Na vprašanja s področja pacientovih pravic odgovarja mag. Boštjan J. Turk

Dobro je vedeti | sep. '19

CEPLJENJE PROTI KLOPNEMU MENINGOENCEFALITISU

Bralka je v zadnjem času prebrala veliko o nevarnih boleznih, ki jih povzročajo klopi, predvsem o klopnem meningoencefalitisu. Zanima jo, ali je cepljenje proti tej bolezni mogoče in ali je varno.

Vesel sem tega vprašanja, še posebej zato, ker je zavest o nujnosti cepljenja proti različnim boleznim v Sloveniji na precej nizki ravni. Klopni meningoencefalitis je resna in pogosto nevarna bolezen, ki jo prenašajo okuženi klopi. Gre za virusno bolezen osrednjega živčevja, ki se prenaša z ugrizom takega klopa, ogroža pa predvsem ljudi, ki se v obdobju aktivnosti klopov (to je predvsem spomladi in poleti, lahko pa tudi v drugem obdobju) zadržujejo v naravnih žariščih bolezni.

Cepljenje zoper klopni meningoencefalitis je v Sloveniji obvezno samo za določeno ciljno skupino ljudi, in sicer za tiste, ki so okužbi izpostavljeni pri svojem delu, na primer lovci, gozdni delavci ipd. Za druge pa cepljenje ni obvezno, je pa absolutno priporočljivo! Je namreč najučinkovitejši ukrep za zaščito pred klopnim meningoencefalitisom. Strokovnjaki cepljenje priporočajo vsem osebam od enega leta starosti naprej, ki se gibljejo ali živijo na območju, kjer je razširjen klopni meningoencefalitis.

Cepljenje je v veliki večini primerov povsem varno in učinkovito. Po oceni strokovnjakov je za posameznika tveganje, da bo utrpel okvaro zaradi cepljenja, bistveno manjše od tveganja, ki bi ga zanj predstavljala sama bolezen. Ob cepljenju se redko pojavijo prehodne reakcije, kot so rdečina in oteklina na mestu cepljenja, slabo počutje ali vročina, ki pa običajno minejo v enem dnevu.

Se pa proti klopnemu meningoencefalitisu ne smejo cepiti tisti, ki imajo zdravstvene težave, na primer osebe z vročinsko boleznijo in osebe, ki imajo hujše težave z alergijami. Priporočam vam, da se o tem posvetujete s svojim osebnim zdravnikom.

Strošek enega odmerka cepiva zoper klopni meningoencefalitis je 30 evrov. Celoten strošek bazičnega cepljenja pa znaša 90 evrov. Čeprav se bo morda komu zdel strošek odvečen, se tako cepljenje zagotovo »izplača« – še posebej upoštevajoč resnost težav, ki jih lahko povzroči ta bolezen.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media