Mm, kako diši …
Juha iz gomoljne zelene (šelinka)
Za 4 osebe potrebujemo:
velik gomolj zelene
2 krompirja
korenček
čebulo
malo maščobe
1 do 1,5 l neslane jušne osnove ali vode
sol, poper po potrebi
brizg limonovega soka ali vina
panceto, pršut, klobaso ali slanino za dodatek
Priprava: Vso zelenjavo olupimo in očistimo ter narežemo na kocke. V loncu na malo maščobe na hitro popečemo koščke pancete, jih stresemo na krožnik in prihranimo.
V lonec nato damo vso narezano zelenjavo, prilijemo toliko jušne osnove ali vode, da je zelenjava pokrita, rahlo solimo, zavremo, nato ogenj zmanjšamo in juho pokrito kuhamo še 15 minut, da se zelenjava povsem zmehča. Tretjino do polovice količine juhe v posebni posodi pretlačimo s paličnim mešalnikom ali kar z vilicami, nato vrnemo v lonec k preostanku juhe in prilijemo jušno osnovo, kolikor je potrebujemo. Ali pa juho v celoti pretlačimo v kremno juho, kakršna je na sliki.
Juho začinimo z vinom, po potrebi, a previdno solimo in popramo, nato nalijemo na krožnike in okrasimo s koščki pancete.
Različica: Namesto pancete uporabite slanino, klobaso, ocvirke z mastjo, da juha postane povsem spodobna pustna jed.
Opomba: Gomoljna zelena je zimska zelenjava, ki imenitno dopolni sicer precej uboren izbor rastlinske hrane v tem letnem času. Odlično nas ogreje in nam podari pester izbor mineralov, zaradi česar pri kuhi ne potrebujemo toliko soli. Zelena je bazično živilo in odlična pomoč pri razkisanju telesa.
Pikantni pire iz pastinaka
Za 4 osebe potrebujemo:
4 stroke česna
2 pastinaka (približno 500 g)
feferon ali čili po okusu
4 dl piščančje jušne osnove (ali vode)
1 dl sladke smetane (ali mleka)
sol, poper
Priprava: Pastinak olupimo in narežemo na kocke. Česen olupimo, feferon drobno sesekljamo. Vse stresemo v kozico, prilijemo jušno osnovo ali vodo, zavremo, nato ogenj zmanjšamo in pokrito kuhamo 10 minut, da se pastinak lepo zmehča. Po okusu solimo. V kozico dolijemo smetano in zelenjavo s paličnim mešalnikom pretlačimo v gladek pire. Ponudimo kot izbrano prilogo k mesu.
Različica: Med pire dodajte nariban sir, namesto smetane pa za lažjo jed uporabite mleko. Iz pireja si lahko hitro skuhate juho – le dolijte več vode ali jušne osnove.
Opomba: Pastinak je vitaminska in mineralna bomba, ki v tem mrzlem zimskem času poskrbi za hitro okrepitev organizma.
Pustne miške s kokosom, kakavom ali koščki čokolade
Za 40 do 45 mišk potrebujemo:
4 jajca
400 g pretlačene skute
vrečko pecilnega praška
ščep soli
2 žlici ruma
3 žlice sladkorja v prahu
3 žlice kisle smetane
olje za cvrtje in sladkor v prahu za posip
in še
- za kokosove miške: 300 g bele pšenične moke, lupinico neškropljene limone, 100 g kokosove moke
- za kakavove miške: 350 g bele pšenične moke, 50 g kakava, vrečko vaniljevega sladkorja
- za čokoladne miške: 400 g moke, vrečko vaniljevega sladkorja, 150 do 200 g jedilne čokolade v koščkih
Priprava: Vse sestavine stresemo v posodo in jih dobro premešamo, da dobimo gladko gosto zmes. Na hladnem jo pustimo počivati eno uro.
Olje za cvrtje v večji posodi segrejemo do 170 stopinj, nato z žličko, ki smo jo prej pomočili v vroče olje, zajemamo maso in jo vstavimo v olje. Miške ocvremo do svetlo rjave barve. Pri temnih kakavovih miškah smo pri cvrtju zelo previdni, saj na spremembo barve ne moremo preveč računati. Olje naj bo vroče in naj ga bo dovolj, da miške prosto plavajo v njem in se celo same obrnejo. Ocvrte potresemo s sladkorjem v prahu in še tople postrežemo.
Opomba: Testo lahko pripravimo tudi več ur vnaprej in ga shranimo v hladilnik.
Koristen nasvet: Miške s koščki čokolade so res okusne, vendar zahtevajo nekaj več izkušenj. Testo naj bo hladno, sicer se čokolada med cvrtjem prehitro stopi. Še bolje naredimo, če čokolado narežemo na koščke, te zamrznemo, nato jih zamrznjene vmešamo v testo tik pred cvrtjem. Pri tem pazimo, da je čokolada čim bolj ovita v testo.