Februarski košek 2020

Prosti čas | feb. '20

Privlačna belina

Čipkasti vzorci se privlačno dopolnjujejo na prelepem belem prtičku.

Velikost: približno 40 cm premera.

Potrebujemo: 50 g belega bombažnega kvačkanca, primernega za kvačko št. 1,5 ali 1,75.

Izdelava: skvačkamo 7 verižnih petelj in jih z eno polgosto petljo sklenemo v krog. Z eno verižno petljo nadomestimo 1. gosto petljo, nato v krog kvačkamo še 11 gostih petelj. Krog sklenemo z eno polgosto petljo v začetno verižno petljo. Nadaljujemo po vzorčni risbi. Vsak krog začnemo z označenim številom verižnih petelj, sklenemo ga z eno polgosto petljo v začetno petljo kroga. S polgostimi petljami preidemo tudi v naslednje kroge. Narisan je samo en del vzorčne enote, ki ga smiselno ponavljamo tako, da ga sklenemo v celoto. Številke označujejo začetek vsakega kroga.

Izdelan prtiček napnemo, pri tem vsak lok verižnih petelj posebej pritrdimo. Pokrijemo ga z vlažno krpo in počakamo, da se posuši.

Delovni znaki:

= verižna petlja

= polgosta petlja

= gosta petlja

= šibična petlja

= dvojna šibična petlja

Kjer se znaki stikajo zgoraj, petlje odkvačkamo skupaj. Kjer se znaki stikajo spodaj, kvačkamo petlje v isto vbodno mesto.

 Modro-rdeč z malo bele

Iz modro-rdeče melirane volne hitro spletemo, nato pa še izvezemo imeniten pulover za vnučka ali vnukinjo.

Velikosti: 5/6 let.

Potrebujemo: 300 g modro-rdeče melirane volne in po 50 g bele in rdeče volne; pletilke št. 4 in 4,5, kvačko št. 4.

Vzorci. Gladke desne petlje: v vrstah na licu desne petlje, v vrstah na narobni strani leve petlje. Črtasti vzorec: *10 vrst gladkih desnih petelj z melirano volno, ena vrsta levih petelj z belo volno, ena vrsta desnih petelj z melirano volno, 14 vrst gladkih desnih petelj z melirano volno, ena vrsta levih petelj z belo volno, ena vrsta desnih petelj z melirano volno*; od * do * ponovimo 2-krat. Patentni vzorec: menjaje pletemo eno desno in eno levo petljo. Rakov vbod: goste petlje kvačkamo od leve proti desni.

Poskusni vzorček: 15 petelj in 24 vrst gladkih desnih petelj na pletilkah št. 4,5 da kvadrat s stranicami 10 x 10 cm.

Hrbtni del: na pletilke št. 4 nasnujemo z melirano volno 66 petelj in pletemo 4 cm patentnega vzorca 1/1. S pletilkami št. 4,5 pletemo 2-krat črtasti vzorec, nato pletemo gladke desne petlje. 32 cm od nasnutka zazankamo na obeh straneh po 6 petelj za rokavna izreza. 15 cm od začetka rokavnih izrezov zazankamo vse petlje v eni vrsti.

Sprednji del: pletemo kot hrbtni del, le z V-izrezom. 33 cm od nasnutka delo razdelimo na polovico in končamo vsako stran posebej. Proti sredini snemamo v vsaki 4. vrsti 10-krat po eno petljo. 15 cm od začetka rokavnih izrezov zazankamo preostale petlje za ramena.

Rokav: na pletilke št. 4 nasnujemo z melirano volno 36 petelj in pletemo 2 cm patentnega vzorca 1/1. S pletilkami št. 4,5 pletemo 1-krat črtasti vzorec, pri tem pletemo 14 vrst gladkih desnih pletenih petelj z belo volno. Potem pletemo z melirano volno gladke desne petlje in delo končamo 34 cm od nasnutka. Istočasno dodajamo na obeh straneh na vsakih 5,5 cm 5-krat po eno petljo za rokavno širino.

Izdelava: na hrbtnem in sprednjem delu dveh prog (= 14 vrst gladkih desnih pletenih petelj) izvezemo s peteljnim vbodom vzorca A in B. Na rokavu vezemo na beli progi z modro volno vzorec C. Sešijemo ramenske in stranske šive. Koničasti vratni izrez obkvačkamo z vrsto rakovega vboda z rdečo volno.

Hrbtni in sprednji del

Rokav

Vzorec A

Vzorec B

Vzorec C

Delovni znaki:

rdeča

modra

in bela

Jelka Logar Smrekar


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media