Zaupajmo v kakovostno slovensko hrano

Dobro počutje | mar. '19

Inštitut za nutricionistiko je že peto leto zapored predstavil najbolj inovativna živila. To so živila, proizvedena v Sloveniji, ki so se na trgu pojavila v zadnjem letu, njihova proizvodnja je prijazna tako do potrošnika kot do narave, predvsem pa imajo ugodno prehransko sestavo. To pomeni, da vsebujejo manj soli, sladkorja in škodljivih maščob ter več vlaknin.

Kot je povedal prof. dr. Igor Pravst z Inštituta za nutricionistiko je namen projekta spodbujati inovativnost pri razvoju živil med domačimi proizvajalci, potrošnikom zagotoviti pestrejši izbor kakovostnih živil in jih hkrati ozaveščati, da najcenejša izbira ni vedno najboljša. Dodal je, da je na prodajnih policah še vedno večina živil, ki so ta naziv dobila v preteklih letih, kar pomeni, da so jih potrošniki lepo sprejeli.

Na razpis so tokrat prejeli 110 predlogov, največ do zdaj, približno polovico so jih predlagali potrošniki, druge pa proizvajalci sami. Med njimi tokrat ni bilo nobenega mesnega izdelka. Dve tretjini izdelkov sta dosegli ugodno oceno za prehransko sestavo. V nadaljnji obravnavi pa so upoštevali še druge vidike inovativnosti (senzorično oceno, poreklo surovin in vidik obogatitve ponudbe v posamezni kategoriji živil). Nagrado za najbolj inovativna živila 2019 je prejelo šest podjetij za skupaj enajst živil, ki jih lahko brezplačno oglašujejo s posebnim znakom projekta. To so: jogurt LCA borovnica brez dodanega sladkorja in brez sladil – v lončku in plastenki kot tekoči jogurt (Mlekarna Celeia), bio kefir zeleno jabolko ter bio kefir marelica in bučka (Bio dobrote – Kmetija Žgajnar), kruh z drožmi (Spar Slovenija, 500-gramski hlebec), namaza iz linije Tereza's choice – humus rdeča pesa in mandljev namaz s cimetom in vaniljo (podjetje Organa), Gabaroni ekološki čičerikini svedrci in svedrci rdeče leče (podjetje BMM) ter trije zelenjavni obroki – leča s papriko in korenjem, kuskus s čičeriko ter solata z ješprenjem (Mercator IP, linija Minute v priročnem pakiranju).

A. Ž.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media