Pet idej za boljšo vrtičkarsko sezono

Prosti čas | feb. '20

Zastekljen balkon na južni strani omogoča dobre pogoje za gojenje sadik.

Da ne bomo čez nekaj mesecev znova tarnali nad tem, kako so sadike vse dražje in vse slabše, je zdaj čas, da jih pripravimo in se hkrati pomenimo o tem, kako se tega lotiti s skupnimi močmi. Le tako bomo rešili več izzivov hkrati – beri: prihranili bomo veliko časa in denarja.

 Teh pet predlogov udejanjite takoj.

  1. Ne recite, da ni nikogar, ki bi sodeloval z vami. Mogoče ga ne vidite v svojem stanovanju ali hiši ... Zato poglejte širše in na vhodu v stavbo ali sosednje stavbe ali trgovino ali medgeneracijski center izobesite sporočilo: »Iščem zainteresirane za skupno vzgojo sadik, izmenjavo semen in skupno nabavo.«
  2. Oglejte si bližnjo okolico in osebi, ki ima rastlinjak, ponudite, da ji lahko pomagate odpirati in zapirati rastlinjak ter zalivati sadike, v zameno pa naj vam posodi kakšen kotiček za vaše sadike, ki jih boste preselili takoj, ko prerastejo okenske police. Ne poznate teh sosedov? Nič hudega. V nabiralniku jim pustite svojo ponudbo in podatke. Če jih ponudba ne zanima, se ne bo zgodilo nič. Obstaja pa velika verjetnost, da bodo nad idejo navdušeni, ker vsak, ki ima rastlinjak, ve, da gre za vsaj tri mesece neprekinjenega bdenja nad sadikami. Nadomestna oseba, ki lahko vskoči v primeru odsotnosti ali bolezni je vedno zelo dobrodošla.
  3. Ne odlašajte! Zdaj je čas za dogovore o skupnih nabavah, skupni oskrbi in drugih skupnih projektih (na primer iskanje mladih rok, pripravljenih, da prelopatijo vrt). Ko me prijatelji začnejo v maju »žicati« za sadike, je prepozno. Takrat jih nimam več ali so že vse rezervirane za tiste, ki so se »čajanke« na temo semen in sadik udeležili že v februarju. Tudi za iskanje partnerjev za skupni nakup semen je takrat prepozno, ker je večina že nabavila, kar potrebuje. Zato nam vsako leto ostaneta vsaj 2/3 neuporabljenih semen, ki smo jih drago plačali.
  4. Tudi če se vam nič od predlaganega ne zdi uporabno, lahko veliko storite, da bodo vaše sadike v tem letu cenejše in bolj zdrave. Na okenskih policah bi lahko zraslo veliko več, če bi obvladali nekaj preprostih trikov. Rastlinice se namreč pretegujejo zato, ker so ponoči v pretoplih prostorih. Rastline to razumejo, kot da so še vedno pod zemljo, toplota pa jim narekuje, da je sonce tam nekje zunaj in se morejo pretegniti, da ga dosežejo. Rast zelo dobro umirimo, če rastline hitro dojamejo, kdaj je noč in kdaj dan, oziroma če so ponoči vedno na občutno nižji temperaturi kot podnevi. Če ne gre drugače, je treba pladnje ponoči prestaviti na hodnik ali v kakšen drug bolj mrzel prostor.
  5. Če nimate oken na južni strani, lahko pogoje rasti močno izboljšate z lučko za gojenje rastlin. V trgovinah za dom iščite takšne za rast listov (ker ne boste pod lučjo vzgajali paradižnikov ali silili rože k cvetenju). Tudi navadna neonka, če jo postavimo tik nad rastlinami, močno izboljša njihovo rast. Če imate balkon na južni strani, si lahko na njem naredite toplo gredo. Ponoči pa rastlinam prižgite svečko. Ideje, kako na oknu, balkonu ali vrtu ustvariti kotičke, v katerih nikoli ne zmrzuje in so zato primerni za gojenje sadik, preberite v priročniku Sveža zelenjava 365 dni v letu. Dobra založenost z lastnimi sadikami je priporočljiva še z enega vidika. Nihče nam ne more napovedati, ali bo konec maja udarila slana in ali bo v juniju dež, sneg ali sonce. Če gojimo svoje sadike, imamo veliko rezerve in lahko vsako rastlino, ki ne uspe, zamenjamo z drugo. Izvajati takšno strategijo s kupljenimi rastlinami bi bilo predrago.

 Sanja Lončar 


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media