Gre tudi brez mesa

Korenčkova solata s sončničnimi semeni
Branjevke na tržnici pravijo, da sta meseca marec in april za prodajo sadja in zelenjave najbolj nadležna. Kislega zelja in repe smo že siti, potem nam, če sledimo sezoni, korenje, koleraba, zelena in podobna zelenjava vsekakor že gledajo iz ušes, radiča in endivije je le še za vzorec … Ne pravimo zaman temu času post, ko naj bi bila na mizi le enostavna in enolična hrana. A vseeno lahko skuhamo odlične jedi iz sestavin, ki so nam na voljo. Nekaj sem jih izbrala za vas.
Ker z brezmesnih jedilnikov črtamo meso, primanjkljaj beljakovin nadomestimo z jajci, mlečnimi izdelki, ribami in stročnicami, nekaj beljakovin imajo tudi žita.
Namesto beljakovin iz 100 g pustega govejega mesa, kolikor je samo tretjina dnevnih minimalnih potreb odraslega, moramo pojesti skoraj 4 lončke navadnega jogurta, 3 jajca, 160 g skute, 112 g lososa ali 400 g fižola iz pločevinke.
Beljakovine živalskega izvora imajo višjo biološko vrednost od beljakovin rastlinskega izvora, zato moramo le-teh pojesti še več, tudi do polovico več. Največ pa naredimo za zdravje, če na jedilnik dodamo različna beljakovinska živila, saj se med seboj dopolnjujejo. Odličen primer za to je klasičen petkov obrok: fižolova juha in palačinke.
Recepti
Krompirjeva solata z rdečo peso in majonezo

Potrebujemo:
2 rdeči pesi
800 g krompirja za solato
4 jajca
šopek redkvic
4 večje kisle kumarice
sol, poper
Za preliv:
šopek kopra
3 filete inčunov ali nekaj sardelnih filetov iz pločevinke
8 žlic majoneze
Priprava: Rdečo peso kuhamo v ekonom loncu približno 15 minut, da se zmehča.
Krompir olupimo, narežemo na kocke in kuhamo v slani vodi približno 10 minut, da se zmehča, ali ga skuhamo v olupku. Medtem ko se krompir kuha, damo kuhat jajca. V 10 minutah bodo gotovo trdo kuhana, nato jih pod tekočo mrzlo vodo ohladimo, da jih lažje olupimo. Kuhano zelenjavo vzamemo iz vode in ohladimo.
Za preliv v mešalniku ali z vilicami ali nožem sesekljamo inčune, koper in lepe liste redkvic. Dodamo majonezo in dobro premešamo. Redkvice in kisle kumarice narežemo na rezine. Krompir olupimo in narežemo na kocke. Vse stresemo v skledo in prelijemo z majoneznim prelivom. Premešamo. Po okusu prilijemo malo kisa iz kozarca s kislimi kumaricami. Jajca narežemo na četrtine ter damo na vrh solate. Nazadnje olupimo rdečo peso in jo narežemo na kocke. Razporedimo jih po solati in zelo narahlo vse skupaj premešamo. Sočno solato ponudimo samostojno kot lahko večerjo ali ob pečenem ribjem fileju.
Korenčkova solata s sončničnimi semeni
Potrebujemo:
5 večjih korenčkov
2 pesti sončničnih semen (približno 100 g)
sol, poper
(bučno) olje, kis ali sok pol limone
Priprava: Korenčke očistimo in grobo naribamo. Dodamo sončnična semena. Solimo, popramo. Solato začinimo z oljem, kisom ali limonovim sokom ter baziliko. Dobro premešamo, in če imamo čas, pustimo 15 minut v hladilniku, da se okusi okrepijo. Solato ponudimo ob sirovem bureku ali sirovi piti z zelenjavo, z beljakovinskimi dodatki (sir, stročnice, ribe) pa je lahko tudi samostojen lažji obrok.
Različica: Med korenje naribamo manjšo nadzemno kolerabico. Za bolj hranljivo različico vmešamo kocke avokada in/ali sira, fižol, tunino iz pločevinke ali sveže popečeno.
Krompirjeva juha

Potrebujemo:
3 večje krompirje
manjši korenček
polovico gomolja zelene
čebulo
0,5 litra mleka
liter vode ali jušne osnove
zvrhano žlico masla
sol, koper, poper
Priprava: Krompir, korenje, zeleno in čebulo očistimo, narežemo na večje kose in stresemo v lonec. Dodamo maslo in zelenjavo pražimo 5 minut.
Prilijemo toliko vode ali jušne osnove, da prekrije zelenjavo, solimo in pokrito kuhamo do mehkega, to je približno 20 minut. Ko je kuhano, zelenjavo pretlačimo s paličnim mešalnikom v redek pire. Nato prilijemo toplo mleko, premešamo, začinimo s koprom in poprom.
Juha je izredno okusna, vendar ne toliko hranljiva, kot bi si za ta čas želeli. Zato po njej ponudimo riževe polpete in skledo solate s kuhanim fižolom, sojo in čičerko.
Različica: Z manj krompirja in več zelene, več korenja itd. Dodamo por ali drobnjak, začinimo s praženim česnom, dodamo cvetačo ali brokoli, nazadnje vmešamo nekaj blitvinih, špinačnih ali koprivnih listov ...
Ribje polpete v paradižnikovi omaki

Za 4 osebe potrebujemo:
jajce
50 g krušnih drobtin
peteršilj
400 g ribjih filejev brez kosti (oslič, losos, postrv …)
žlico naribanega parmezana
lupinico neškropljene limone
sol, poper
Za omako:
manjšo glavico česna
oljčno olje
1 do 2 pločevinki paradižnika
po želji in okusu baziliko
Priprava: V manjši posodi razžvrkljamo jajce in ga pomešamo z drobtinami. Peteršilj drobno sesekljamo. Ribje fileje drobno narežemo. Stresemo jih v posodo skupaj s peteršiljem, parmezanom, limonino lupinico, rahlo solimo, popramo, dodamo namočene drobtine in vse skupaj dobro premešamo (najlažje z rokami). Če imamo čas, zmes pustimo počivati 10 minut. Iz zmesi oblikujemo kroglice, velike kot oreh, in jih pustimo na krožniku.
Za omako očistimo česen in ga sesekljamo ali stremo. V ponvi segrejemo malo oljčnega olja in na njem popražimo česen, le toliko, da zadiši. Dodamo paradižnik iz pločevinke in zavremo.
Ogenj zmanjšamo in v paradižnikovo omako položimo pripravljene ribje kroglice. Med lahnim vrenjem jih pokrite kuhamo približno 20 do 25 minut (odvisno od velikosti kroglic), po želji enkrat obrnemo, vsekakor pa nekajkrat previdno premešamo ali potresemo ponev. Po potrebi prilijemo malo vode. Okrasimo z baziliko ali peteršiljem in ponudimo kot samostojno jed, morda le s kosom kruha, s katerim na koncu pomažemo ostanke slastne omake s krožnika.
Različica: Ribje kroglice lahko tudi opečemo v ponvi in omako ponudimo posebej. Ali pa jih ocvremo v vročem olju in ponudimo kot prigrizek. V tem primeru svetujem, da v zmes zamešate nekaj več drobtin (do 100 g).