Trobentice oznanjajo pomlad

Prosti čas | feb. '20

Primula, ki nosi cvetove na steblu.

Primula ali trobentica je najbolj prepoznavna prva spomladanska cvetlica. Cveti vse od zime tja daleč v pomlad. V tem času je zelo malo cvetočih lončnic po tako dostopnih cenah. Zato sem prepričana, da bo našla mesto v vsakem gospodinjstvu.

Kot pri drugih rastlinskih vrstah, tudi pri primuli žlahtnitelji iščejo vedno drugačne barvne odtenke, oblike cveta in rasti. Nove rastline imajo včasih obstojnejše cvetove in so manj zahtevne za vzgojo. Priporočam, da ob obisku vrtnarij in cvetličarn pregledate njihovo ponudbo.  

Primule naših babic. Velikokrat me kdo vpraša, ali imamo tudi stare sorte primul. Takšne je v stari kmečki hiši imela tudi moja babica in spet postajajo priljubljene sobne lončnice. Prvi cvetovi se pojavijo že decembra, nato pa jih nastavlja do pozne pomladi. Še posebej, če jo gojimo na hladnem in svetlem mestu. Šele ko vsi cvetovi zbledijo, odrežemo cvetna stebla.

Primulo obconico so pripeljali v Evropo iz Kitajske. Prve rastline so vsebovale veliko primina. Ta ob dotiku povzroča kožne alergijske reakcije. Novejše rastline, ki so jih razvili v zadnjih letih, pa te snovi skoraj ne vsebujejo.

Primula obconica iz serije "Touch me", ki ne vsebuje strupene snovi.

Cvet v obliki vrtnice. Vse bolj popularna med ljubitelji cvetja je primula iz serije 'Belarina'. Ponaša se z dvojnim cvetom, ki spominja na vrtnico. Kar pa jih dela še posebej opazne, je prijeten nežen vonj, ki jih obdaja, ko so v polnem cvetju. Če se bo znašla v vaši zbirki, ji zagotovite sončno ali delno sončno mesto. Substrat naj bo hranilen, vendar dobro odceden. Primerna je za kombiniranje z drugimi rastlinami, ki cvetijo zgodaj spomladi. Zelo zanimiva zasaditev bo v kombinaciji z rastlinama Erysimum in Arabis.

Cvet na steblih. To je nekoliko drugačna primula. Cvetovi, ki se dvigajo na steblih, dosegajo končno velikost pri 25 centimetrih. Cveti od februarja pa vse do konca aprila. Zelo primerna je za zasaditev gred in posod. V zaprtih prostorih pa ji bodo ugajala hladna in svetla mesta. Na fotografiji je stebelna primula 'Inara® Fire', ki ima sijoče zlato rumene cvetove z rdečim robom. Cvetove nosijo visoka stabilna stebla. Idealna je za zasaditev gredic, balkonov in čebrov.

Prijata jim svetloba in hlad

Za katero koli od zgoraj opisanih trobentic, ki jo boste sprejeli v svoj dom, je potrebna enaka nega. V stanovanju potrebujejo svetlo, hladno mesto in okensko polico brez močnega sonca. V času cvetov ji redno dodajajmo hranila, da podaljšamo cvetenje in obdržimo zdrave liste. Primerne so za dekoracijo kuhinjske mize namesto rezanega cvetja. Uporabne so za prve zunanje zasaditve, ker prenesejo nižje temperature, tudi pod lediščem. Izbirajte doma vzgojene rastline, saj jih slovenski vrtnarji prav nič ne razvajamo. Trobentica je krasna prva pomoč, ko želimo v zimskem času urediti zunanjo gredico ali cvetlični lonec. Propadlo rastlino odstranimo iz korita in na njeno mesto postavimo – kar z lončkom vred – cvetočo trobentico. Po cvetenju jih ne zavržemo, ampak jih preselimo med zasaditve trajnic ali v skalnjak. Posadimo jih lahko ob rob travnika, da nas naslednje leto presenetijo z novimi cvetovi.

Besedilo in fotografiji: Branka Urbanija Juvančič


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media