Ali veste kaj o univerzalnem dostopu do zdravstvenega varstva?

Dobro počutje | feb. '20

Svetovna zdravstvena organizacija (kratica SZO ali angleško WHO) je za svetovno prebivalstvo ena izmed najpomembnejših agencij Organizacije združenih narodov. Spremlja zdravje prebivalstva v vseh deželah sveta in postavlja mednarodne norme in standarde na področju ohranjanja zdravja in preprečevanja obolevnosti in prezgodnje umrljivosti prebivalstva. Zaposluje vrhunske svetovne strokovnjake na področju zdravja in bolezni, ki redno seznanjajo politike, strokovnjake in splošno javnost s svojimi izsledki in državam svetujejo, kako voditi politiko in gospodarstvo, da bi bili njihovi prebivalci bolj zdravi in ne bi umirali prezgodaj zaradi bolezni, ki jih je mogoče preprečiti ali pozdraviti. V štirih svetovnih jezikih izdaja javno dostopna periodična (tedenska, mesečna in letna) poročila o zdravju in zdravstvenih problemih prebivalstva v posameznih državah ter nasvete, kako se lahko posameznik, država ali ves svet z njimi spoprime. Koliko teh informacij, tako zelo pomembnih za ljudi, dobimo v Sloveniji v javnih občilih v slovenskem jeziku?

Geslo SZO za leto 2019 je bilo Univerzalni dostop do zdravstvenega varstva, kar pomeni zagotoviti vsem ljudem kakovostne zdravstvene storitve, ki jih potrebujejo, ne da bi ti zato padli v siromaštvo. Več kot 45 milijonov prebivalcev Zemlje so zdravstveni stroški potisnili v revščino.

Na sestanku vodilnih predstavnikov držav članic OZN septembra 2019 v okviru zasedanja Generalne skupščine z naslovom Univerzalno zdravstveno varstvo: prizadevajmo si skupaj za izgradnjo bolj zdravega sveta so se državniki, med njimi tudi slovenski minister za zdravstvo Aleš Šabeder, trdno zavezali, da bodo naredili vse, da bodo kakovostne zdravstvene storitve v njihovih državah (finančno) dostopne vsem. V sodobni Sloveniji gremo, kot kaže, obratno pot. Z vdorom zasebnega zdravstva v javni zdravstveni sistem postajajo zdravstvene storitve dostopnejše tistim, ki imajo denar. Ali bomo ministra z zdravje prijeli za besedo? 

Mateja Kožuh Novak 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media