proizvedena živila, ki so se na trgu pojavila v zadnjem letu, njihova proizvodnja je prijazna tako do potrošnika kot do narave, predvsem pa imajo ugodno prehransko sestavo. To pomeni, da vsebujejo manj soli, sladkorja in škodljivih maščob, pa več vlaknin.

ZDRAVJE NA KRATKO

Naše srečanje v Trogirju je vse bližje 

V Vicenzo in Videm po poteh arhitekta Palladia

Priprava zemlje za pomladansko sajenje Bliža se čas, ko bo zemlja toliko segreta, da bomo lahko pričeli s pomladanskimi deli na vrtu. Nikar ne pretiravajmo s prezgodnjim sajenjem krompirja. Pozeba je kar hitro tu. Lahko pa nevarnost pozebe zmanjšamo z vrtnarsko kopreno, ki bo ohlajanje zemlje vsaj malo preprečila.

Domače melodije so ji pri srcu Jožica Svete je po rodu Notranjka iz Kamnika pod Krimom, kasneje so se preselili v bližnjo vas, Dolenjo Brezovico pri Preserju. Glasba je bila doma že v družini, pela je v šoli, najprej v zborčku, kasneje tudi na koru. Gospa, ki je igrala na orgle, je pohvalila njen glas in ji namignila, naj poskusi zapeti v oddaji Pokaži, kaj znaš. Nagovarjali so jo tudi drugi pevci pa prijateljice in sošolke in se je odločila.

Čas je za prve setve Ko smo gredice pripravili in pognojili, je na vrsti setev in saditev zelenjadnic. Pri tem upoštevamo pravilno globino setve, razdaljo med rastlinami v vrsti in med vrstami in seveda svetlobo, ki jo potrebujejo vrtnine za kaljenje semena.

Po Magajnovi krožni poti Vremska dolina, Vreme in Famlje so v javnosti morda manj znani slovenski kraji, zato se domačini posebej potrudijo, da z zanimivi prireditvami medse povabijo obiskovalce tudi od drugod. Zadnjo soboto v marcu vabijo na tradicionalni pohod po poti svojega rojaka Bogomirja Magajne.

Prepiri med vnuki Ni prijetno, kadar se vnuki med seboj sprejo. Če so poleg njihovi starši, je najbolje prepustiti ukrepanje njim. Kaj pa, kadar ste odgovorni vi?

Zvesti spremljevalci človeka tudi v Emoni Živali so imele v zgodovini človeštva pomembno vlogo, še posebej psi, o čemerpričajo arheološki ostanki. Med drugim so zelo zgovorni mozaiki in mavčni odlitek psa, ki so bili odkriti v Pompejih. Prav tako nam o tem pričajo kipi, ki upodabljajo različne pasme psov in jih najdemo v muzeju v Vatikanu in v Britanskem muzeju (British museum). Nekaj ostankov so našli arheologi tudi na območju nekdanje Emone.

Pohodniški kotiček

San Francisco – mostovi in strme ulice Dobrih 80 let je preteklo od odprtja enega največjih arhitekturnih čudežev na svetu, visečega mostu Golden Gate v San Franciscu. Le nekaj kilometrov od mostu je na otoku sredi morja eden najbolj znamenitih zaporov na svetu, Alcatraz. Otok pelikanov so ga nekoč poimenovali Španci. A znamenito kalifornijsko mesto ponuja še mnogo več.

Pusti na kandelabrih Bogastvo pusta v šegah in maskah je na Ilirskobistriškem in v Brkinih izjemno. Kaj je temu vzrok, ni popolnoma jasno. Morda skrajni konec slovanskega sveta in še vedno močno prisotna zavest, ko so bili ti krajih pod Italijo, ko se je bilo treba še toliko bolj truditi za ohranitev lastne identitete?

Barvna igrivost Udobna jopica, pletena v enostavnem vzorcu, je prikupno igriva zaradi domiselnega kombiniranja več odtenkov rumene barve. Deklice in prav tako dečki bodo navdušeni tudi nad jopico v živahnih zelenih, modrih in rdečih barvnih odtenkih.

Kaj pravzaprav dela?

Sterilizacija, kastracija – DA ali NE? Večna vprašanja med lastniki živali ter med lastniki in veterinarji v ambulanti so vprašanja o sterilizaciji oziroma kastraciji. Kdaj, zakaj, če sploh, kaj pridobimo, kaj poslabšamo, ali je to naravno ...

Globoko rahljanje za manjše težave s križem Se sprašujete kako pripraviti vrtna tla brez „štihanja“ in težkih naporov? Predlagam, da jih to leto pripravite samo z globokim rahljanjem, saj tako pozitivno vplivate na talne organizme in izboljšate kakovost tal. Ugotovili boste, da bo delo opravljeno 2 do 3 krat hitreje, kot v primeru težkega obračanja zemlje. Za enostavno in hitro delo vam bodo hvaležne roke in hrbtenica.

Pelargonije so imele rade že babice

Zrcalce, zrcalce na steni, povej … Ogledalo je človeka že od nekdaj privlačilo in nosilo s seboj sporočilo nečesa skrivnostnega. In še vedno s spoštovanjem primemo ogledalo, ker se bojimo sedem let nesreče, če se nam razbije. Kako pa na ogledalo gledamo arhitekti? Pravzaprav tudi kot nekaj magičnega. Ogledalo ima pri oblikovanju prostora veliko moč in lahko pomaga prostor oblikovati, dopolniti podobo in kar je še posebej zanimivo - prikriti napake in pomanjkljivosti prostora.

Dva zaliva, dva obraza slovenske obale Ne bi ponavljal, kako dolgo morsko obalo imamo (46,6 km, ampak od mene niste slišali tega podatka). Na delu istrske obale se prerivajo plaže, soline, lagune, izlivi rek, cestišča, industrija, pristanišča in marine, turistična infrastruktura, sprehajališča in mesta … vmes pa najdemo celo krajinski in arheološki park, prvega pri Strunjanu, drugega pri Izoli, se pravi nedotaknjeno območje narave in zavarovano zgodovinsko območje.

Kultura kratke

DRUŽENJE MAREC

Domovi za starejše vse dražji Januarja je v domovih za starejše zavladalo nelagodje. Cene oskrbnin so se povečale za 10 do 30 evrov na mesec. Vlada je namreč povišala plače zdravstvenemu osebju, vendar denarja za to domovom v zdravstveni blagajni ni zagotovila. To pa ne bo edina podražitev v tem letu, napovedani sta še dve.

Mogoče je že čas za žensko energijo  Dr. Aksinja Kermauner je septembra 2018 postala predsednica Društva slovenskih pisateljev. Je komaj druga ženska na tem položaju. O pomenu in vlogi literature razmišlja na svojski način. V svoja dela vnaša elemente humorja, predvsem pa optimizem, nenehno spominja na pomembnost branja in razumevanje med ljudmi.

 Gospa, ki še po smrti buri duhove Januarja smo lahko v dnevnem časopisju prebrali vest, da je avto ob mraku do smrti povozil starejšo žensko, ki je prečkala Dunajsko cesto, tam, kjer ni prehoda za pešce. Takoj sem pomislila, da je to morda »naša« Gospa, kot smo ji rekli, čeprav je seveda imela tudi ime in priimek. Sama je stanovala v baje lastniškem enosobnem stanovanju v enem od blokov za Bežigradom v Ljubljani.

Čuvanje vnukov ima dobre in slabe strani Ena od dejavnosti, ki starim staršem po navadi precej polepša dneve v starosti je pazenje njihovih vnukov. Ob tem lahko pozabijo na vse tegobe, nizke pokojnine, čudaško politiko, bolezni in zdravstvene omejitve, osamljenost, občutke obupa nad iztekajočim se življenjem in še kaj. Vendar pa ima lahko pazenje vnukov tudi negativne vidike. Kakšne?

SVET IN MI

Gorje samemu! V prejšnjih dveh člankih smo se na tej strani Vzajemnosti poglobili v raziskovalne podatke o tem, da se večina ljudi stara ob enem ali več svojih družinskih članov, ter v podatke, da v današnji družbi narašča delež samovalcev, ki živijo sami v stanovanju. Navedli smo dejstvo, da staranje z drugimi samo po sebi še ne pomeni kakovostnega staranja in da samovanje še ni osamljenost. Zelo pametno pa je vzeti zelo resno podatke o telesnem in duševnem zdravju starejših ter o njihovem doživljanju zadovoljstva in sreče, ki pritrjujejo reku Gorje samemu!

Ključne volitve

OD VSEPOVSOD

Na human pogon ne gre več Kdo bo skrbel za paciente, ko medicinskih sester ne bo več, je precej udaren naslov okrogle mize, s katerim so predstavniki zdravstvene in babiške nege želeli opozoriti javnost, predvsem pa pristojne, da so nujne spremembe. Pri tem so imeli v mislih tako diplomirane medicinske sestre kot zdravstvene tehnike in babice, pa tudi bolničarje-negovalce. Vedno več jih namreč zaradi slabih pogojev dela in slabega zaslužka odhaja v tujino ali v druge poklice.

 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media