Na vprašanja iz delovnega prava odgovarja Dušan Bavec

Dobro je vedeti | jul. '19

LETNI DOPUST

Bralcu je delodajalec odmeril 24 dni letnega dopusta s pisnim obvestilom, ni pa razvidno, kdaj ga lahko izkoristi, ob tem ima še 5 dni neizkoriščenega dopusta iz leta 2018. Ima šoloobvezna otroka, zato bi šel rad z družino na dopust v času poletnih počitnic. Delodajalec nad tem ni navdušen, saj je njegova dejavnost sezonske narave. Zanima ga, koliko dopusta lahko izkoristi letos in koliko ga lahko prenese naprej.

Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) v 163. členu, ki opredeljuje način izrabe letnega dopusta, določa, da se letni dopust izrablja tako upoštevaje potrebe delovnega procesa kot tudi upoštevaje možnosti za počitek in rekreacijo delavca in njegove družinske obveznosti. To načeloma pomeni, da letnega dopusta delodajalec enostransko ne sme odrediti, prav tako si ga seveda ne more vzeti delavec, ampak je potreben dogovor. V večini podjetij kadrovske službe pripravijo okviren načrt izrabe letnega dopusta, s pomočjo katerega zagotavljajo bolj ali manj nemoten delovni proces skozi vse leto. V ta namen marsikje vključujejo tudi dijake in študente. 

Zakon sicer določa, da imajo starši šoloobveznih otrok pravico izrabiti najmanj teden dni letnega dopusta v času šolskih počitnic, kot tudi to, da ima delavec pravico izrabiti en dan letnega dopusta na tisti dan, ki ga sam določi, o čemer mora obvestiti delodajalca najkasneje tri dni pred izrabo. Kljub takšni zakonski določbi pa kaže opozoriti, da delodajalec lahko delavcu odreče izrabo letnega dopusta v obeh navedenih primerih, če bi odsotnost delavca resneje ogrozila delovni proces.

Sicer pa ZDR-1 v 162. členu določa, da je letni dopust mogoče izrabiti v več delih, en del pa mora trajati najmanj dva tedna. Delodajalec je dolžan delavcu zagotoviti izrabo letnega dopusta v tekočem koledarskem letu, delavec pa je dolžan do konca tekočega koledarskega leta izrabiti najmanj dva tedna, preostanek letnega dopusta pa v dogovoru z delodajalcem do 30. junija naslednje leto.

Razloga, zakaj ima še 5 dni neizkoriščenega dopusta iz leta 2018, bralec ni navedel, zato mu je le-ta propadel, če ga ni izkoristil do konca junija, razen če je razlog odsotnost zaradi bolezni ali poškodbe, porodniškega dopusta ali dopusta za nego in varstvo otroka. V takem primeru ga lahko izkoristi do konca leta 2019.

SVETOVALNI TELEFON:

Pokličete ga lahko v sredo, 10. julija, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53.

Dušan Bavec


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media