Redna nega zob je nujna

Prosti čas | feb. '20

Psi in mački se rodijo brez zob, pri dveh mesecih pa že imajo popolno mlečno zobovje, ki ga med 4 in 6 mesecem zamenjajo za stalnega. Psi imajo 42 zob, muce pa 30. Zobe začnemo negovati takoj, ko dobimo mladička v stalen dom, saj je le to zagotovilo, da se bo tega dobro navadil in bomo uspešno preprečevali nastajanje zobnih oblog, zobnega kamna, obolenj zob in obzobnega tkiva.

Redno ščetkanje zob psov ali mačk skupaj z zdravo prehrano in veliko žvečenja (igrač, kosti, palic in drugih 'žvečilk') dobro pripomorejo k ohranjanju zdravega zobovja. Hrana, ki se nabira na zobeh, skupaj z bakterijami povzroči zobne obloge. Te otrdijo v zobni kamen in povzročajo vnetja dlesni, umik dlesni in posledično parodontalno obolenje ter izgubo zob. Znaki bolezni dlesni se lahko pri psih začnejo pojavljati že zelo zgodaj, malce kasneje pri mačkah, manj pogosto pa jih opazimo pri živalih, ki so bili deležni redne in pravilne nege zob. Pri nekaterih pasmah, predvsem manjših, se težave z zobmi pojavljajo pogosteje.

Ščetkanje zob priporočamo vsak dan, zelo dobro je, če nam uspe vsaj trikrat na teden. Najprej moramo psa ali muco predvsem navaditi na idejo o ščetkanju zob. Za začetek le nežno masiramo usta, nato nežno dvignemo ustnico in masiramo dlesni, delamo krožne gibe od 30 do 60 sekund enkrat ali dvakrat na dan. To ponavljamo nekaj tednov, preden se lotimo ščetkanja zob in dlesni. Ko mine nekaj časa in jim to opravilo postane udobno, jim na notranjo stran ust namažemo malo zobne kreme za pse ali muce, da se navadijo na okus. Obstajajo že naprstniki, ki so prepojeni s snovjo za čiščenje, ki jih uporabljamo namesto ščetke. Ne smemo pa uporabljati zobne kreme za ljudi, saj draži sluznico želodca, ker je živali ne znajo izpljuniti.

Ustni zadah nam odkrije, kakšno je stanje v gobčku. Če je ta zadah stalno slab, je treba preveriti zobe pa tudi morebitne prebavne težave. Za pravočasno odkrivanje ustnih bolezni lahko veliko naredimo že tako, da ob vsakem čiščenju proučimo njegove dlesni in zobe. Dlesni morajo biti rožnate, ne bele in ne rdeče. Ne smejo kazati nobenih znakov oteklin, izrastkov, ranic. Zobje morajo biti čisti, brez rumenkasto do rjavkasto obarvanega zobnega kamna ali oblog. Znaki ustnih bolezni ali težav v prebavnem sistemu so slab zadah, izcedek iz gobčka, prekomerno slinjenje, oteženo ali onemogočeno požiranje hrane.

 
Bolezni zob 

Parodontalna bolezen je zelo boleča okužba dlesni, ki ima za posledico izgubo zob in širjenje okužbe na druge dele telesa (jetra, ledvice, srce, prebavila). Znaki so majavi zobje, slab zadah, bolečine v ustni votlini, kihanje in izcedek iz smrčka, oteženo ali onemogočeno žvečenje.

Gingivitis je vnetje dlesni, povzročeno predvsem zaradi kopičenja zobnih oblog, zobnega kamna in bakterij, ki povzročajo bolezni na dlesnih in pod njimi. Znaki vključujejo krvavitve, rdeče in otekle dlesni ter slab zadah. Preprečimo ga z rednim čiščenjem zob, uporabo protibakterijskih gelov, rednimi pregledi. Posledice gingivitisa so tudi otekle dlesni, ki prav tako otežujejo žvečenje in grizenje predvsem suhe briketirane hrane.

Ustni tumorji se pojavijo kot različno veliki izrastki na dlesnih. Lahko so benigni (nezločesti) ali maligni (zločesti). Lahko prizadenejo tudi čeljustne kosti.

Obarvani in gnili zobje se lahko pojavijo pri kužkih, ki so kot mladički preživeli kugo. Pri odraslih psih so zobje lahko videti gnili, temno obarvani in se lahko pogosto krušijo in razpadajo. Ker je poškodba trajna, je treba takšne zobe odstraniti z veterinarskim posegom.

Dobra preventiva za preprečevanje nastanka zobnih težav so posladki in 'žvečilke', namenjeni ohranjanju zdravih in čistih zob, ki jih lahko svojemu psu ponudimo vsak dan. Z veterinarjem se posvetujmo tudi o posebno zasnovani suhi hrani, ki lahko upočasni nastanek zobnih oblog in zobnega kamna. Seveda pa nobena od teh stvari ne more nadomestiti rednega čiščenja zob.

Iris Selan, dr. vet. med.


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media