Št. 11, november 2019

  • Rojstni kraj

    nov. '19

    »Nekje na Dolenjskem so kraji, / kjer dosti je trnja in dosti rož, / a zemlja je žena, ki že s smehljaji / vžge srca najtrdnejših mož. // ... Nekje na Dolenjskem so kraji, / hiša, vinograd, košček polja … / Tam so meseci sami maji, tam sem nekoč bil doma.« Tone Pavček je napisal nešteto lepih verzov o svoji rodni Dolenjski, z najlepšimi pa je opisal svoj rojstni kraj. V verze je vtkal vso milino in toplino te valovite pokrajine in hkrati ni pozabil tudi na njen kruti obraz: trdo in neizprosno delo na skromni zemlji, ki je včasih morala preživljati veliko lačnih ust. Danes se je življenje na vasi precej spremenilo, z zaposlitvami v večjih krajih ljudje niso več odvisni le od tega, kar lahko pridelajo doma, pri hiši so kmetijski stroji pa sodobni avtomobili in tudi internet. Tudi podeželje se je pomeščanilo, izginil pa je tisti prvinski odnos do zemlje, kot ga je bilo čutiti včasih.

Kazalo

Na vprašanja s področja pacientovih pravic odgovarja mag. Boštjan. J. Turk

Na pokojninska vprašanja odgovarja Milena Paulini

Uskladitev pokojnin v prihodnjem letu Urad za makroekonomske analize in razvoj (UMAR) je v začetku septembra, tako kot že vrsto let doslej, objavil Jesensko napoved gospodarskih gibanj 2019. Navedena analiza je pomembna, ker obsega številne kazalce, ki med drugim omogočajo ocenjevanje življenjskega standarda večine prebivalcev. V ta namen izpostavljamo predvsem napovedi o gibanjih domačega bruto proizvoda, ki imajo še vedno pozitiven predznak in relativno umerjeni inflaciji.

Za tri evre višji letni dodatki v 2020? Vlada Republike Slovenije je sredi septembra letos obravnavala in sprejela Predlog zakona o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2020 in 2021 (ZIPRS2021) in ga posredovala v obravnavo državnemu zboru po nujnem postopku. Predlagani zakon sicer v skladu z določbami sistemskega zakona (ZPIZ-2) določa višino letnih dodatkov v letu 2020. Roki in pogoji za njihovo izplačilo, pa se bodo, če bo zakon v predlagani obliki sprejet, ponovno razlikovali od pravil, določenih v ZPIZ-2.

Na vprašanja iz delovnega prava odgovarja Dušan Bavec

Upokojenci pričakovali višjo izredno uskladitev pokojnin Drugo leto zapored se bodo pokojnine uskladile redno in izredno. Z januarjem je redna uskladitev znašala 2,7 odstotka, z decembrom pa se bodo pokojnine uskladile še izredno, in sicer za 1,5 odstotka. Odločitev vlade je na oktobrski seji z ugotovitvenim sklepom potrdil še Svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz).

Na zdravstvena vprašanja odgovarja zdravnica internistka prim. Tatjana Erjavec

Na premoženjska in druga pravna vprašanja odgovarja mag. Janez Tekavc

Nujne so sistemske spremembe Upravni odbor Zveze društev upokojencev Slovenije (Zdus) je ob mednarodnem dnevu starejših na vlado naslovil pismo z zahtevami upokojencev, saj se kot največja nevladna organizacija starejših zavedajo, da je potrebno k problematiki pristopiti sistemsko. Podobno pismo so nekaj kasneje naslovili tudi poslankam in poslancem Državnega zbora RS v zvezi s spremembami predvidenega zakona o poslancih. Vsebino Zdusovih zahtev povzemamo v nadaljevanju.

Primere iz psihološke svetovalnice predstavlja Zdenka Peloz

Prijateljici za vedno Oktobra pred 60 leti je Novomeščanka Milica Jakopin prejela prijazno pismo iz Nemčije; kot dijakinja ekonomske srednje šole v Ljubljani se je že pred tem v angleščini dopisovala s sovrstnico z Japonske in Belgije; tokrat pa je bilo pred njo pismo v nemščini. Iz dopisovanja z Vero se je razvilo trdno prijateljstvo.

Rudarji iz krajev, kjer ni rudnika Obiskovalec, ki v Logu pod Mangartom, idilični vasi v zgornjem Posočju, naleti na kapelo sv. Barbare, zaščitnice rudarjev, je nemara presenečen, saj še ni slišal, da bi se v tem kraju nahajal rudnik. Ne gre za naključje niti ni pomota. Mimo kapelice so dolga leta rudarji odhajali na delo, a na drugo stran meje.

IZBRSKANO IZ SPOMINA

Jutranja telovadba je zakon Vsako jutro ob pol osmih, razen ob nedeljah in praznikih, ob vsakem vremenu, tudi pri – 17 stopinjah, Anica Mlinar, nekoč učiteljica na OŠ v Dolenjskih Toplicah, telovadi v tako imenovani Šoli zdravja. Telovadbe, ki traja pol ure, se udeležuje že od leta 2013.

Šport ji odpira povsem nove svetove Ljubljančanka Dušanka Plemeniti je najboljši dokaz za to, da za športno aktivnost in delo na sebi ni nikoli prepozno in da se je celo v tekmovalni šport mogoče vključiti tudi, ko se znajdeš med tako imenovano srebrno generacijo.

Središče suhorobarske obrti je slovelo po dobri kupčiji Danes precej urbanizirano obcestno naselje z gručastim jedrom, ki leži v razširjenem delu doline ponikalnice Bistrice, se že od rimskih časov ponaša s pomembno prometno lego. Skozi Sodražico je po besedah strojnega tehnika in upokojenega poklicnega sindikalnega delavca, 79-letnega Miloša Mikoliča že tedaj vodila važna trgovska pot, ki je preko Žlebiča, Sodraške doline in klanca Boncarja povezovala Kočevje s Trstom. Po njej so največ tovorili les, suho robo, platno in živino. Zaradi živahnega prometa so se razmahnile različne obrti, razen trgovine in gostinstva tudi prevozništvo, kovaštvo in sedlarstvo. To je trajalo do konca 19. stoletja, ko se je z izgradnjo kočevske železniške proge leta 1893 blagovni promet s cest preusmeril na železnico.

Zlati mehurčki družine Simonič Na vprašanje, ali je bilo zabavno na trgatvi, sem dobila pri družini Simonič iz Semiča dva odgovora – prvič, da je trgatev trdo delo, tako kotse potem nadaljujedelo v kleti, je dejal Ivan Simonič; in drugič, da je bilo kljub temu na njihovi letošnji trgatvi zares veselo.

 Voda – izvor modrosti v ljudskih pregovorih in rekih

Kranj, osrednji prostor slovenstva Slovani so bili v času prve naselitve del mogočne vojske avarskega kaganata, ki je z uničenjem starih mest na Balkanu in ostankov rimske države zaznamovala konec antične dobe. Kranj je bil eno redkih naselij na ravnini, ki se je izognilo uničenjem po padcu Zahodnega rimskega cesarstva.

Naj vas šen ne prestraši Že majhna ranica na koži je dovolj, da bakterija, ki sicer poseljuje kožo, izkoristi našo morebitno imunsko šibkost in se namnoži. Visoko povišana telesna temperatura, slabo počutje, bolečina in oteklina ob tem marsikoga prestrašita, a izrazita rdeča in jasno omejena lisa, ki nastane na koži, je znak, da gre za šen.

Z naravo proti gubam in gubicam Gube so naraven pojav v procesu staranja, pa si kljub temu vsi želimo, da bi bile čim manj opazne. Ne gre le za nečimrnost, saj sproščen obraz brez globljih gub sporoča, da je oseba zdrava, sproščena in pozitivno naravnana, zato se nam zdi privlačna.

Vitaminska abeceda: Vitamin C Na vitamin C pomislimo, ko se prične sezona prehladov in bolezni, saj je splošno znano, da vpliva na krepak imunski sistem. Nekateri ljudje ga zato preventivno uživajo v obliki prehranskega dodatka, toda pri tem je treba biti premišljen.

Urejanje položajev v postelji Negibljivi osebi urejamo različne položaje v postelji, ker s tem razbremenimo posamezne dele telesa in tako preprečujemo nastanek zapletov zaradi negibljivosti, pospešimo prekrvitev in izboljšamo počutje. Poskrbimo, da je položaj telesa v naravnem položaju. Pri tem uporabljamo blazine različnih velikosti, svitke, narejene iz mehkejših materialov, brisače in rjuhe.

Plašči nove sezone Letošnji plašči so udobni, barviti, elegantni, praktični, predvsem pa topli. Od klasičnih modelov do takih, ki bolj spominjajo na jope ali ogrinjala. Ravne kroje boste prevezali s pasom, ukrojene po postavi nosite takrat, ko postava to dopušča. Našli boste obilo naravnih odtenkov barv, s poudarkom rdeče, rumene in klasično eleganco bordo odtenkov, črne skoraj ni videti.

Raven hrbet in razgibana ramena Prikazane vaje lahko naredite z manjšo ali večjo otroško mehko žogo, ali pa z majhno in tršo teniško žogico. Začetno nerodnost bodo z malo vaje zamenjali smeh in spretnost prav pri vseh generacijah.

Tudi izguba je priložnost za rast Prihaja čas, ko se podrobneje zazremo v počasi se iztekajoče koledarsko leto. Vprašamo se, če smo dosegli tiste cilje, ki smo si jih zadali ob začetku leta? Smo zadovoljni sami s seboj in s tem kako živimo? Kajti če nismo, imamo še vedno možnost, da začete projekte zaključimo, ali vsaj postavimo nove prioritete za prihajajoče leto.

Z vztrajnostjo nad slabokrvnost Neprestana utrujenost in zaspanost, pomanjkanje energije, šibkost, krhkost las in nohtov, pogoste viroze so tipični znaki težave, ki ji pravimo slabokrvnost. Pomanjkanje železa je v današnjem času še toliko pogostejše, saj sodobna priporočila spodbujajo uživanje perutninskega mesa, ki vsebuje precej manj železa v primerjavi s temnim govejim in konjskim mesom.

Čiščenje z ljubeznijo in odpuščanjem Kvantna fizika je dosežek današnjega časa, vendar so že stara ljudstva čutila, da je vse med seboj povezano in zato so sprejemala odgovornost za vse, kar se je dogajalo v tej »enosti«. In dogaja se ogromno, saj vsako sekundo prejmemo okoli 11 milijonov bitov različnih informacij! Čeprav se od tega človek zaveda le okoli 15 bitov, pa se ga vse te informacije vendarle dotaknejo in - ne da bi se tega zavedali - vplivajo na naše misli in občutke. 

Iskanje pomoči je znak poguma Po podatkih stroke se vsak četrti človek vsaj enkrat v življenju sreča s katero od duševnih motenj. Vse več je stresnih in anksioznih motenj ter depresije. Vendar pa strokovnjaki opozarjajo, da zaradi predsodkov in prevelike stigme ljudje s težavami v duševnem zdravju ne poiščejo strokovne pomoči ali pa to storijo zelo pozno.

KRATKE ZDRAVSTVENE

S higieno in cepljenjem nad gripo Virusi gripe so že začeli s svojim pohodom in kot vsako leto je v prihodnjih mesecih pričakovati vse več obolelih. Zdaj je še pravi čas za cepljenje, saj tako zelo zmanjšamo verjetnost, da bi zboleli. Zaščita začne delovati približno dva tedna po cepljenju in traja več mesecev.

 Ne bojte se vprašati  Menda naj bi obstajali dve vrsti moških: prvi, ki je že imel težave s prostato, in drugi, ki bo najbrž imel težave s prostato, če bo doživel visoko starost. Poleg težav zaradi povečane prostate moške, še posebej starejše, najbolj ogroža rak prostate. Vendar pa zdravniki poudarjajo, da redna telesna aktivnost in pravilna prehrana izboljšata kakovost življenja, pa tudi preživetje bolnikov.

Za čiste zobe je nujna še medzobna ščetka Zobozdravniki opažajo, da si večina ljudi zob ne čisti dovolj natančno. Običajno jih dvakrat na dan zdrgnemo z zobno ščetko. Vendar pa tako očistimo le tri od petih ploskev zoba,sprednjo, zadnjo in grizno ploskev, stranskih ploskev in medzobnih prostorov, kjer se nabirajo ostanki hrane pa ščetka sploh ne doseže.

Kronična obstruktivna bolezen pljuč – KOPB Kronična obstruktivna bolezen pljuč (KOPB) je kronično obolenje dihal, ki najpogosteje nastane zaradi vdihanih delcev tobačnega dima. Za bolezen so značilni kratka sapa, kroničen kašelj ter povečano nastajanje sluzi in izpljunkov. Kajenje je daleč najpogostejši vzrok obolevanja za KOPB, saj zanjo zboli do 20 odstotkov kadilcev. Redkeje nastane zaradi vdihavanja dima, ki nastane pri kurjenju, onesnaženega zraka, prahu ali kemikalij, lahko pa vse to pripelje do nenadnega poslabšanja bolezni.

Zelišča za pomiritev in sprostitev Stres je naraven pojav v telesu, in nanj se vsak izmed nas odziva drugače. Moderen življenjski slog prinaša prekomeren stres, ki se kopiči in nam lahko škoduje. Vendar pa ni vsak stres iz biološkega vidika negativen, lahko je tudi nevtralen in celo pozitiven.

 Meso gradi telo tudi v starosti Pravilna prehrana gradi in obnavlja telo vse življenje. Tudi po 65. letu potrebujemo prav vse tisto kakor v prejšnjih življenjskih obdobjih: beljakovine, ogljikove hidrate, maščobe, vlaknine, vitamine in minerale. Res je, da moramo količine prilagoditi vsakodnevnim potrebam, pač glede na naše gibanje, telesne in umske napore.

Venček za adventni čas Če ste med tistimi, ki v decembrskem času vhodna vrata okrasite z venčkomin se začnete pripravljati na bližnje praznike, je sedaj pravi čas za razmišljanje, kakšen bo letošnji. Pred vami je predlog za izdelavo preprostega venčka.

Prijazen radio z lepo slovensko besedo in glasbo Radio Ognjišče je v marsičem posebna radijska postaja. Je katoliški radio, ki ga radi poslušajo tudi neverujoči. Pohvalijo se z dobrim odzivom in ocenjujejo, da imajo okrog 150.000 poslušalcev doma in po svetu, še posebej pa so ponosni na najbolj zveste – Prijatelje radia Ognjišče (PRO-jevce), ki jih podpirajo s prostovoljno »radijsko naročnino«. Njihov program poslušalci cenijo zaradi pozitivno naravnane vsebine, lepe slovenščine in domače glasbe. V tem duhu bodo konec novembra praznovali že 25 let delovanja.

Krizanteme – rože življenja Ne glede na to, da jih lahko kupimo čez vse leto, ostajajo krizanteme pri nas najbolj iskano cvetje za okrasitev groba. Medtem ko v vzhodnih deželah velja za rožo življenja, se pri nas težko odločamo, da bi jo podarili v šopku ali kot rojstno dnevno darilo.

Adventni Gradec

Zima nas ne sme presenetiti! Bom odkrit. Zoprno mi je pisati o takšni temi, ki se s koledarsko natančnostjo ponavlja iz leta v leto in bi po vseh kriterijih morala biti že vsem znana vsaj kot slovenska himna. Ko pa pade prvi sneg, človek ne more verjeti svojim očem. Nekateri avtomobilisti očistijo le za en komolec široko režo na prednji šipi in s snežnim turbanom na glavi hitijo najprej v vrtec, potem pa v službo. Kot da niso pri zdravi pameti, ali kaj?

NA KNJIŽNI POLICI

Iz koška ročnih del november 

Samo ljubezen res šteje

Ali je pohištvo sploh še primerno? Oprema v stanovanju je še dovolj dobra, da nas bo preživela, pogosto slišimo, predvsem pri starejših. A ni prav, da se odrekamo spremembam, kadar so te potrebne tako v stanovanju kot v hiši. Vsakdo ima pravico do udobnega, varnega bivališča, ki naj bo urejeno in prijetno na pogled, še posebej, če v njem preživimo večino dneva.

Katero jagodičje je zdravo in vse bolj priljubljeno? Jeseni je zelo dobro saditi zdravilni rakitovec, kobulasto oljčico, haskap jagode, aronijo, zanimive sorte malin, goji jagode, robide brez trnov in ostalo uporabno jagodičje. Tako poskrbite za zdravje in vitalnost z domačega vrta. Z domačimi plodovi ste preskrbljeni od pozne pomladi in vse do pozne jeseni.

Barve za lase izberite odgovorno Vse, kar nanesemo na lasišče, kjer je koža najtanjša, se v manj kot minuti vsrka v naš krvni obtok. Zato bi morali dobro premisliti, katere šampone in druga negovalna sredstva nanašamo na lase. Najbolje je, da za barvanje uporabljamo naravne barve, saj so določene snovi, ki so prisotne v sintetičnih barvah za lase, zdravju škodljive v tolikšni meri, da redna, večletna uporaba lahko povzroči raka.

Pravi primorski veseljak V izolskem pristanišču je bilo že v starih časih živahno, živžav ob ribiških barkah sta spremljala peka morskih rib in vino z bližnjih gričev. A skoraj vedno je bilo slišati tudi pesem, običajno mehko, skoraj otožno, a tudi veselo in poskočno, primerno za ples. Takšna pa je bila od vsega začetka tudi izvirna narodno-zabavna glasba, ki jo je dolga leta gojil ansambel izolskega glasbenega junaka, Ottavia Brajka.

Narava pri Kosci in zgodovina na Gradišču Nekaterim prebivalcem Slovenije so slapovi od rok, Ljubljančani pa imajo le četrt ali pol ure vožnje iz mesta do parkirišč, s katerih je v isti meri časa mogoče priti do šumelišč z bistro vodo: v Pekel pri Borovnici, k Bajdinškima slapovoma pri Turjaku, k Orglicam v Kamniški Bistrici ... in h Kosci pri Višnji Gori. Pohitite h kateremu od slapov, preden jih bo uklenil led. Do Kosce pa se pride iz Višnje Gore po levi strani avtoceste skozi vas Stari trg in od tam še kilometer do zaselka Kosca in do vstopa v sotesko potoka z istim imenom, kjer parkirate. Hoje do slapov je za dobre pol ure. Pot je ponekod nekoliko spolzka, zato je potrebna športna obutev,

Vnuka si želim videti pogosteje Kako pogosto boste videli vnuka ali vnukinjo, je pri malčkih odvisno predvsem od njegovih staršev. Oni so tisti, ki pogoste stike s starimi starši omogočijo ali pa zavirajo - največkrat nehote, pogosto pa tudi nevede. Toda tudi vi lahko ukrenete kaj, da bi vnuka videli pogosteje.

Bitola – zgodovinsko, sodobno in filmsko mesto Če vas pot zanese v državo z novim imenom Severna Makedonija in ste radovedni, nikakor ne izpustite Bitole. Mesto je 169 kilometrov oddaljeno od Skopja in 69 kilometrov od Ohrida. Ima svojo »dušo«, domačini pa so izredno ljubeznivi in ponosni nanj.

Tukaj sta hkrati nekoč in danes Dvorec Novo Celje v Petrovčah pri Žalcu ne odlikujeta le imenitna arhitektura in razgibana zgodovina. V zadnjem času se uveljavlja kot prizorišče vrhunskih kulturnih dogodkov, oaza naravnega miru, turistična destinacija mnogih priložnosti in prestižna lokacija za podjetništvo.

Kultura kratke

Po Vertovčevih poteh V mesecu novembru, ko bo iz mošta nastajalo vino, poteka tradicionalni pohod po poteh utemeljitelja slovenskega vinogradništva, Matije Vertovca.

DRUŽENJE NOVEMBER

Most med posameznikom in njegovimi pravicami Etnične pripadnosti, starosti, spola,…, si ljudje ne izbiramo sami. Zato družba ne sme izključevati ljudi na podlagi osebnih značilnosti, na katere nimamo vpliva, poudarjajo pri Zagovorniku načela enakosti, kjer nudijo pomoč vsem, ki se počutijo diskriminirane oziroma neenako obravnavane. Pogovarjali smo se z Miho Lobnikom, zagovornikom načela enakosti.

Revščina med starejšimi v Sloveniji Nedavna podelitev Nobelove nagrade za ekonomijo trem raziskovalcem na področju revščine, Abhijitu Banerjeeju, Esther Duflo and Michaelu Kremerju, je sprožila veliko diskusij. Nekateri so opozorili na preveliko, nekateri spet na premajhno oz. prešibko metodološko usmerjenost njihovega dela.

Mešetarji

Spremembe pokojninske zakonodaje ne bodo dovolj Človeštvo se na celi zemeljski obli stara, še posebej pa v razvitem svetu, kar je že dolgo znano dejstvo. Tudi v Sloveniji se bo število starejših še povečevalo, zato bo treba poleg napovedanih sprememb veljavnega pokojninskega sistema v bližnji prihodnosti razmišljati tudi o novi pokojninski reformi. Prej ko slej bo moralo priti do podaljšanja delovne aktivnosti, saj se v primerjavi z evropskimi državami pri nas prej upokojujemo pa tudi kasneje vstopamo v delovno aktivnost. Več bi morali nameniti tudi za dodatno pokojninsko zavarovanje.

NOVICE OD VSEPOVSOD

Sožitje med generacijami mora ostati  trdno Devetnajsti Festival za tretje življenjsko obdobje (F3ŽO9 je v začetku oktobra v Cankarjev dom privabil številne obiskovalce. Nekateri so prišli poslušati strokovne razprave, drugi so iskali kak nasvet ali storitev, s katero bi si izboljšali počutje, tretje pa je prignala radovednost, kaj vse (še) zna in zmore tretja generacija. Imeli so kaj videti in slišati.

Radi imamo svoj kraj Ena od značilnosti ljudi v drugi polovici življenja je ponos na lepe in dobre stvari v svojem kraju. Svoj kraj imamo radi, pripravljeni smo zanj marsikaj narediti, radi spoznavamo njegovo preteklost, ljudi, ki so ga razvijali, in stvari, na katere smo ponosni. Vse to so lastnosti zdravega domoljubja, o katerem smo govorili prejšnja dva mesca na tej strani. Poglejmo še, kaj pravijo o tem ljudje.

Krog življenja in smrti Ljudje odhajamo, spomini ostajajo.

Starost ni za mevže Zavod za aplikativne študije OPRO je izdal publikacijo Starost ni za mevže, v kateri je Otto Gerdina, doktorski študent fakultete za družbene vede, zbral osrednja dognanja z okroglih miz, ki jih na temo starizma že nekaj let pripravlja zavod. V publikaciji, katere podnaslov je O nasilju med in nad starimi, so objavljena še besedila Mace Jogan, Vesne Švab, Boruta Ošlaja, Sandre Cico in Tatjane Arnšek.

SVET IN MI

 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media