Pomislite na obliko, ne na velikost

Dobro počutje | jul. '19

Veliko žensk, ki nosijo konfekcijske številke, večje od 46, ima težave z izbiranjem in kombiniranjem oblačil. Nezadovoljne pa niso samo ženske z močnejšo postavo. Težave pri izbiri predstavlja tudi nesorazmerna oblika telesa, kot so poudarjeni boki ali bolj izrazit prsni del, podaljšan trup in podobno. Prav vsaka ženska postava pa ima lepe lastnosti, ki jih morate znati izkoristiti in poudariti, da ustvarite všečno podobo.  

Raziskave so pokazale, da pri ženskah z nesorazmerno postavo ni največji problem najti prave velikosti, pač pa najti pravo obliko oblačila. Ženske, ki iščejo pomoč v mojem studiu, imajo najpogosteje te težave: pas pri hlačah in krilih je preozek, nemogoče je zapeti zadrgo v pasu do konca, bluze so preozke čez prsni del, všitki in gube na krilih se zdijo, kot da niso na pravem mestu, krila lezejo navzgor, ker so preozka, vratni izrezi so preširoki, dolžina rokavov predolga, ramenski del oblačila ni na svojem mestu ipd.

Poznavanje oblike telesa in sorazmerja je osnova, ki omogoča pravilno izbiranje krojev, proporcev in materialov, ki odgovarjajo vaši postavi. Številke so zelo relativna stvar. Izberite velikost oblačila, v katerem se boste udobno počutile, in linijo, ki bo sledila obliki vaše postave. Da si boste prihranile nepotrebna pomerjanja oblačil različnih krojev, ki niso primerni za vas, najprej ugotovite, kakšno postavo imate. Poleg oblike postave pa je treba upoštevati tudi zgradbo telesa – višino telesa v primerjavi s konstrukcijo kosti. Če ste višje postave in imate močne kosti, vam bodo pristajala oblačila nekoliko večjih številk in ohlapnejših krojev. Prav tako velja za velikost vzorca. Močnejše postave – večji vzorci, za drobne in nežnejše postave pa velja ravno obratno.

Sestavimo novo podobo

Izbrala sem nekaj osnovnih kosov oblačil, ki jih med seboj lahko sestavljate. Saj veste: manj je več! S prikazanimi oblačili lahko naredite veliko kombinacij glede na priložnost ali vremenske razmere v poletni sezoni. Manjkajo le še malo bolj športni čevlji in kakšen nahrbtnik za bolj sproščen videz.

Hlače in dolga tunika so iz enakega materiala, mešanice viskoze in bombaža, ki mehko pade in omogoča udobno gibanje. Hlače imajo v pasu elastiko in ravno prav volumna za gibanje, da vam v vročih dneh ne bo prevroče, pokrile pa bodo tudi kakšno napako na postavi. Tuniko lahko nosite brez pasu in je dovolj ohlapna, v vročini pa lahko rokava zavihate in pripnete s sponko. Tunika je nekoliko prekratka za samostojno nošenje (razen na morju), zato lahko pod njo oblečete hlače, rumeno krilo ali morda hlače tričetrtinske dolžine, ki jih že imate v omari.

Majice sestavite s katerim koli spodnjim oblačilom, saj barvno popestrijo kombinacijo. Prečne črte navidezno zožijo linijo telesa. Rokavov sicer nimajo, so pa v ramenskem delu ravno prav široke, da ne pokažejo vsega. Rumena jopica nima gumbov, zato pristaja vsaki postavi, lahko jo prevežete z dodano vrvico. Če imate širše boke, čez omenjene kombinacije oblecite modro bluzo iz kakovostnega lana, ki vam bo služila kot vrhnji del in jo lahko nosite odpeto.

Obleka z vzorcem spominja na maroške motive mozaikov in je izdelana iz džersija, ki mehko pade ob telesu. To je ključnega pomena za močnejšo postavo – da ji blago ne doda dodatne širine. Tudi vzorec, ki je srednje velikosti, pomaga k videzu vitkejše postave. V-izrez navidezno zmanjšuje prsni obseg in podaljša linijo vratu. Ravno rumeno krilo je ožje, ustrezalo bo ženskam, ki imajo ožje boke in širši zgornji del telesa. Odlično ga dopolnjuje majica z vzorcem, ta namreč navidezno zoži postavo. Ne pozabite, da je v poletnih dneh nepogrešljiv velik šal ali ruta. Z njim lahko nadomestite zgornji del oblačila, ko se zvečer malo shladi, čez dan pa zavezan na torbi ali nahrbtniku doda barvni poudarek ali poveže med seboj izbrane barvne odtenke oblačil.

Pomembno je tudi, kakšne dodatke nosite k izbranim oblačilom. Le-ti postavijo piko na i vaši podobi in preusmerijo pozornost. Pa lepo poletje želim vsem.

Besedilo in fotografije: Breda Tesner. inž. obl., CMB Consultant


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media