SVET IN MI

maj '19

Brezgotovinska Kitajska

Svet se je spremenil, ljudje in ustanove so povezani le virtualno, kupujejo in plačujejo obveznosti, ne da bi stopili iz hiše. Plačevanje s plačljivimi karticami je že prehitelo manj zapleteno mobilno poslovanje. Seveda ima pri tem največji interes država, ki pridobi popolno kontrolo nad državljani, hkrati zagotavljajo, da s kontrolo lahko preprečijo delo na črno, organizirani kriminal in davčne utaje.

Kitajska je prehitela vse, blizu ji je morda le Indija, države v Evropi pa ji v hitrem teku sprememb lahko samo gledajo v hrbet. Na Kitajskem večina prebivalstva plačuje s telefonsko aplikacijo Wechat – kjer samo ukažeš in se zgodi. Uporaba pametnega telefona ali pametne zapestne ure se je razširila, več kot 583 milijonov Kitajcev vsak dan uporabi mobilno banko.

Čas je bliskovito hitro prehitel starejšo generacijo Kitajcev, ki so prestrašeni, izgubljeni in odrinjeni. Tehnologija neusmiljeno preplavlja tudi podeželje, kjer enako kot v mestih ni več ne bank ne bankomatov, blagajne v trgovinah so avtomatizirane, ne sprejemajo bankovcev in drobiža, ampak le sporočilo, da je račun poravnan. Mnogo starejših na koncu obupa in iz trgovine odide praznih rok.

Povzeto po South China Morning Post – https://www.scmp.com

Kavarna Menopavza

Točke, kjer lahko mlajši in starejši dobijo informacije in tudi pomoč, ko gre za demenco, so posejane že po vsej Evropi in ne mine teden, da tudi v Sloveniji ne bi odprli kake demenci prijazne točke. Toda tudi neko drugo življenjsko obdobje je potrebno prijaznosti, še posebno za žensko. To je obdobje, ko počasi ugaša rodna doba in se hormoni po ženskem telesu divje premetavajo in rušijo dolgoletno ustaljenost.

Pariška županja Anne Hidalgo bo 25. maja slovesno odprla kavarnico, imenovano Menopavza. Namenjena bo predvsem ženskam v tem obdobju, skozi katero je potovala tudi županja, ki bo čez dva meseca dopolnila 60 let. Na njeno pobudo vabijo tudi moške spremljevalce, znanje in zunanja podpora prijateljev in izvedencev največkrat pripomoreta, da ženska hitreje in lažje preživi obdobje menopavze.

Obiskovalke bodo v kavarnici zgodaj zjutraj dobile kavo in francoski rogljiček ter poslušale kratko predavanje ginekologinj, psihologinj, psihiatrinj in drugih izvedenk za žensko telo in delovanje hormonov. Tiste, ki bodo imele čas, bodo po predavanju posedele, razpravljale in se pogovarjale, kajti v slogi je moč pa tudi tolažba zaradi občutka, da na tem svetu nisi sam.

Zanimivo je, da tudi v Franciji vse bolj pešata preventivno izobraževanje in literatura o obdobjih, ki jih človeku prinaša drugi del življenja.

Povzeto po Senioractu.com


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media