PISMA BRALCEV

feb. '20

LIFTING NAIVNOSTI

Večina žensk z leti spozna, da njihova koža potrebuje skrbnejšo nego. Izjeme to ugotovitev samo potrjujejo. Imam prijateljico iz mladosti, ki je lahko vse življenje s svojo kožo ravnala tako, kot da je neuničljiva – se pretirano sončila, nanašala na obraz najbolj cenene kreme, z veseljem kadila, da ne naštevam naprej ... Ampak njena koža je še vedno gladka, napeta, brez starostnih peg.

Vsakič, ko se zazrem v njen obraz, se toliko bolj zavedam svoje kože, ki ji starost prav nič ne prizanaša, zato ji moram vsaj enkrat letno privoščiti nekoliko bolj profesionalen pristop. Čeprav je narava pri nekom bolj prizanesljiva, pri drugem pa manj ali kje drugje, je v mojih letih, ko sta sedmica in ničla že čisto blizu, to pričakovan proces.

Lani sem bila zaradi objektivnih razlogov prisiljena poiskati novo kozmetičarko. Ker vsaj nekoliko obvladam delo z računalnikom, sem na spletu našla salon v Rožni dolini, katerega lastnica mi je telefonsko zagotovila, da svoje delo opravlja že več kot dvajset let. Brez kakršnega koli preverjanja sem se naročila na običajno nego obraza – v mislih sem imela seveda temeljito čiščenje kože.

Izrecna prošnja, da ne želim nobenih dodatnih tretmajev ter prigovarjanja k nakupu čudežnih krem, se je zdela uslišana.

Ob dogovorjeni uri sem se po strmih stopnicah povzpela do podstrešja starejše hiše, v kateri je salon. Prva klica dvoma, da sem prišla na pravi kraj, je vzniknila ob pogledu na oblačila, ki so me pričakala – kopalni plašč iz frotirja, ki je zagotovo doživel že boljše čase, in plastični natikači, po zagotovilu sicer oprani.

Legla sem na zastarelo mizo in le kratek »sprehod« s prsti po mojem obrazu je gospo kozmetičarko prepričal, da potrebujem kaj več kot le običajno čiščenje kože. Bila sem prava kandidatka za ultrazvočno metodo, ki brez kirurškega posega povzroča nastajanje kolagena in regeneracijo kože. In kakšna sreča – prav ta dan je bila cena le 700, namesto običajnih 1200 evrov!

Seveda sem skušala pogovor vrniti na raven prvotnega telefonskega dogovora. Zagotovo obstajajo stranke, ki verjamejo v novodobne načine nege kože, lahko da so zanje tudi učinkoviti, ampak žal nikakor nisem bila prepričana, da sodim mednje. Toda gospa je bila vztrajna, ona prijateljuje in se posvetuje samo z zdravniki, nabavlja najsodobnejšo opremo in dobro ve, da je to edina uspešna metoda. Res bi morala priti še nekajkrat k njej, dodati še nekaj evrov k temu znesku, ampak postopek pomlajevanja je zagotovljen.

Seveda, kar takoj lahko vstanem s te mize, stopim do banke in dvignem denar. Najboljša naložba!

Osupla nad tako agresivnim pristopom odločno odklonim kakršen koli tretma poleg dogovorjenega. In kaj dobim? Vlažno krpo na obraz, nad njo pa prastaro aparaturo, ki tako neenakomerno ogreva, da se bojim, da bom dobila še opekline. Odmikam obraz, enkrat skrajno levo, enkrat skrajno desno, ter komaj čakam, da se tortura – ob sicer razpoloženjski glasbi – po dvajsetih minutah konča.

In ko ob poslednjih taktih gospa kozmetičarka ne naredi ničesar, kar sva se dogovorili, in ugotovi, da se nimam namena podvreči njeni dragi terapiji, mi zabrusi, da tako slabe kože, kot je moja, še ni videla. Osuplo pomislim, da je v dveh desetletjih, odkar izvaja to dejavnost, zagotovo naletela na različne tipe kože. In da bi bila ravno moja tako brezupna? Prepričana, da je bil to poslednji preizkus naivnosti, sem ji skušala dopovedati, da je to skrajno neprimeren odnos do stranke. Odločno sem zapustila zatohlo sobo in počakala, da mi izstavi račun.

Z olajšanjem sem plačala dogovorjeno ceno in vzela papir, ki mi ga je izročila. Šele zunaj na dnevni svetlobi sem ugotovila, da mi sploh ni izstavila računa, temveč kartonček, na katerega je napisala naslednji termin.

Sprva sem se namenila nazaj v salon. A sem si premislila. Čemu bi se prepirala in izgubljala živce z osebo, ki ne ljubi svojega dela, ampak samo zaslužek, ki ga v njem vidi?

Ime salona, ki v enem od najbolj razširjenih jezikov na svetu obljublja lepoto in sposobnost, v materinščini zagotovo predstavlja samo goljufivo fasado ...

Andreja S. K. (ime hranimo v uredništvu)


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media