Prireditev za krepitev medgeneracijskega sožitja

Dobro je vedeti | mar. '19

Zveza društev upokojencev Slovenije se je po osemnajstih letih sodelovanja in soustvarjanja na Festivalu za tretje življenjsko obdobje odločila, da pripravi novo prireditev, ki bo v ospredje postavila medgeneracijsko sodelovanje in solidarnost. Dnevi medgeneracijskega sožitja bodo potekali od 14. do 16. maja, pri pripravi pa bodo sodelovali tudi mladi, člani medgeneracijske koalicije MeKos (Študentska organizacija Slovenije, Dijaška organizacija Slovenije in Mladinski svet Slovenije), s katero so se upokojenci povezali pred enim letom.

 Kot je poudaril predsednik Zdusa Janez Sušnik, z novo prireditvijo uvajajo zasnovo medgeneracijskega reševanja družbenih izzivov, spodbujajo izmenjavo idej, možnost povezovanja in graditev medgeneracijskega sodelovanja.

Napovedujejo bogat strokovni, izobraževalni in kulturno-ustvarjalni program. V treh dneh se bo zvrstilo več okroglih miz na temo trga dela in upokojevanja, od vstopa mladih na trg dela, srečevanja z negotovimi prekarnimi oblikami dela, prilagajanja sistema izobraževanja za potrebe gospodarstva do potreb starejših delavcev, ključnega prenosa znanj, potrebnih priprav na upokojitev, primerov aktivnega staranja skozi vključenost v programe prostovoljstva ter ukrepov za izboljšanje gmotnega položaja upokojencev.

Jaka Trilar, dosedanji predsednik Študentske organizacije Slovenije in koalicije MeKoS, je poudaril, da so se v koaliciji zavezali, da si bodo skupaj prizadevali za krepitev medgeneracijskega sodelovanja pri spopadanju z aktualnimi družbenimi izzivi. Mesečno se srečujejo in obravnavajo aktualne teme, ki se nanašajo na vzgojo in izobraževanje, sistem socialnega varstva, stanovanjsko problematiko, zaposlovanje in trg dela, politično in družbeno participacijo, zdravstvo, pokojninski sistem in drugo.

Kot je dejala mag. Ksenija Klampfer, ministrica za delo družino, socialne zadeve in enake možnosti, je Slovenija leta 2017 sprejela strategijo dolgožive družbe, s katero želi doseči, da bo Slovenija družba vseh generacij, ki se bodo medsebojno spoštovale in sodelovale. Ustanovljen je bil tudi svet za aktivno staranje in medgeneracijsko solidarnost. »Na ministrstvu podpiramo vse priložnosti, ki ponujajo možnost sodelovanja med generacijami, saj sta boljše poznavanje in razumevanje pripadnikov drugih generacij ključ do odprave nesoglasij in stereotipov,« je menila ministrica. V kratkem načrtujejo tudi ustanovitev urada za starejše, ki bo na enem mestu urejal in usklajeval medgeneracijska vprašanja.

Dnevi medgeneracijskega sožitja bodo potekali na Gospodarskem razstavišču, ki je v središču mesta, v bližini pa sta tudi avtobusna in železniška postaja, v okolici so parkirišča, za starejše pa je pomemben tudi podatek, da so dvorane v pritličju in zlahka dostopne.

Sodelovanje v dobro upokojencev

Predstavniki Zveze društev upokojencev Slovenije in koalicijske stranke DeSUS so na skupnem sestanku ugotovili, da na uresničenje čaka še veliko ukrepov iz koalicijske pogodbe. Med drugim ustanovitev demografskega rezervnega sklada in ukrep, po katerem bodo upokojencem po izpolnitvi pogojev starosti in pokojninske dobe za starostno pokojnino ob ponovni vključitvi v delovno aktivnost omogočili prejemanje celotne pokojnine. Prav tako se je koalicija zavezala, da bo najnižja vdovska pokojnina na ravni minimalne zagotovljene pokojnine. Zdus kot civilna družba mora sodelovati s politiko, ker sama ne more doseči zakonodajnih sprememb, je dejal predsednik Zdusa Janez Sušnik. S stranko DeSUS bodo skupaj pregledali, kaj bi lahko storili za izboljšanje gmotnega položaja upokojencev. Omenil je, da Zdus preseneča, da bo letošnja izredna uskladitev pokojnin šele decembra, pričakovali so tudi višje zneske letnega dodatka za upokojence. »Upokojenci nismo najbolj zadovoljni, še zlasti ne zdaj, ko se draži oskrbnina v domovih za starejše,« je poudaril.

Erjavec je izrazil upanje, da povišanje oskrbnin in življenjskih stroškov takoj po zvišanju plač ne bo postalo praksa. »Nekatere že najavljene podražitve so previsoke, zato bi jih morale vzeti pod drobnogled tudi inšpekcijske službe,« je menil.

Povzeto po STA

Besedilo in fotografija: Jožica Dorniž


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media