Tri zgodbe - trije konjički

Zgodbe | jul. '19

Vožnja s sto let starim kolesom

Mirko Sernek - ponosen da ohranja stara kolesa.

Med najstarejšimi člani Društva starodobnikov – ljubiteljev starih koles Dimek Beltinci je tudi 80-letni Mirko Šernek iz Črenšovcev, ki v svojem domačem muzeju hrani zbirko starih koles, ur, slik in starih glasbil. Ponosen je na boben iz leta 1910, s katerim še vedno hodi »bobnat« in prinaša novice, kot so to nekoč po vasi počeli vaški bobnarji.

Mirko je imel včasih blizu 70 starih koles iz prve in druge svetovne vojne, zdaj jih ima še sedem in vsa so vozna. Najstarejše je iz leta 1913, dobil ga je na Kobilju, drugo je staro 100 let in ga je dobil v Grabonošu v Prlekiji. Mirko nam je dejal, da se letos vozi le s »stoletnikom«, in sicer v počastitev 100. obletnice priključitve Prekmurja k matičnemu narodu. Skoraj vsak dan se popelje po prekmurski ravnici, velikokrat pa se ustavi pri Tinekovem brodu na Muri na Gornji Bistrici. Rad se udeležuje tudi panoramskih voženj z društvom Dimek in sorodnimi društvi. Takrat se obleče v stara oblačila, kot so jih nosili nekoč.

Izvezeni obrazi filmskih zvezd

Tatjana Fergola z gobelini

Tatjana Fergola iz Ivanjkovcev rada šiva gobeline, a motivi na njih so posebni. Na razstavi, ki jo je pripravilo Turistično društvo Gradišče, je pokazala gobeline, na katerih so v vilerjevi tehniki izvezeni obrazi dvaindvajsetih filmskih legend iz 20. stoletja. To so: James Dean, John Wayne, Rita Hayworth, Charlie Chaplin, Marlon Brando, Elvis Presley, Grace Kelly, Shirley Temple, Tony Curtis, Greta Garbo, Elizabeth Taylor, Audrey Hepburn, Paul Newman, Clark Gable, Marilyn Monroe, Fred Astaire, Vivien Leigh, Farrah Fawcett, Humphrey Bogart, Fernandel, Stan (Stan Laurel) in Olio (Oliver Hardy). Tatjana Fergola je povedala, da bo še naprej ustvarjala gobeline, na katerih bodo upodobljeni znani igralci.

Čevelj za veliko nogo

Jožef Zadravec v priročni čevljarski delavnici z ročno izdelano drsalko.

Jožef Zavec iz Renkovcev domala vsak dan zaide v svojo čevljarsko delavnico, čeprav je star že 88 let. Čevljarske obrti se je izučil leta 1954 pri očetu Štefanu, nato pa je bil zaposlen kot tehnolog v tovarni Planika v Turnišču. Ob tem je še doma izdeloval čevlje za ženske in moške ter za folkloriste, motoriste in invalide. Kot pravi mojster Jožef, je v tistih časih posel cvetel, danes pa so se razmere bistveno spremenile. Zdaj izdeluje čevlje le za osebno zadovoljstvo in za tiste, ki se pogosto oglasijo pri njem, ker ne dobijo obuval po svojem okusu in meri.

Ponosen je, da je pred leti v središču Turnišča ob tovarni Planika uredil čevljarski muzej, kjer je mlademu rodu večkrat pokazal, kako se ročno izdelujejo čevlji. Med razstavnimi predmeti je posebno velik čevelj, dolg 85 centimetrov. Naredil ga je pred leti, da je z njim lažje privabil stranke k svoji stojnici na sejmih, ki jih je obiskoval v Pomurju in sosednjem Medžimurju na Hrvaškem, čeprav je čevlje prodajal tudi po domovih. Rad pa pokaže tudi velikansko drsalko, ki jo ima za spomin shranjeno doma.

Besedilo in fotografije: Jože Žerdin


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media