Inkontinenca pri moških

Dobro počutje | maj '19

Če je inkontinenca predvsem pri starejših ženskah pogosta težava, lahko rečemo, da je pri moških bistveno manjša. Razmerje je približno 1 : 2. Poleg pogostosti je med moškimi in ženskami razlika tudi v pojavnosti različnih vrst uhajanja urina. Pri moških je bistveno manj stresne urinske inkontinence pa tudi pri sindromu prekomerne aktivnosti sečnega mehurja, ki se sicer pri ženskah in moških pojavlja v približno enakem številu, je uhajanja urina (urgentna inkontinenca) manj.

Pri moških ima urgentno inkontinenco od 40 do 80 odstotkov bolnikov z uhajanjem urina, mešano od 10 do 30 odstotkov, stresno inkontinenco pa manj kot 10 odstotkov. So pa pri moških pogostejše druge neklasificirane vrste uhajanja urina. Relativno pogosta je pretočna inkontinenca, veliko pa je tudi uhajanja urina po kapljicah takoj ob koncu uriniranja ali po končanem uriniranju.

Najpogostejši vzroki uhajanja urina pri moških so starost, pridruženi simptomi spodnjih sečil, funkcionalne in kognitivne motnje, manjša fizična aktivnost, nevrološke bolezni in stanje po operativnih posegih na prostati.
Pri urgentni inkontinenci so vzroki za nastanek enaki kot pri ženskah, pogosteje pa je to stanje pri moških le del simptomov spodnjih sečil. Moški imajo redko le eno vrsto simptomov. Pogosto gre za kombinacijo različnih težav v zvezi z uriniranjem in je inkontinenca le eden izmed teh simptomov.
Stresna urinska inkontinenca je pri moških praktično vedno posledica operativnega posega na prostati. Brez tovrstnih posegov na sečilih stresne urinske inkontinence pri moških skoraj ne poznamo.
Pretočna urinska inkontinenca pa se pojavlja pri kronični zapori urina, kapljanje ob koncu uriniranja ali po njem pa je prav tako samo eden izmed simptomov spodnjih sečil.

Zdravljenje

Glede na nekatere razlike v vzrokih nastanka urinske inkontinence pri moških se nekoliko razlikuje tudi zdravljenje. Pomemben del zdravljenja pa je tudi pri njih sprememba življenjskega sloga.
Za zdravljenje urgentne inkontinence se tako kot pri ženskah uporablja metoda treninga sečnega mehurja, kar dopolnimo z medikamentoznim zdravljenjem. Za zdravljenje stresne urinske inkontinence tudi moškim svetujemo vaje za krepitev mišic medeničnega dna, ob neuspehu pa je zdravljenje kirurško.
Za zdravljenje pretočne inkontinence je pomembno zdraviti vzroke zapore urina, pri drugih oblikah, ki so del simptomov spodnjih sečil, pa uporabljamo zdravila, ki izboljšujejo te simptome.

Tudi pri moških velja, da je o problemu z uhajanjem urina treba spregovoriti in se posvetovati s svojim zdravnikom ali specialistom. V veliki večini primerov je mogoče po ugotovitvi stanja najti rešitev, ki izboljša simptome in tako tudi kakovost življenja.

T. G.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media