Varnost in zdravje vedno na prvem mestu

Zgodbe | feb. '20

Franc Leban

Žarko Leban iz Kromberka pri Novi Gorici je človek s širokim naborom dejavnosti, poudariti pa velja področje varnosti in zdravja pri delu, saj je pred kratkim prejel nagrado Avgusta Kuharja za življenjsko delo za pravičen boj za varnost in zdravje delavcev na severnem Primorskem.

Kot diplomirani varnostni inženir je tej stroki v celoti posvetil svojo poklicno pot – od leta 1973 do upokojitve v letu 2012. Prvih deset let je delal v tedanjem podjetju Avtopromet Gorica, nato pa kot medobčinski in kasneje republiški inšpektor za področje varstva pri delu. Iz obsežne utemeljitve ob podelitvi nagrade lahko razberemo, da je na severnem Primorskem njegovo delo pustilo neizbrisen pečat pri ozaveščanju delodajalcev in delavcev za varno in zdravo delo ter da je vedno dajal prednost varnosti, saj je bil prepričan, da je ohranitev zdravja delavcev pomembnejša od gospodarske škode. Njegove odredbe so na območju, kjer je deloval, pomenile nenapisani standard, ki zagotavlja varnost delovnega procesa.

Ko se zdaj spominja svojih službenih let, ne more mimo nesreč s tragičnim koncem, ki so se ga globoko dotaknile. Moti pa ga, da se je sodni epilog prevečkrat odvil mimo glavnih krivcev. Pogosto se je znašel v položaju, ki je zahteval odločno ukrepanje, včasih tudi s tveganjem odpovedi delovnega razmerja, vendar je vedno ostal zvest svojim načelom.

Dolgo let je bil predsednik Društva varnostnih inženirjev severnoprimorske regije. In tudi ko je društvo leta 2011 prejelo priznanje Avgusta Kuharja, je bila posebej poudarjena vloga Žarka Lebana pri ohranitvi društva tudi po osamosvojitvi Slovenije, v času, ko gospodarske razmere niso bile naklonjene varnosti in zdravju pri delu.

Kot predsednik Zveze društev varnostnih inženirjev Slovenije je prekinil nekatere stare prakse ter društva spodbudil k uresničevanju strokovnih izzivov. Bil je med pobudniki ustanovitve visokošolskega študija varstva pri delu. S takratnim dekanom ljubljanske višje tehniške varnostne šole dr. Vladimirjem Drusanyjem je leta 1985 sopodpisal pogodbo s Fakulteto za varstvo pri delu v Nišu za izobraževanje ene generacije univerzitetnih študentov na II. stopnji na višji tehniški varnostni šoli v Ljubljani.

Odlično oljčno olje

Ljudi, kot je Žarko Leban, nima smisla spraševati, ali jim je v pokoju dolgčas, kajti te besede ni v njihovem besednjaku. Odkar je v pokoju, se je posvetil dejavnostim, ki so ga vselej privlačile, pa zanje ni bilo časa.

Najbolj je predan oljkarstvu. Nasad je osnoval leta 2000 in od tod izhaja tudi ime za njegovo olje, za katerega je prejel številne nagrade, tudi na mednarodni ravni. Pri Goriškem oljkarskem društvu aktivno deluje že od njegove ustanovitve, nastopa tudi v vlogi senzoričnega ocenjevalca oljčnega olja. Z namenom, da bi zagotovil boljše opraševanje oljk, je začel gojiti tudi čebele. Lansko leto sicer ni imel sreče niti z enim niti z drugim. Čebele so poginile in tudi bera oljk je bila – tako kot povsod na Goriškem – skromna, vendar mu to ni vzelo poguma.

Je eden najdelavnejših članov v svetu Krajevne skupnosti Kromberk - Loke. Med drugim je bil predsednik gradbenega odbora pri gradnji doma krajevne skupnosti. Še vedno pa si kdaj oprta puško na rame in se odpravi na lov. Kako lahko on, ljubitelj narave, ubija živali? Pravi, da si z leti izoblikuješ nekakšen notranji etični kodeks in postaneš pri streljanju selektiven. Sicer pa so mu bolj kot lovske trofeje dragoceni trenutki, ki jih preživi v naravi, če le lahko, v zgodnjih jutranjih urah, ko se dani in ima priložnost videti ptice, ki jih sicer ne bi nikoli ugledal. Pogreša pa strpnost in tovarištvo med lovci. Na čas, ko je bil dva mandata predsednik Lovske družine Gorica, ga veže trpek spomin, povezan z gradnjo lovskega doma, ki so ga z veliko mero zagnanosti in prostovoljnega dela zgradili do strehe, nato pa je splet nesrečnih naključij, povezanih z nesrečo na lovu in odškodnino, privedel do tega, da je prešel v druge roke. Vendar pa je Žarko Leban za zavzeto delo na tem področju prejel zlato priznanje Lovske zveze Slovenije.

Besedilo: N. Š., fotografija: osebni arhiv Ž. L. 


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media