Nov problem s polži?

Prosti čas | maj '19

Spet prihaja čas, ko se bomo morali spopasti z invazijami polžev na vrtu. Seveda je veliko odvisno od vremena. Odločiti pa se moramo, ali bomo reševali pridelek na vrtu z naravnimi pristopi ali s pomočjo kemije ...

Jeseni bodo začele veljati spremembe zakona o fitofarmacevtskih sredstvih (FFS). Tako bodo kemične preparate, tudi tiste, ki so zelo učinkoviti, lahko kupovale le še osebe, ki imajo izkaznico o opravljenem usposabljanju za ravnanje s FFS.

Seveda je prav, da postajamo bolj ozaveščeni in uporabljamo snovi, ki so okolju bolj prijazne. Težava pa nastopi, ko ne znamo ločiti med resnično škodljivimi snovmi z višjimi koncentracijami in večjo škodljivostjo ter snovmi z manjšo nizko koncentracijo snovi, ki je učinkovita, na okolje pa nima bistvenega vpliva. Naj navedem primer: preparat Metarex ima najnižjo koncentracijo metaldehida, učinkovitost pa je trikrat večja od učinkovitosti drugih preparatov (Mesurol, Terminator, Polžemor itd.). Zanimivo je, da je le devet zrnc Metarexa na kvadratni meter dovolj za uspešno zatiranje polžev. Torej ga porabimo trikrat manj od drugih preparatov, čeprav so zrnca celo manjša. Metarex lahko do septembra kupujemo brez težav, tudi po uveljavitvi zakonskih sprememb bo še dostopen na trgu, vendar ga bomo težje dobili in le z izkaznico o znanju iz fitomedicine. Zato bomo morali iskati druge rešitve za zatiranje polžev. V člankih najdete veliko nasvetov, pa žal malo uporabnih za naše potrebe. Nekateri na primer odsvetujejo uporabo soli za omejevanje polžje populacije. Pozabljamo pa, da je natrij, katerega osnova je sol, peti gnojilni element v prehrani rastlin. Seveda pa je treba vse snovi uporabiti v razumnih mejah.

Na trg prihaja izdelek za biološko zatiranje lazarjev in slinarjev, in sicer preparat IRONMAX PRO, ki vsebuje železov sulfat. Je zares učinkovito sredstvo proti polžem, hkrati pa okolju bolj prijazno, saj železo nastopa v prehrani rastlin kot mikroelement. Pa tudi človeško telo ga potrebuje. Drobna zrnca so izdelana z dodatkom oljne repice, ki privablja polže, saj jim preparat diši, deluje pa učinkovito, odločno ter dosledno. Omogoča večji izkoristek in veliko učinkovitost glede na porabo, saj vsako zrnce zadošča za zatiranje več deset polžev. Torej ga potrebujemo veliko manj, le 10 do 15 zrnc na kvadratni meter. Naš cilj je dosežen. Ohranili bomo okolje, zdravje, hkrati pa bomo obvladovali polže in obvarovali pridelke.

Franc Grošelj


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media