Nove hlače za novo pomlad

Dobro počutje | mar. '19

Danes si ženske težko predstavljamo, da ne bi smele nositi hlač, saj so zaradi udobnosti in praktičnosti nepogrešljive v naši garderobi. Videli smo jih že vseh krojev in dolžin: ozke, široke, kratke, dolge, z dvignjenim in spuščenim pasom, športne, elegantne …

V vzhodnih deželah so ženske nosile hlače že tisoč let, preden so jih v zahodnem svetu spet vpeljali v splošno uporabo. Francoski oblikovalec Paul Poiret je leta 1913 predstavil model širokih udobnih hlač, za katere je dobil navdih v popularni operi Šeherezada. Nekaj let kasneje so ženske nosile hlače kot delovno uniformo. Pogoste slike filmskih igralk, kot sta Marlene Dietrich in Katharine Hepburn, so pripomogle, da so hlače v povojnem obdobju postale sprejemljiva in uporabna športna oblačila. Leta 1960 je André Courrèges uvedel dolge hlače kot modni element v ženskem oblačenju.

V pretekli sezoni je iz zelo ozkih in oprijetih modelov hlač nastal velik preskok v izrazito široke. Da se boste pri izbiri lažje znašli, je tu nekaj osnovnih napotkov.

Najprej preverite, kako vam hlače stojijo v pasu in na bokih.

  • V pasu in čez boke se morajo hlače prilegati tako, kot je treba. Nikakor ne smejo biti preozke, ker se zarežejo v pasni predel in tudi boke, taka silhueta ne bo dopadljiva.
  • Če ste polnejše postave in imate poudarjen trebušček, je bolje, da je zadrga ob strani in ne spredaj, ker je zaradi všite zadrge materiala še več in bodo hlače tam štrlele.
  • Če vaša teža niha, je pametno, da izberete model, ki ima ob strani v pasu vstavljeno elastiko, ki se bo prijetno prilagodila trenutnemu obsegu. Nikakor ne priporočam elastike po celem obsegu pasu, ker boste v takem modelu videti še širši, morajo pa biti tako rekoč elegantno ohlapne.
  • Pomanjkljivosti okrog pasu odlično prikrijete z ustreznim zgornjim delom oblačila. Sega naj čez najširši del (obseg trebuha) in se konča nad boki.

 Hlače za vsako postavo 

Če ste bolj majhne postave, morate paziti, da ne boste nosili predolgih zgornjih delov oblačil, kar je pogosta napaka. Telo se v hrbteničnem predelu v zrelih letih nekoliko seseda in je zgornje oblačilo hitro videti predolgo. Sega naj največ do sredine bokov, seveda le takrat, ko boki niso vaša najbolj kritična točka, da boste ohranili potrebno razmerje v primerjavi z dolžino spodnjega dela telesa, kajti v taki kombinaciji boste videti še manjši.

Za vas niso primerne široke hlačnice. Primernejši so ožji modeli ali rahlo zvonast kroj. Postavo navidezno podaljša tudi, če so hlače in zgornji del v istem barvnem odtenku.

Visoke postave pri izbiri modelov hlač nimajo posebnih omejitev, pozorni bodite le na obliko bokov, ki pa se s telesno višino precej skrije. Privoščite si lahko tudi kakšen vzorec (karo), ki ga kombinirate z enobarvnim zgornjim delom, le-ta bo skladnejši, če bo daljši.

Dolžina hlač. Velikokrat opažam predolgo dolžino ožjih hlačnic, kar je napačno. Dolžina se daljša s širino hlačnic. Torej širše kot so, daljše morajo biti, seveda pa ne tako, da hodimo po njih. Svetujem vam, da hlače umerite/skrajšate vedno na višino obutve, ki jo boste nosili poleg. Če so hlačnice ožje in sedejo na nart noge, se ne smejo ob gležnjih gubati, temveč mora rob hlač ravno padati do višine čevlja. Ker se pri takem modelu hitro pokaže nogavica izpod hlačnice, jo morate obvezno barvno uskladiti: ali z barvo čevlja ali barvnim odtenkom hlač.

Širši kroji

Skupno vsem širokim hlačam je oprijet kroj čez boke, kar je prvi pogoj, da so videti elegantne, in ne kot hlače kakšnega maharadže. Drugi pogoj pa je tkanina, ki mehko pade ob telesu in ne štrli. Take so tudi športno-elegantne hlače z našitim trakom ob straneh, ki smo jih videli že lani. Poudarek je zadrga na spodnjem delu hlačnic, ki se odpre in pokaže še dodatno širino/gubo. Po pravilu bi k tako širokim modelom obuli čevlje s peto, tu pa so dovoljeni nizki športni čevlji. Priporočam jih višjim postavam.

Zadnja dva modela sta klasična in zato tudi bolj uporabna. Prvi ima gube v pasu in je bolj udoben čez boke. Namenoma nisem prikazala nobenega modela hlač v črni barvi, saj jih imamo v omari prav gotovo že preveč. Letošnji modeli so na splošno precej vzorčasti. Drobni vzorci predstavljajo prednost, saj se navidezno zlijejo v enoten odtenek, možnosti kombiniranja z enobarvno tkanino pa je tudi veliko. Tak model hlač je manj občutljiv, saj se madeži kot tudi malo pomečkana tkanina manj opazi kot na gladkih modelih.

Raven model hlač (od bokov pa do konca hlačnice) bo najlepše pristajal višjim postavam in tistim, ki bi rade skrile močnejše boke. Prvi model na sliki je z dodanim elastanom, ki se lepo prilega postavi. Drugi je iz teksturiranega blaga in se zaključuje z resami. Posebnost je karo vzorec, ki pa ni povsem izrazit in je zelo uporaben in bo prav gotovo v kombinaciji popestril oblačila iz preteklih obdobij. Malo slabša novica pa je, da je dolžina teh hlač sedemosminska, zato so ob nošenju takega modela zaželeni čevlji z nižjo peto.

Tako imenovana hlačna krila so še vedno bolj hlače kot pa krilo. Poleg se podajo nizki čevlji na vezalke ali balerinke. Modela sta različne dolžine in predvsem širine. Prvi model deluje že kot krilo, drugi so tričetrtinske hlače z zanimivim zadnjim delom, ki je celo v drugem vzorcu. Z živalskim motivom pritegnete pozornost in prepričani morate biti, da vam tak model pristaja. Poleg vedno izberite enobarven zgornji del oblačila. Take hlače zaradi bogatega volumna in tudi velikega vzorca odsvetujem manjšim postavam.

 Nasveti in fotografije: Breda Tesner, svetovalka CMB


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media