NA KNJIŽNI POLICI

Prosti čas | nov. '19

Scott Cunningham: Enciklopedija čarovnih rastlin      

Avtor predstavlja 400 rastlin, ki so jih in jih še uporabljajo v čarovništvu. Čarovništvo pa je le uporaba moči, ki jih znanost še ne zna razložiti. Zanimivo je, da povsod po svetu istim rastlinam pripisujejo podobne moči (detelja prinaša srečo, orehi prinašajo obilje in plodnost ...). Rastline so razvrščene po močeh, ki privabljajo denar ali srečo, varujejo dom, podaljšujejo življenje, odpravljajo uroke in kletve, povečujejo ali zmanjšujejo poželenje, če jih nosimo ali imamo pri sebi, jih obesimo nad vrata ali si iz njih pripravimo kopel.

 (Založba Iskanja, 24 evrov)

Anamarija Ačko, Darja Kocjan Ačko: Zrnate stročnice

Pridelava in uporaba

Stročnice so imele v prehrani človeštva tisočletja zelo pomembno vlogo, še posebej ker so jih lahko sušili in hranili. Pogosto so tudi na sodobnih jedilnikih, saj so hranljive, nasitne in zdravju koristne, so pa tudi okusen nadomestek za meso. Ali ste vedeli, da med zrnate stročnice spadajo tudi arašidi? Poleg teh avtorici opisujeta še osem najbolj poznanih, to so grah, bob, volčji bob, soja, fižol, vinja, leča in čičerka. Za vsako od njih podrobno navajata, kako jih pridelovati in kako uživati. Seveda ne manjkajo recepti za pripravo številnih jedi, od juh do sladic.

 (Kmečki glas, 17 evrov)

 Zubin Mehta: Partitura mojega življenja, spomini

Eden najbolj znanih svetovnih dirigentov je napisal iskreno in vznemirljivo avtobiografijo, v kateri razkriva svoj glasbeni, estetski in življenjski kredo pa tudi zanimive podrobnosti iz zasebnega življenja. Dirigiral je najodličnejšim orkestrom na svetu, sodeloval z izrednimi solisti in opernimi zvezdami, vodil številne orkestre, srečeval znane ljudi z drugih področij (film, gledališče, politika), ki so bili njegovi prijatelji. Mehta je bil večkrat pri nas, zadnjič 5. septembra letos, ko mu je predsednik RS podelil najvišje državno odlikovanje.

(Založba Forma 7, 23,90 evra)

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media