Topotanje vojaških škornjev

feb. '20

Za slovenske zmage

Vsi ljudje si želimo, da bi lahko živeli dostojno življenje in bi se voditelji, ki vodijo našo skupnost, zavedali odgovornosti, ki so jo prevzeli. Žal mnogi od tistih, ki odločajo o našem vsakdanu, tej nalogi niso kos. Bolj kot skrb za skupno dobro, jih vodi sla po oblasti in osebnem bogastvu. Tu jim rade volje pomagajo nevidni pokrovitelji, ki prihodnost merijo predvsem po količini svojega bogastva. Pri tem jih nič ne ustavi, ne slišijo krikov otrok, ki zaradi prerivanja kapitalskih interesov umirajo zaradi lakote ali pomanjkanja zdravil. Ne, njihovo vodilo je za vsako ceno povečati dobiček in gospodarsko rast, in to ne glede na posledice, ki jih povzroča ta požrtnost. To je pravzaprav prevladujoč vzorec v današnjem svetu in praviloma največjo ceno tovrstne globalne norosti plačujejo tisti, ki so najranljivejši.

Ali smo lahko brezbrižni ob podatkih, da države nenehno povečujejo proračune za vojsko, hkrati pa se zmanjšuje skrb za socialne storitve, javno zdravstvo, šolstvo … Država vse bolj postaja orodje za doseganje požrešnih posameznikov, ki spadajo v sloj enega odstotka prebivalstva. Zanje je revščina večine pravzaprav zagotovilo za ohranjanje njihovega bogastva. Žal se ta vzorec vse bolj uveljavlja tudi v naši državi.

Po povečevanju proračunskih sredstev za vojsko lahko sklepamo, da je pred nami nova velika vojna. Najbrž ne bo prišlo do neposrednega spopada med ZDA, Rusijo in Kitajsko. Vse te države imajo dovolj jedrskega orožja, da uničijo ne samo nasprotnika, ampak tudi ves planet. Američani imajo po razpoložljivih podatkih 6800 jedrskih konic, Rusi pa 7000. Zanemarljiva razlika. No, ameriški predsednik Trump je ob predstavitvi letošnjega državnega proračuna napovedal rekordno povišanje izdatkov za vojsko, napovedal je celo ustanovitev novega rodu vojske, ki bo zadolžen za »vesoljsko obrambo«. Za zdaj še ni jasno, za kaj bodo ti novi vojščaki zadolženi, zagotovo pa bodo tudi v Moskvi poiskali odgovor na to širitev vojaškega soočenja. Nam se torej obeta nova oboroževalna tekma, ko bodo velesile v vesolju gradila oporišča, iz katerih bi v primeru »potrebe« z raketami obstreljevali cilje na Zemlji ali pa s kibernetičnimi napadi onesposobili delovanje nasprotnikove obrambe.

Toda bolj kot morebitno vojskovanje v vesolju nas lahko skrbi, kaj se dogaja na Bližnjem in Srednjem vzhodu. In tu so v ospredju razmere v Iranu, Iraku, Siriji in Savdski Arabiji. V teh državah so »trgovci s smrtjo«, kakor radi poimenujemo prodajalce orožja, izredno zadovoljni z dobički, tudi delnice orožarskih korporacij strmo rastejo. Pričakujemo lahko, da bo prej ali slej prišlo do »velikega poka« in bo nakopičeno orožje pokazalo, ali lahko pomaga »stricem iz ozadja« doseči zastavljene cilje. Vendar se ne gre slepiti, ti »strici« pogosto sploh niso vlade oziroma njihovi voditelji, temveč gospodje, ki vodijo mednarodne korporacije in spadajo v krog tako imenovanega odstotka prebivalstva, ki ustvarja svoje bogastvo na plečih opeharjene množice. V posmeh zdravi pameti pa se novodobni voditelji razglašajo za branilce svobode, človekovih pravic in demokracije. Takega sprenevedanja ljudje niso bili deležni niti v fevdalnih časih. Takrat so gospodarji brez zadržkov povedali, da tisto, kar je dovoljeno njim, tlačanom pač ni.

Slovenija − ne zdaj ne v prihodnosti – ne bo mogla postati pomembna država v svetovnih razsežnostih. Lahko pa smo družba, ki s svojo povezanostjo in medsebojno solidarnostjo pokaže, da je mogoče ustvariti razmere, ko se vsi zavedamo soodgovornosti za skupno prihodnost. Za tako ravnanje je najbrž premalo, da obrambno ministrstvo našim vojakom, ki jih vlada pošilja na (vprašljive) misije na tujem, priskrbi obuvala, v katerih jih ne bo zeblo.

Ludvik Škoberne


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media