Pelargonije so imele rade že babice

Prosti čas | mar. '19

Zaradi bogatega in dolgotrajnega cvetenja so že desetletja najbolj prodajane rastline. Z leti se je izkazalo, da te čudovite lepotice že ob skromni oskrbi obljubljajo največ.

Rod pelargonij obsega več kot 220 sort in izvira iz južne Afrike. Prve naj bi v Evropo, natančneje na Nizozemsko, pripeljali s trgovsko ladjo leta 1609. Čeprav so jih sprva uvrščali v rod Geranium, so botaniki kasneje ustvarili nov rod Pelargonium. Zato jo veliko oboževalcev pozna pod imenom geranija. Številne med njimi so posebne in že po svojem videzu izstopajo.

Sadike pelargonij je dobro kupiti od preverjenega vzgojitelja, kakovostna sadika prinaša manj težav in več uspeha za uspešno vzgojo. Rastline morajo biti kompaktne rasti, razvejane, s temno zelenimi listi in zdravimi koreninami. Dobrodošel je odprt cvet, ki nakazuje barvo, ker le-ta potrdi želeno izbiro. Posadimo jih v kakovosten substrat in izberemo primerno lego.

Viseče bršljanolistne pelargonije

Najbolj poznane med njimi so bršljanke z enojnimi cvetovi (bršljinke), ki poleti krasijo številne balkone. Čudovite cvetoče preproge se prevešajo več kot meter čez ograje in jih včasih popolnoma prekrijejo. Edina njihova pomanjkljivost je odpadanje odcvetelih cvetov. Odstranimo jih tako, da z roko malo potresemo cvetočo rastlino, in nekaj dni bo manj odpadanja.

V tej skupini najdemo tudi krajše ali belostebelne bršljanke (imajo svetlejša stebla od listov), ki so še posebej primerne za zahtevne vremenske razmere. Imajo namreč kratka stebla, ki ji veter težko zlomi.

Bršljanke z dvojnimi cvetovi imajo dvojne ali enojne cvetove in bogatejšo listno maso. Viseča bršljanka z dvojnim cvetom ima krajšo rast in bogatejše cvetove. Kar posledično pomeni manj smetenja. Najpogosteje jih sadimo v cvetlična korita samostojno ali pa v kombinaciji, zelo obogatijo tudi videz viseče košare. Namenimo jim zelo vročo sončno lego, saj dobro prenašajo vse vremenske nevšečnosti. Barvni izbor je zelo bogat. Poleg osnovnih barv boste našli cvetove z dvobarvnimi odtenki, kot je Pelargonium peltatum Lollipop Cherry (na fotografiji).

Pokončne pelargonije

Pelargonije z zvezdastim cvetom

So druga velika skupina z bujnim cvetenjem. Vrsta vključuje pester seznam rastlin, ki zrastejo od 30 do 90 cm visoko. Med njimi najdemo takšne z dvobarvnimi listi, zvezdastimi cvetovi in dišečimi listi. Cvetijo v močnih intenzivnih barvah, tako pisanih kot pastelnih. Vrtnarji večinoma sadimo hibridne sorte, ki so v rasti bolj izenačene.

Pelargonije z zvezdastim cvetom pripadajo neki stari skupini z avstralskim poreklom. Šele zadnja leta so vse bolj popularne. Nazobčani listi spominjajo na javorjeve liste in so velikokrat dvobarvni. Cvetovi so občutljivi za močan dež, zato jih sadimo v zavetne lege.

Veliko navdušenja je pred leti požela posebna sorta polviseče pelargonije Pelargonium Calliope Dark Red. Robustna, močna rast z intenzivnim odtenkom temno zelenih listov nosi velike temno rdeče cvetove, ki vabijo poglede. Ljubitelji cvetja so jo zelo dobro sprejeli, žlahtnitelji pa so dodali serijo zanimivih barv. Tako jo boste našli v vrtnarijah še v živo rdeči, rožnati in bledo vijoličasti barvi. Čudovito se obnese v vseh mogočih kombinacijah. Tudi z okrasnimi travami in drugimi balkonskimi lepoticami 

Pokončne pelargonije lahko sadimo tudi na vrtne gredice. Pisanolistne še dodatno popestrijo zasaditev, kot je pokončna sorta s čokoladno barvo listov in zeleno obrobo. Sadimo jih po več skupaj, da dosežemo močan barvni učinek.

Angleške in angelske pelargonije

V primerjavi z drugimi vrstami pelargonij, ki ljubijo močno sonce, angelske in angleške pelargonije lepše uspevajo na jutranjih in poznopopoldanskih legah. Angelske imajo manjše liste in cvetove, ki jih odlikuje bogato cvetenje. Povprečno zrastejo 25 centimetrov v višino.

Angleške pa bogatijo veliki žametni cvetovi, ki spominjajo na cvet azaleje. Najlepše uspevajo v suhih in toplih poletjih. Ne smejo biti izpostavljene dežju, ker cvetovi hitro ovenijo. Posadimo jih v cvetlična korita in lonce, ki jih postavimo na zavetno lego.

Roženkravt

Kljub slabšemu cvetenju si dišeče pelargonije zaslužijo pomembno mesto. Velik glinen lonec pred vhodom, na terasi ali balkonu bo s svojim vonjem navduševal obiskovalce in odganjal nadležen mrčes. Najbolj poznan v tej skupini je prav gotovo roženkravt. Žlahtnitelji nas vsako leto razvajajo z novimi vonji in tako dišijo že po vrtnici, limoni, pomaranči, lešniku, boru, jabolku ali kokakoli.

Besedilo in fotografije: Branka Urbanija Juvančič


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media