Fige, ki dobro rodijo

Prosti čas | feb. '20

Fige, ki so rodile v okolici Trebnjega.

Žlahtne sorte fig rodijo tudi v notranjosti Slovenije. Oploditev poteka brez težav, saj ne potrebujejo opraševalcev in razvijejo plodove brez oploditve. Pri izboru sort smo pozorni tudi na to, da so sorte dobro odporne proti mrazu in bolje prezimijo.

Na Dolenjskem, Štajerskem, Gorenjskem, v Prekmurju, Prlekiji, Beli krajini in na drugih območjih Slovenije je treba saditi žlahtne sorte, ki razvijejo okusne plodove brez oploditve. Izbirajte med sortami termenjača, san pietro/dalmatie, noire de ballone in gentil bianco. Izbiramo sorte fig, ki prenesejo temperature okrog –15 stopinj Celzija. Žlahtne sorte fig bodo dobro rodile tudi na Primorskem. Če na vrtu posadite divjo figo, ki je samonikla na obalnem območju Istre in obalnem zaledju Slovenije, ne boste obirali plodov v notranjosti Slovenije. Enako se bo zgodilo, če boste z dopusta prinesli divjo figo s Hrvaškega. Na hladnejših območjih Slovenije ni prisotne ose ježarice, ki oprašuje divje fige v njihovem naravnem okolju. Zato je pomembno, da na vrtu sadite žlahtne sorte, ki razvijejo plodove brez oploditve.

Tabela 1: Priporočene sorte dvakrat rodnih fig za celinska območja Slovenije

Ime sorte

Čas zorenja

Barva in okus plodov

Gentil bianco

Prvi rod zori julija, drugi rod od septembra naprej.

Plodovi so rumeno-zelene barve, zelo sladki, okusni.

Noire de ballone

Prvi rod zori med junijem in julijem, drugi rod od septembra do oktobra.

Plodovi so črne barve, sladki in zelo sočni.

San pietro/aalmatie

Prvi rod zori v začetku poletja, drugi rod septembra. Ta sorta je odpornejša proti mrazu.

Plodovi prvega rodu so veliki, sočni, sladki. Plodovi so rumeno-zelene barve.

Termenjača

Prvi rod zori konec junija, drugi rod v začetku avgusta.

Plodovi so zelo sladki, debeli, sočni in bele barve.

Predlagamo, da kupite enoletne sadike, dolžine okrog enega metra. V notranjosti Slovenije jih začnete vzgajati tako, da vrhe prikrajšate na 80 cm. Prvi močnejši poganjki se bodo začeli razraščati iz brstov pod mestom rezi. Na hladnejših območjih figo sadimo v pomladanskem času. Tako se rastlina do zime dobro utrdi in bolje preživi prvo zimo. Figa se bo zelo dobro počutila na vinogradniških legah. Zelo dobro bo uspevala tudi na jugozahodnih legah, ki so zaščitene pred močnimi vetrovi. Najbolje se bo počutila v tleh, ki so dobro prepustna za vodo. Prvi rod dvakrat rodnih fig zori v začetku poletja. Če prvi rod fig v notranjosti Slovenije pozebe, bo zagotovo rodil drugi rod konec poletja oziroma v začetku jeseni. Tretje leto po sajenju lahko pričakujemo prve plodove. Zagotovo boste zadovoljni, če boste sadili dvakrat rodne sorte termenjača, san pietro/dalmatie, noire de ballone, gentil bianco.

Kako pripravimo kalčke?

Kalčke pripravimo tako, da seme stresemo na kalilnik in ga dvakrat dnevno prelijemo z vodo. Voda v kalilniku odteka skozi namenske reže in ne zastaja. Seme pri temperaturi okrog 20 stopinj Celzija zelo hitro kali. Po treh dneh že vidimo, kako se razvijajo prvi kalčki. Pobiramo jih pred pojavom prvih pravih listov. Tako lahko sejemo seme lucerne, leče, čičerike, žit, zelja, brokolija, soje in drugih vrtnin. Kalčki so pravo superživilo in so po hranilni vrednosti veliko bogatejši od vrtnin na vrtu. Ena žlica kalčkov ima več vitaminov in mineralov kot polna skleda solate.

Davor Špehar, Zeleni svet


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media