Pomoč pri osebni higieni

Dobro počutje | feb. '20

Smer umivanja hrbta

 Vzdrževanje osebne higiene vpliva na dobro psihofizično počutje in ohranja človekovo dostojanstvo. Z umivanjem odstranjujemo odmrle kožne celice, znoj, vidno umazanijo, neprijeten vonj in izločke, hkrati pa pospešimo prekrvavitev kože.

Kadar starostnik potrebuje pomoč pri vzdrževanju osebne higiene, lahko občuti sram in nelagodje, zato poskrbimo za zasebnost. Druge osebe naj ne vstopajo v prostor, vrata naj bodo zaprta. Starostniku povemo, kaj bomo počeli, dotikamo se ga obzirno ter spoštljivo in razgalimo samo tisti del telesa, ki ga umivamo. Poskrbimo za umivanje telesa, higieno ustne votline, striženje nohtov, urejanje pričeske, pri moških za britje brade in urejanje brkov.

Pri izvajanju osebne higiene upoštevamo starostnikove še ohranjene sposobnosti, počutje in zdravstveno stanje. Kar zmore, naj naredi sam.

Med umivanjem opazujemo kožo, saj lahko različne spremembe kažejo na določeno obolenje. Normalna koža je gladka, dobro prekrvavljena in nepoškodovana. Spremembe pri barvi so lahko bledica, rdečina, modrikavost, porumenelost in spremenjena pigmentacija, kadar so predeli kože temneje ali svetleje obarvani. Koža je lahko suha, tanka, hrapava, pozorni smo, ali so se morda pojavili izpuščaji, otekline, mehurji, bradavice, brazgotine, praske, odrgnine ali večje rane. Pozorni moramo biti na materina znamenja, še posebno, če se spremenijo njihova velikost, barva, oblika in struktura. Turgor kože ugotavljamo tako, da v predelu trebuha narahlo primemo kožo z dvema prstoma in opazujemo odziv. Če ima koža dovolj vlage, se kožna guba hitro povrne v prvotno lego. V primeru dehidracije pa ostane kožna guba v privzdignjenem položaju.

Opazujemo spremembe nohtov, ki so lahko potemnjeni, se lomijo, so brazdasti, tanki ali pa zadebeljeni. Pozorni smo na pretirano izpadanje las, srbeče lasišče, lišaje in rane na lasišču, mastne lase, prhljaj.

Smeri umivanja rok, prsnega koša trebuha in nog

Opazujemo tudi vidne sluznice (sluznico oči, ustnic in ustne votline ter zunanjega spolovila). Pri normalnem videzu je sluznica rožnata, primerno vlažna in nepoškodovana. Na sluznici lahko opazimo ranice, razjede, oteklino in spremenjeno barvo, ki je lahko pordela, bleda ali modrikasta.

Dokler je mogoče, izvajamo higieno s prhanjem. Težje gibljivega starostnika peljemo v kopalnico z invalidskim vozičkom, ga pod prho posedemo na stol in ga oprhamo. Kopalnico ogrejemo na 22 °C. Zapremo okno in vrata.

Nastavimo primerno temperaturo vode, kar preverimo na zapestju. Prhanje začnemo od nog proti glavi. Starostniku podajamo namiljene krpice ali pa mesta, ki jih ne more doseči, na primer hrbet, umijemo mi. Po prhanju ga dobro obrišemo (ali pa se obriše sam) in ga namažemo s kremo ali losjonom za telo.

Umivanje v postelji

Kadar starostnik ne more vstati iz postelje, ga umivamo v postelji, kjer naredimo posteljno kopel. Pred začetkom mu ponudimo posteljno posodo.

Pripravimo pripomočke: umivalnik, vrč s toplo vodo, tekoče milo, umivalne krpice, zobno ščetko in zobno kremo, losjon ali mleko za telo, glavnik, nepremočljivo zaščito za posteljo, rokavice, dve brisači, čisto osebno perilo (pižamo), vrečko ali koš za odpadke, vrečo za umazano perilo.

Umivalne krpice so lahko iz blaga (frotirja), tiste za enkratno uporabo pa po uporabi zavržemo. Kadar so iz frotirja, jih ločimo po barvi. Svetlejše barve, na primer belo, uporabimo za umivanje do pasu in umivanje nog, temnejše barve pa za umivanje anogenitalnega predela. Za umivanje uporabljamo dve umivalni krpici, eno za umivanje brez mila (za ovlažitev kože in spiranje mila), drugo za miljenje. Umivalno krpico temeljito spiramo s polivanjem nad umivalnikom, jo ožamemo in odložimo na čisto mesto (na primer v čisto plastično posodico, ki jo imamo samo za ta namen).

Umijemo si roke. Za zaščito oblečemo predpasnik ali haljo, ki jo uporabljamo samo pri izvajanju osebne higiene. Rokavice vedno uporabimo pri izvajanju higiene ustne votline, umivanju zobne proteze, umivanju spolovil in negi nog, če so na stopalu vidne spremembe (na primer glivice na nogah, bradavice). Rokavice uporabimo tudi, če ima starostnik spremembe na koži (izpuščaje, poškodovano kožo) ali nalezljivo bolezen.

Posteljo naravnamo na primerno višino. Zgornjo rjuho in odejo ob straneh zapognemo navzgor tako, da ostane starostnik pokrit. Pri umivanju pokrivamo starostnika z zgornjo posteljnino, čisto rjuho ali večjo brisačo, da ga ne zebe, tako pa mu zagotovimo tudi zasebnost.

Najprej očistimo zobe in ustno votlino ter umijemo obraz in ušesa, in sicer brez mila. Pod glavo namestimo nepremočljivo zaščito za posteljo. Na zapestju preverimo temperaturo vode. Z mokro umivalno krpico najprej umijemo oči od notranjega očesnega kota proti zunanjemu. Za vsak poteg umivalno krpico obrnemo in jo temeljito speremo. Pozorni smo na spremembe, kot so prekomerno solzenje ali kak drug izcedek iz oči, znaki vnetja, pekoče oči, moteča svetloba, dvojni vid. Če je vneto eno oko, najprej umijemo zdravo oko. Tako ne prenašamo okužbe z bolnega očesa na zdravo oko. Zatem umijemo čelo, lice, koren nosu, brado, predel okrog ust in nosu. Po enakem zaporedju obraz obrišemo.

Nato umijemo ušesa. Najprej predel za uhljem, potem uhelj in zunanji del sluhovoda. Uho obrišemo po enakem vrstnem redu.

Vrat umivamo v smeri vratnih gub proti zatilju, uporabimo milo, ki ga s kože dobro speremo, in obrišemo.

Sledi umivanje rok. Pod roko namestimo nepremočljivo zaščito. Najprej umijemo zapestje, zatem podlaket, komolec, nadlaket, ramo in pazduho. Namiljeno roko speremo in jo obrišemo po enakem vrstnem redu.

Z namiljeno krpico umijemo hrbtišče roke, prste, še posebej skrbno predel med prsti in dlan. Namiljeno kožo splaknemo in obrišemo po enakem vrstnem redu. Posebej skrbno obrišemo kožo med prsti.

Nepremočljivo zaščito premaknemo pod hrbet ter umijemo prsni koš in trebuh. Starostniku slečemo zgornji del pižame in ga pokrijemo. Pri moškem umivamo prsni koš s potegi v obliki osmice. Začnemo pri prsnih bradavicah in s potegi nadaljujemo navzven z vedno večjimi osmicami čez celoten prsni koš do ramen. Pri ženski umijemo dojko krožno od bradavice proti spodnjemu delu dojke. Dobro umijemo in osušimo kožno gubo pod dojko.

Trebuh umivamo prečno ali krožno v smeri urinega kazalca. Umijemo popek. Namiljeno kožo splaknemo in obrišemo po enakem vrstnem redu.

Starostnika obrnemo na bok, lahko pa se v postelji tudi usede, in mu umijemo hrbet. Hrbet umivamo z dolgimi potegi od ledvenega dela navzgor in prek lopatic navzdol. Namiljeno kožo splaknemo in obrišemo po enakem vrstnem redu. Kožo na hrbtu namažemo s kremo. Starostniku oblečemo zgornji del pižame in ga pokrijemo.

 Nepremočljivo zaščito zdaj premaknemo pod noge in se lotimo umivanja nog. Starostnik naj nogo v kolenu rahlo skrči. Z namiljeno umivalno krpico začnemo umivati gleženj s krožnimi gibi, nadaljujemo z dolgimi potegi do kolena. Umijemo koleno in nadaljujemo z dolgimi potegi do dimelj. Umijemo nart, prste, predel med prsti, podplat in peto. Namiljeno kožo splaknemo in obrišemo po enakem vrstnem redu.

Umijemo še predel spolovil. Anogenitalno nego izvajamo pogosteje pri inkontinenci (nekontroliranem izločanju urina in blata), če ima starostnik vstavljen stalni urinski kateter in po odvajanju blata. Če je mogoče, naj se starostnik umiva sam, po negi mu omogočimo, da si umije roke.

Nataknemo si rokavice in nepremočljivo zaščito za posteljo namestimo pod zadnjico. Pacient naj leži na hrbtu, noge skrči in razpre. Z zgornjo posteljnino ga pokrijemo od stopal do kolen.

Pri moškem najprej umijemo nadsramje in dimeljski gubi. Penis umijemo tako, da kožico pomaknemo prek glavice proti korenu penisa. Umijemo glavico penisa, zatem umijemo modnik. Namiljen predel splaknemo in ga obrišemo. Kožico penisa potegnemo v prvotni položaj.

Starostnika obrnemo na bok, namilimo zadnjico in nazadnje predel okrog zadnjika. Zadnjico po istem zaporedju splaknemo in obrišemo.

Pri ženski uporabimo milo za intimno nego. Najprej umijemo nadsramje, nato dimeljski gubi. Z eno roko razpremo sramne ustnice, z drugo roko z enkratnimi potegi od spredaj nazaj umijemo spolovilo. Umivalno krpico za vsak poteg obrnemo in jo temeljito splaknemo. Namiljen genitalni predel splaknemo in skrbno obrišemo. Žensko obrnemo na bok in ji umijemo zadnjico.

Po končanem umivanju namažemo kožo s primerno kremo ali losjonom. Starostnika oblečemo in počešemo. Uredimo mu posteljo in ga namestimo v udoben položaj.

 Videoposnetke Pomoč pri osebni higieni si lahko ogledate na izobraževalni spletni strani: http://video.grafenauer.si//.

Besedilo: Alojzija Fink, spec. patr. zdr. nege, fotografiji: Fink, Kobilšek; Zdravstvena nega pacienta pri življenjskih aktivnostih, Grafenauer založba, 2019 

Alojzija Fink


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media