Št. 2, februar 2020

  • Izzivi naše družbe

    feb. '20

    Ob zadnjih dogodkih žal ne moremo mimo politike. Le kdo ni sit politikov, ki se vse povprek prepirajo, si nagajajo in skrbijo predvsem za lastne interese, pri tem pa si za talca jemljejo državo. Če bi delali za ljudi, kot so obljubljali pred volitvami, bi se lotili pomembnih projektov, ki že leta, nekateri celo več kot desetletje, čakajo na sprejem. Takšen primer je zakon o dolgotrajni oskrbi, ki bi ga potrebovali že pred desetimi leti, a ga še vedno nimamo. 

    Na vrata nam že dolgo trkajo demografske spremembe – povečanje števila starejših ob manjših generacijah mladih, mi pa se delamo, kot da tega ni. V večini evropskih držav so to področje začeli urejati že pred 20 leti. Pri nas pa že več vlad ni prišlo dlje od obljub. Težave se povečujejo in vse težje jih bo obvladovati. Zaradi tega trpijo tako ostareli, ki nujno potrebujejo pomoč, kot tudi njihovi svojci, ki ob skrbi zanje zbolevajo in izgorevajo. Domovi za starejše so polni, vrste čakajočih pa vse daljše.

Kazalo

Na vprašanja s področja pacientovih pravic odgovarja mag. Boštjan J. Tur

Na pokojninska vprašanja odgovarja Milena Paulini

Na zdravstvena vprašanja odgovarja zdravnica internistka prim. Tatjana Erjavec

Dobrodošle spremembe pri obračunu dohodnine Državni zbor je konec lanskega oktobra sprejel Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o dohodnini (ZDoh-2V). Navedeni zakon, ki se uporablja za davčna leta, začeta od vključno 1. januarja 2020, je bil objavljen v Uradnem listu RS št. 66 dne 5. novembra 2019. Ker so bile z njim med drugim spremenjene tudi nekatere višine dosedanjih olajšav in lestvica za odmero dohodnine, bodo te novosti vplivale na zneske obračunanih akontacij dohodnine v letošnjem letu, posledično pa tudi na končno višino dohodnine za leto 2020. Zaradi tega bodo lahko nekateri prejemniki pokojnin, dosedanji zavezanci za plačilo dohodnine, oproščeni plačila. Uživalci nekaterih drugih pokojnin, pri katerih zakonske spremembe učinkujejo, pa bodo lahko prejeli nekoliko višje zneske, kar je seveda zanje dobrodošla sprememba.

Na premoženjska in druga pravna vprašanja odgovarja mag. Janez Tekavc

Pokojninska blagajna z višjimi dohodki in odhodki Finančni načrt Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje za leto 2020 predvideva višje prihodke in odhodke v višini 5.827.793,615 evrov. Davčni prihodki se še povečujejo in predstavljaj 81,7 odstotka vseh prihodkov, razliko bo prispeval proračun. Zaradi povečanja števila upokojencev in predvidene uskladitve pokojnin, bodo višji tudi odhodki. Glavnino odhodkov za pokojnine predstavljajo starostne pokojnine.

Na vprašanja iz delovnega prava odgovarja Dušan Bavec

Zgledno sodelovanje z varuhom človekovih pravic Urad Varuha človekovih pravic RS za pojasnila v zvezi s pobudami posameznikov večkrat povpraša Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Po podatkih Službe za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, ki deluje v sklopu Sektorja za izvajanje zavarovanja, so v letu 2018 obravnavali 29 zadev pobudnikov, v letu 2019 pa 25 zadev.

Kje in kako živijo starejši v Sloveniji? Po podatkih Eurostata za leto 2019 (Staranje Evrope – pogled na življenje starejših ljudi v Evropski uniji) vse več starejših od 65 let v Evropski uniji živi samih in približno polovica vseh starejših živi v prevelikih nastanitvah. Približno eden od desetih starejših je obremenjen s prevelikimi stanovanjskimi stroški. Stanje v Sloveniji ne odstopa.

Primere iz psihološke svetovalnice predstavlja Zdenka Peloz

Usnjena darila za državnike Marsikatera bralka v svoji omari še hrani torbico Toko. Mnoge so bile oblikovane tako sodobno in izdelane tako kvalitetno, da so še danes modne. Tudi drugi izdelki Toka Domžale so nekoč pomenili sinonim kvalitetnih usnjenih izdelkov, podjetje pa je bilo eno najpomembnejših slovenskih in jugoslovanskih podjetij.

Govoriti brez glasilk Marsikomu se zdi nemogoče, da bi nenadoma izgubil sposobnost govora. A se dogaja, med vzroki so najpogosteje možganska kap ter rak grla in ustne votline. Nekateri se kasneje naučijo tako imenovanega nadomestnega govora, drugi uporabljajo govorni aparat ali protezo … Nekateri pa na žalost obnemijo. Med njimi bi bil lahko tudi Branko Bubnič, upokojeni trgovec, ki je pred 18 leti preživel hudo operacijo raka na grlu.

IZBRSKANO IZ SPOMINA

Narod, ki se ne spoštuje, konča pod tujčevo peto Nikoli nisem dvomila o tem, da bom preživela taborišče, nisem si pa niti v sanjah predstavljala, da bom doživela tako visoko starost, pogosto ponovi Dana Klanšček Valič. Maja letos bo dopolnila 98 let, »saj ne morem verjeti, da sem že tako stara,« reče med smehom. Prijetna gospa je najboljši dokaz za to, da so leta samo številke.

S krpljami po svežem snegu   Krplje so pripomoček za uživanje v sveže zasneženi pokrajini za stare in mlade, z ali brez kondicije, izkušene pohodnika ali popolne začetnike. Nekoč so bile narejene iz lesa, danes pa večinoma iz umetnih materialov in kovine.

Čebelar po srcu in duši Franc Žvikart iz Slovenskih Konjic še pri 85 leti ne more brez čebel. Za njim je več kot 60 let čebelarjenja, vzgoje mnogih čebelarjev in navduševanja za čebelarstvo mladih že v osnovnih šolah. S sinom Sandijem, ki ima naziv mojster čebelarstva, »poveljujeta« okoli 21 milijonom čebel in 350 tisoč trotom, saj imata 350 panjev.

Kraj s častitljivo vinogradniško tradicijo Razloženo naselje z gručastim jedrom leži na južnem, vinorodnem pobočju Hmeljčanske gore, ki se v Raduljskem hribovju položno dviga proti severu. Pod vasjo na okrog 320 metrih nadmorske višine, v kateri živi nekaj več kot sedemdeset prebivalcev, teče glavna cesta Ljubljana – Novo mesto. Kraj je po besedah upokojenega časnikarja in vinskega publicista Jožeta Rozmana ime zelo verjetno dobil po nekaj kilometrov oddaljenem mogočnem gradu Hmeljnik iz 12. stoletja. Ta se dviga na 507 metrov visokem pomolu razglednega hriba nad Dolenjim Karteljevim, severozahodno od Novega mesta, in je nekoč obvladoval pokrajino med potokoma Temenico in Raduljo ter varoval starodavno tovorniško pot v dolini. Na severnem koncu vasi stoji podružnična cerkev device Marije Vnebovzete, ki je bila v 18. stoletju pozidana na temeljih srednjeveške prednice, od katere so ostali le deli gotskih fresk.

Pavle Ravnohrib – zemlja, človek in umetnost »Najraje sem med otroki in med starimi ljudmi«, pravi naš izjemen gledališki in filmski igralec Pavle Ravnohrib. Mlado in staro je osvojil kot legendarni TV voditelj Malih sivih celic, odmeva z vsako svojo gledališko vlogo – sprva v Slovenskem mladinskem gledališču, nato tudi na drugih odrih; zadnja leta pa je član Anton Podbevšek teatra. Poznamo ga tudi po filmskih upodobitvah, še zlasti pa kot Prešerna. S Prešernom » je na ti«, saj ga je ob tej vlogi preštudiral kolikor se ga je le dalo preštudirati in z njim našel marsikatero vzporednico. Tega seveda še ni vedel, ko je prejel Prešernovo študentsko nagrado, saj je že takrat nakazal, da je igralec velikega formata. Za svoje vloge je prejel številna prestižna priznanja in nagrade.

 Varnost in zdravje vedno na prvem mestu Žarko Leban iz Kromberka pri Novi Gorici je človek s širokim naborom aktivnosti, izpostaviti pa velja področje varnosti in zdravja pri delu, saj je pred kratkim prejel nagrado Avgusta Kuharja za življenjsko delo za pravičen boj za varnost in zdravje delavcev na Severnoprimorskem.

Kruh dela roka, ne toliko moka ... V obmejni dvojezični vasi Žitkovci pri Lendavi živi Marija Vegi, ki je svoje življenje posvetila delu na kmetiji. Že kot mlado dekle jo je mama naučila peči domači kruh v krušni peči, zato se je pred leti odločila in odprla dopolnilno dejavnost peko domačega kruha in raznih kvašenih izdelkov.

 Občutke izliva skozi barve »V življenju z umetnostjo je treba izbrati prave smeri, treba je imeti veliko sreče, določenega znanja, veselja, pozitivne življenjske energije, ki se velikokrat odraža v drznih poletih domišljije, ki se umirjajo šele takrat, ko se ideje začenjajo uresničevati,« trdi Amalija Hribar iz Matk pri Preboldu v Savinjski dolini, ki je skoraj vse svoje življenje povezana z likovnim ustvarjanjem, tekstilom, svilo in barvami.

Presajeni organi rešujejo življenja Presaditev (transplantacija) organov je eden največjih dosežkov medicine 20. stoletja. V Sloveniji smo pri tem zelo uspešni, kažejo podatki o številu presaditev in preživetju obolelih. Presajeni organ marsikateremu bolniku povrne zdravje ali celo reši življenje.

Raka na materničnem vratu je mogoče preprečiti Z vsaj 70-odstotno pregledanostjo žensk v programu ZORA, 90-odstotnim zdravljenjem odkritih predrakavih sprememb materničnega vratu in 90-odstotno precepljenostjo deklet proti okužbi s HPV bi lahko popolnoma iztrebili rak materničnega vratu, trdijo ginekologi.

 KRATKE ZDRAVSTVENE

Vitaminska abeceda: Vitamin F Vitamin F ni vitamin v pravem pomenu besede, saj z njim imenujemo esencialne maščobne kisline omega-3 in omega-6. Alfa-linolenske kisline, ki sodijo v skupino omega-3 maščobnih kislin, in linolenske kisline iz skupine omega-6 maščobnih kislin, imajo zelo pomembno vlogo v človeškem organizmu. Ker jih telo ne more samo proizvesti, jih moramo dobiti s hrano.

Ali veste kaj o univerzalnem dostopu do zdravstvenega varstva?

Mm, kako diši …

Naravno proti zabuhlim očem Ni se prijetno zbuditi z zabuhlimi očmi, saj otekle zgornje in spodnje veke močno spremenijo videz obraza. Če se vam to zgodi le tu in tam, si lahko pomagate na naraven način, sicer pa obiščite zdravnika.

Skladnost, eleganca in udobje Oblačila za v posteljo so postala več kot le to. Sestavljena so iz vsaj treh kosov, ki se dopolnjujejo med seboj in so kot nalašč za nošenje v pozna zimska jutra ali večerna razvajanja ob branju dobre knjige. Spalna moda prisega na kombinacije barv, na tople in mehke materiale ter domiselne cvetlične vzorce in prisrčne motive.

Nadležni pasovec Povzročitelj Herpes zostra ali pasovca je virus Varičela-zoster, ki spada v skupino herpes virusov in s katerim se običajno prvič okužimo že v otroštvu. Takrat virus povzroči norice, ki običajno izzvenijo brez zapletov. Po ozdravitvi noric ostane virus v mirujočem stanju v živčnih ganglijih možganskih in hrbtenjačnih živcev do konca življenja. Ob morebitnem padcu odpornosti v kasnejših letih življenja se lahko reaktivira in povzroči pasovec.

Čista esenca življenja Približno 400 Slovencev je v Duhovni skupnosti Oriš – energij narave v Sloveniji; njihov center je na Bizeljskem, kjer imajo tik ob gradu svoj tempelj, ta pa velja za največji center v Evropi. Trikrat na leto ima v njem svoja predavanja tudi vodja skupnosti dr. Síkírù Sàlámì - Bàbá King. Po rodu je Nigerijec in je doktor socioloških znanosti, bil je univerzitetni profesor katedre za afrikanistiko na Univerzi v São Paulu, študiral in predaval pa je tudi v Angliji, nato pa se je preselil v Brazilijo in tam ustanovil center. Od leta 2000, ko je bil center v Braziliji postavljen, se po svetu močno povečuje število zainteresiranih za filozofijo oriš.

Pomoč pri osebni higieni Vzdrževanje osebne higiene vpliva na dobro psihofizično počutje in ohranja človekovo dostojanstvo. Z umivanjem odstranjujemo odmrle celice kože, znoj, vidno umazanijo, neprijeten vonj in izločke, hkrati pa se pospeši prekrvitev kože.

 Dober imunski sistem je najboljši zdravnik Učinkovit imunski sistem je najboljše varovalo pred virusi in drugimi vsiljivci, ki ogrožajo telo. Njegova temeljna naloga je, da prepozna vsiljivca in organizira učinkovito obrambo. Ker je sistem, pomeni, da je sklop usklajenega delovanje več organov: iz bezgavk, limfnih žil, vranice, kostnega mozga, priželjca, mandeljnov ter skupkov imunskih celic v sluznici dihal in v črevesnih celicah. Dejstvo je tudi, da je imunski sistem odraz naše prehrane.

Moč in gibljivost na deblu Tokrat predstavljamo dve vaji, s katerima si lahko popestrite sprehod in obenem razgibate stopala, dlani in hrbtenico ter okrepite celo telo.

Zakaj si tako želimo pozornosti? V množici informacij, s katerimi smo vsakodnevno obkroženi, je seveda zelo pomembno, ali znamo vzbuditi zanimanje s tem, kar želimo drugim sporočiti. Včasih se nam zdi, da se borimo za svoj trenutek, kjer bomo zasijali, kjer bodo vsi poslušali samo nas in bomo lahko drugim povedali svojo zgodbo, jim dali nasvet, bili tisti, h katerim se obrača celotno zbrano osebje pri mizi, na družinski zabavi, v čakalnici. Od kje nam ta potreba?

Trobentice oznanjajo pomlad Primula ali trobentica je najbolj prepoznavna prva spomladanska cvetlica. Cveti vse od zime tja daleč v pomlad. V tem času je zelo malo cvetočih lončnic po tako dostopnih cenah. Zato sem prepričana, da bo našla mesto v vsakem gospodinjstvu.

Kultura na kratko 

Zbirateljstvo kot način življenja V Slovenskem etnografskem muzeju (SEM) so zasnovali cikel obrazstavnih programov stalne razstave Jaz, mi in drugi: podobe mojega sveta. Posamezniki postajajo avtorji razstav, po svoji presoji in s svojimi besedami poudarijo in predstavijo vsebine, ki najbolj nazorno kažejo njihovo življenjsko pot in so jo pripravljeni deliti z obiskovalci muzeja. Svojo zgodbo tokrat ponuja Nani Poljanec. Naslovil jo je Nani v Ljubljani in si jo lahko ogledate do konca meseca.

Pet idej za boljšo vrtičkarsko sezono Da ne bomo čez nekaj mesecev znova tarnali nad tem, kako so sadike vse dražje in vse slabše ... je zdaj čas da jih pripravimo, in se hkrati pomenimo, kako se tega lotiti s skupnimi močmi. Le tako bomo rešili več izzivov hkrati – beri: prihranili bomo veliko časa in denarja.

Pohodniški kotiček

Fantič je prijezdil Večji del svojega življenja je posvetil igranju na trobento in z različnimi ansambli prepotoval kar lep del sveta. Posvečal se je tudi pedagoškemu delu, na koncu svoje poklicne glasbene poti pa je razvil lastno tehniko igranja. Kot skladatelj in avtor priredb se je posvečal predvsem negovanju slovenskega ljudskega izročila.

Volčji Grad in Debela griža »Sam grem po dolini kraški,/ kadar vanjo jutro sije/ in se morje zdrave sile/ v mlado dušo mi razlije,« je pesnik Srečko Kosovel pel v pesmi Jutro na Krasu. Kaj bi pa lahko doživeli vi, če bo tudi v februarju »zobato« zimsko sonce tako dobrotno, kot v januarju?

Fige, ki dobro rodijo Žlahtne sorte fig rodijo tudi v notranjosti Slovenije. Oploditev poteka brez težav, saj ne potrebujejo opraševalcev in razvijejo plodove brez oploditve. Pri izboru sort smo pozorni tudi na to, da so sorte na mraz dobro odporne in bolje prezimijo ter dobro rodijo tudi v notranjosti Slovenije.

Na Jakobovi poti kot prostovoljka Vse odkar sem prehodila francoski del Jakobove poti, me je zanimalo, kako je videti camino z druge plati. Lani spomladi sem dobila priložnost za prostovoljno delo na Jakobovi poti v Španiji, najprej v albergu (=prenočišče za romarje), potem pa v sprejemni pisarni za romarje v Santiagu de Compostela.

Kadar je igrač preveč Če vnuk razvleče igrače, da so z njimi prekrita tla, nazadnje pa zdolgočaseno obsedi sredi njih in ne ve, kaj bi počel, ni razvajen. Krivo je preobilje igrač.

Vse se spreminja ... naj se na bolje!

Februarski košek 2020

LITERARNE STRANI FEBRUAR 2020

Za otroke, ki umirajo od lakote Kdo ne pozna priljubljenega radijskega voditelja Jureta Seška, prvi glas Radia Ognjišče? Na radiu, ki je lani praznoval 25-letnico delovanja, dela od prvega dne, poslušajo pa ga radi stari in mladi. Za svoje delo je prejel šest Vikendovih gongov popularnosti, bil je radijska osebnost Nedeljskega dnevnika, dvakrat je bil nominiran za radijskega Viktorja. Nagrad je bil vedno zelo vesel, jemal jih je kot priznanje njihovi radijski postaji.

Banjaluka

Redna nega zob je nujna Psi in mački se rodijo brez zob, pri dveh mesecih imajo popolno mlečno zobovje, ki ga med 4 do 6 mesecem zamenjajo za stalnega. Psi imajo 42 zob, muce pa 30. Znego zob začnemo lastniki takoj, ko dobimo mladička v stalen dom, saj je le to lahko zagotovilo, da se bo tega dobro navadil in da bomo seveda uspešno preprečevali nastajanje zobnih oblog, zobnega kamna in obolenj zob in obzobnega tkiva.

Kljuke in ročaji so ovire za boleče roke Ko neštetokrat na dan odpiramo predale in omare, kljuke na vratih ali oknih, obračamo gumb na štedilniku, niti ne pomislimo, kako je tako opravilo lahko boleče ali skoraj nemogoče za nekoga, ki ga bolijo sklepi, dlani ali roke. Nešteto je situacij, ko moramo v stanovanju nekaj obračati, potegniti k sebi ali odriniti z močjo prstov in dlani.

Rokodelske delavnice za spretne  Decembra so v hotelu Delfin v Izoli potekale že sedme Rokodelske delavnice Delfin 2019, ki jih je organizirala Komisija za tehnično kulturo Zveze društev upokojencev Slovenije. Namen teh delavnic je druženje rokodelk in rokodelcev iz vse Slovenije, prenos rokodelskega znanja in izkušenj na sovrstnike in predvsem na mlade v svojih društvih in okolju, vzpodbujanje samozaupanja in aktivnega staranja starejših ter ohranjanje kulturne in tehnične dediščine.

Greste z nami v Zadar?

DRUŽABNI DOGODKI

Problem nizkih pokojnin so nizke plače Prvega januarja so začele veljati spremembe pokojninske zakonodaje, ki bodo omogočile novim upokojencem boljše pokojnine. Te naj bi se tudi letos uskladile dvakrat. Reforma iz leta 2013 še vedno deluje, kar pa ne pomeni, da ni potrebna priprava na novi zakon, opozarja generalni direktor Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Marijan Papež.

NOVICE OD VSEPOVSOD

Za dostopnost in varnejše gibanje 

Zakaj čakati le zakon o dolgotrajni oskrbi? Mestna občina Kranj pripravlja strategijo reševanja problematike staranja prebivalcev, saj je delež starejših občanov 19,2 odstotka, do leta 2030 naj bi se zvišal na 30 odstotkov. Konec januarja, tik pred koncem javne razprave o osnutku strategije so pripravili forum z naslovom Kranj – mesto prihodnosti tudi za starejše.

Dunaj vzorno skrbi za kakovostno bivanje starejših meščanov
Dostopnost stanovanj za vse, tako za bolj ali manj premožne, starejše, mlade družine, za osebe s posebnimi potrebami, zmerna najemnina, po drugi strani pa tudi urejena infrastruktura, dobro delujoč javni prevoz in čisto okolje, vse to so razlogi, da je Dunaj že vrsto let proglašen za mesto, ki ponuja najboljšo kakovost življenja na svetu. Predstavniki dunajskih oblasti se radi pohvalijo s svojim modelom »stanovanj za vse«, kamor že tri desetletja sodijo tudi stanovanjske skupnosti starejših. Dve smo obiskali skupaj s predstavniki stanovanjskega sklada in zavoda za oskrbo Mestne občine Ljubljana. Obisk je organiziralo predstavništvo mesta Dunaj v Ljubljani – Eurocomm.

PISMA BRALCEV

SVET IN MI

Humana oskrba je sestavljena iz formalne in neformalne Evropske države so pred četrt stoletja skrbno pripravljale sodobni sistem integrirane dolgotrajne oskrbe in o njej sprejemale svoje zakone. Slovenijo ta odločilni korak za varno staranje čaka. Ob zaostanku je toliko važneje, da bo zakon Slovenijo usmeril v human, finančno in kadrovsko vzdržen sistem oskrbe starostno opešanih, dolgotrajno bolnih in invalidnih ljudi. Eden od bistvenih pogojev za to je integracija neformalne oskrbe, ki jo opravljajo svojci, sosedje in prostovoljci, ter formalne, ki jo opravljajo poklicne službe in ustanove. Glede tega je predlog zakona leta 2017 padel na izpitu.

Komu bije dvanajsta?

Težave starejših zapornikov S staranjem prebivalstva narašča tudi število starejših zapornikov. Saj ne, da bi bilo mladim v zaporu bistveno lažje, a starejše pestijo še zdravstvene težave, povezane z leti, kot tudi težja prilagoditev na nove razmere. Zanje je tudi vrnitev v realno življenje skrajno zapletena.

Topotanje vojaških škornjev

 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media