Rokodelske delavnice za spretne 

Prosti čas | feb. '20

Decembra so v hotelu Delfin v Izoli potekale že sedme Rokodelske delavnice Delfin 2019, ki jih je organizirala Komisija za tehnično kulturo pri Zvezi društev upokojencev Slovenije. Namen teh delavnic je druženje rokodelk in rokodelcev iz vse Slovenije, prenos rokodelskega znanja in izkušenj na vrstnike, predvsem pa na mlade v svojih društvih in okolju, spodbujanje samozaupanja in aktivnega staranja starejših ter ohranjanje kulturne in tehniške dediščine.

Kot zanimivost naj omenimo, da je Zdus v sedmih letih izvedel 99 različnih rokodelskih delavnic. Na vseh sedmih delavnicah je sodelovalo 784 rokodelk in rokodelcev iz 99 upokojenskih društev iz vseh 13 pokrajinskih zvez.

Letošnjih delavnic, ki so potekale od 18. do 22. decembra, se je udeležilo 140 upokojenk in upokojencev, med njimi 18 vodij in 70 mentoric in mentorjev, kar 27 udeležencev se je delavnic udeležilo prvič. Na 14 delavnicah so izdelovali zahtevnejše izdelke s področij kaligrafije, vezenja, kvačkanja, polstenja, pletarstva, klekljanja, izdelovali so rože iz vrvice in košarice, različne vrste nakita, jaslice, voščilnice in se preizkusili v fotografiranju ter kuharskih spretnostih.

Da so združili prijetno s koristnim, jim je Agencija za varnost v prometu RS priredila predavanje o varnosti starejših v cestnem prometu, pri katerem so sodelovali še predstavnik Policijske postaje Izola, zdravnica iz ljubljanskega združenja Fortox in predstavnika OZRK Izola. Da ne bi bilo spremljevalcem rokodelcev dolgčas, pa so organizatorji tudi zanje pripravili posebni delavnici, in sicer o uporabi mobilnih telefonov, ki so jo vodile sodelavke ljubljanskega medgeneracijskega centra Simbioza, Stane Arh iz Društva upokojencev Jesenice pa jim je predstavil verižni eksperiment.

Poseben program so rokodelcem pripravili člani Društva upokojencev Piran. Nastopil je njihov mešani pevski zbor, predstavile so se klekljarice, člani društva Anbot iz Pirana pa so pokazali, kako pletejo istrske košare ter izdelujejo rože in girlande za okrasitev ulic ob solinarskem prazniku, predstavila se je tudi solinarska družina Italijanske skupnosti Giuseppeja Tartinija Piran. Poleg njih so s petjem in skeči sodelovale še članice dramsko-pevske skupine Zarja Društva upokojencev Ajdovščina.

Rokodelci so svoje izdelke tudi razstavili. Drugi gostje hotela, ki so prejeli darilo – rože iz krep papirja, so si jih z zanimanjem ogledali. Ponosno so jih pokazali še drugim obiskovalcem, med katerimi so bili Franc Vesel, državni sekretar za malo gospodarstvo v kabinetu predsednika vlade, Franc Stanonik, predsednik medresorske delovne skupine za ureditev zakonodaje o rokodelstvu, Janez Sušnik, predsednik Zdusa, Vera Pečnik, podpredsednica Zdusa, ter predsednik Komisije za gospodarstvo in turizem pri Zdusu Jožko Čuk.

Zaključni večer pa so udeleženci Delfinovih rokodelskih delavnic preživeli razigrano. Poskrbeli so za recitacije, petje, ples, šale, skeče in celo za modno revijo. Program je s petjem popestrila še Marjetka Popovski.

Razstava rokodelcev Dolenjske in Bele krajine 

Pokrajinska zveza društev upokojencev Dolenjske in Bele krajine vabi na tretjo rokodelsko razstavo, ki bo v soboto, 22. februarja, od 10. do 18. ure v črnomaljskem kulturnem domu na Ulici Otona Župančiča 1. Vabljeni!

Besedilo in fotografija: B. S. 


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media