S krpljami po svežem snegu  

Zgodbe | feb. '20

Hoja je lahkotna po celem in po zbitem snegu.

Krplje so pripomoček za uživanje v sveže zasneženi pokrajini za stare in mlade s kondicijo ali brez nje, izkušene pohodnike ali popolne začetnike. Nekoč so bile narejene iz lesa, danes pa večinoma iz umetnih materialov in kovine.

Krplje z veliko površino preprečujejo, da bi se med hojo pogrezali globoko v sneg. So nastavljivih velikosti, z varnostnimi paščki je mogoče vezi enostavno pripeti na pohodniške čevlje, ki so primerni za sneg. Le premehki ne smejo biti in dobro je, da dajejo tudi oporo gležnjem. Za premagovanje strmin so priporočljive smučarske ali pohodniške palice. Še nepremočljiva obleka, kapa, sončna očala, rokavice ... in pustolovščina se lahko začne. Če hlače niso nepremočljive ali se ne prilegajo čevljem dovolj tesno, so priporočljive še gamaše. Te preprečujejo, da bi sneg prišel v čevlje, in obenem ohranjajo suhe hlačnice. In ne pozabite na zaščito obraza pred sončnimi žarki, saj se sonce odbija od snežne podlage in je zato še bolj intenzivno.

Starodavni pripomoček

Krplje sicer pri nas poznamo že vsaj od sredine preteklega tisočletja, prvi pa jih je podrobneje opisoval Valvazor. Z razvojem smučanja smo na ta način premagovanja snežnih prostranstev kar pozabili. Zadnja leta pa je spet vse bolj priljubljen. Krplje se dobro obnesejo na vsaki snežni površini. Tako za hojo po celem snegu kot po steptanem ali pomrznjenem snegu. Na spodnji strani imajo namreč pritrjene kovinske zobce, ki omogočajo varno hojo tudi po zaledenelih površinah. To je še posebno dobrodošlo na klančinah, saj s krpljami ves čas ostajamo blizu površine snega in najlažje hodimo naravnost navzgor ali navzdol. Hoja v ključih oziroma cikcak je težavnejša, ker krplje ob strani ne dajejo dovolj opore in lahko zdrsnemo. Najbolje pa se obnesejo v svežem, malo kompaktnejšem snegu. Takrat je hoja podobna lahkotnemu drsenju skozi zasneženo pokrajino.

Široko ogrodje krpelj preprečuje vdiranje v sneg.

Krpljanje je na prvi pogled videti manj naporno kot smučanje. A za daljše pohode je vsekakor potrebna kondicija, saj je pri gibanju aktivno celo telo. Vendar takšna hoja manj obremenjuje mišice in sklepe, zato je primerna za razgibavanje po poškodbi. Ali pa za starejše in družine z otroki. Zahtevnejše je le krpljanje po hribovitih predelih, kjer moramo upoštevati, da krplje ne nadomeščajo derez. Obenem je treba biti pozoren tudi na opozorila na nevarnost snežnih plazov.

Za začetek si velja krplje izposoditi, da vidite, ali vam odgovarja takšen način rekreacije. Izposodite si jih lahko v zimskošportnih središčih pa tudi v nekaterih trgovinah s športno opremo. Priporočljivo je, da začnete hoditi s krpljami v družbi nekoga, ki ima izkušnje. Z vodnikom boste najhitreje usvojili osnovne tehnike hoje: kako se vzpenjati in spuščati, kako prečiti pobočje, kako hoditi v loku. Za nekajurno krpljanje v družbi vodnika boste odšteli od 20 evrov navzgor, za izposojo krpelj pa od 3 do 10 evrov na dan. 

Ko zapade dovolj snega, se lahko podate na pohod čez bližnje travnike ali v gozd. Bolj slikovite možnosti pa se ponujajo v bližini gora. Nepozabna je lahko hoja skozi dolino Tamar do planinskega doma, ki je odprt tudi v zimskih mesecih. Navdušujejo tudi dolina Vrata s slapom Peričnik, Bohinj, Pokljuka, Rogla, Mariborsko Pohorje, Logarska dolina, Cerkniško jezero ...

Besedilo in fotografiji: Igor Fabjan 


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media