Čista esenca življenja

Dobro počutje | feb. '20

Aska Kajtazović

V Duhovni skupnosti Oriš – energij narave je približno 400 Slovencev. Njihov center je na Bizeljskem, kjer imajo tik ob gradu svoj tempelj, ta pa velja za največji center v Evropi. Trikrat na leto ima v njem svoja predavanja tudi vodja skupnosti dr. Síkírù Sàlámì - Bàbá King. Po rodu je Nigerijec in je doktor socioloških znanosti, bil je univerzitetni profesor katedre za afrikanistiko na Univerzi v São Paulu, študiral in predaval pa je tudi v Angliji, nato pa se je preselil v Brazilijo in tam ustanovil center. Od leta 2000, ko je bil center v Braziliji postavljen, se po svetu močno povečuje število zainteresiranih za filozofijo oriš.

Oriše, ki so kakovosti energije Zemlje, so orodje za življenje. Posameznika opolnomočijo tako, da z razvojem duhovnega nivoja lahko doseže ravnovesje in radost tudi na materialni ravni. »Človek postane to, kar dejansko je v svojem bistvu. Vsak človek je lahko ljubek, ljubezniv, privlačen, uspešen, vljuden, sočuten, srečen ..., le sebe mora najti. Pri tem pa mora odpasti marsikaj, kar sta nam prilepila okolje in vzgoja, tudi etikete, ki smo jih prejeli in jih dajemo drugim, prepričanja, ki niso v sozvočju z našim bistvom, vzorci in vrednote, ki gredo mimo naših intimnih kriterijev ... Energije Zemlje niso nikoli "napačne", niso okužene, niso lažne, niso obremenjene s čustvi in predznaki, samo so,« pravi naša sogovornica Aska Kajtazović. 

»Sodelovanje z orišami je, kot da bi dobili življenjskega vodnika ali pomočnika, da najdemo pravo usmeritev in dobimo dovolj energije za uresničitev svojih potreb in želja. Če človek čuti pomanjkanje ljubezni, če nima denarja, če ne more napredovati v službi ipd., se lahko obrne na energijo Ošun. To je boginja ljubezni, plodnosti, zaščite ... Ima tudi moč multiplikacije – od denarja do zanositve ali uspeha. Njen simbol so reke, potoki – sladke vode sploh,« pripoveduje Aska. Njena barva je živo rumena, zato predlaga, da človeku, ki ima omenjene težave, kupimo za darilo na primer rumene vrtnice; če pa sami potrebujemo tovrstno podporo, lahko rumene vrtnice podarimo reki z mislijo na vse, pri čemer nam bi lahko energija Ošun pomagala. Na ta način vase tudi prikličemo to energijo. »Ni res, da je človek nemočen in mu ne ostane nič drugega kot tarnanje! Tudi situacije, ki se zdijo v materialnem svetu zapečatene, se lahko s pomočjo energij še kako hitro spremenijo, samo delovati je treba, oriše pa so naše orodje za priklic teh energij.«

Kaj so oriše? 

Štiristo ena – toliko je različnih oriš in vsak človek potrebuje določen odmerek vsake od njih; namenjene so nam za pomoč pri reševanju posameznih težav. Manifestirajo se v vidnem svetu kot naravni pojavi in kot človeško vedenje, v nevidnem svetu pa kot duhovne energije, s pomočjo katerih lahko pozitivno vplivamo tako na naravne pojave (da z njihovo pomočjo pridobimo mir, radost ...) kot tudi na človeško vedenje.

V Duhovni skupnosti Oriš – energij narave vlada določena hierarhija; na vrhu so najvišji svečeniki posameznih sklopov energij, kot je Ešu – energija reda, discipline, organizacije, napredka ... Ali pa Egbe – energija otrok, veselja, sproščenosti, igrivosti, sladkosti življenja ... Šango je bog pravice, socialne odgovornosti, Oja je močna energija bojevnice in je simbol predanosti, popolnosti in prave smeri za dosego ciljev, sanj ... Adže pa je boginja sreče, napredka in denarja; tega sicer ne »naredi«, ustvari pa pogoje za to, da ga pritegnemo in ga tudi zadržimo – tako kot vse, kar Adže predstavlja ... Pri obredu svečeniki uporabljajo posebno opremo, da prikličejo želeno kakovost, ki bo pomagala pri reševanju posameznih težav ljudi, ki se zatečejo k njim po pomoč ali le nasvet.

Aska, ki živi v Ljubljani, mnogo ljudi jo pozna po njenem uspešnem frizerskem salonu, pravi: »Prej sem imela vse, pa tega nisem znala polno uživati; bila sem kot bilka. Šele po iniciaciji sem začutila, da je moje življenje dobilo pravi pomen, živo doživljanje, okušanje, vonjanje, pravo lepoto, pravo radost ... Kot da sem se rodila v neko lepše življenje; božansko je bilo začutiti, da sem dobila življenje v življenju.« Poudari, da je z iniciacijo dobila vpogled vase, v strukturo svojega življenja in jasno sliko svojih sposobnosti, darov in tudi meja. 

Besedilo: Lidija Jež, fotografija A. Križ


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media