Za otroke, ki umirajo od lakote

Prosti čas | feb. '20

Jure Sešek

Kdo ne pozna priljubljenega radijskega voditelja Jureta Seška, prvega glasa Radia Ognjišče? Na radiu, ki je lani praznoval 25. obletnico delovanja, dela od prvega dne, poslušajo pa ga radi stari in mladi. Za svoje delo je prejel šest Vikendovih gongov popularnosti, bil je radijska osebnost Nedeljskega dnevnika, dvakrat je bil nominiran za radijskega viktorja. Nagrad je bil vedno zelo vesel, jemal jih je kot priznanje njihovi radijski postaji.

Že od začetka radia vodi priljubljeno otroško oddajo Sobotna iskrica, ki je na sporedu ob sobotah med 9. in 10. uro dopoldne. Takratni odgovorni urednik Franci Trstenjak mu jo je zaupal, ker je Jure na pedagoški fakulteti študiral razredni pouk. Razvedrilna in poučna oddaja, kjer veliko govorijo o pravih vrednotah, je Juretu povsem zlezla pod kožo in jo še danes navdušeno pripravlja.

Nekaj posebnega pa je Pustna sobotna iskrica, ko na pustno soboto od 9. do 15. ure odprejo telefonske linije in povabijo poslušalce h glasu dobrote. V sodelovanju z Misijonskim središčem Slovenije in Slovensko karitas pripravljajo dobrodelne akcije, ki so namenjene otrokom v misijonskih deželah. Z darovi poslušalcev so do zdaj med drugim zgradili že dve šoli v Kambodži, kupili čolne, ki vozijo po Amazonki otroke v šolo, na Madagaskarju so poskrbeli za riž, šolo in obnovo bolnišnice, v Gambeli na zahodu Etiopije pa za lačne otroke. Z zbranim denarjem so 500 otrokom za osem let zagotovili topli obrok na dan.

Lani so zbirali denar za gradnjo bolnišnice v Ugandi. Samo v enem dnevu so zbrali več kot 130.000 evrov, večino s klici poslušalcev, del pa s pustno prireditvijo. Zadnja leta organizirajo pustni ples v športni dvorani Zavoda sv. Stanislava v Šentvidu. Zbere se več kot tisoč mask iz vse Slovenije, med njimi je veliko mladih družin. Tudi tam je možnost darovanja. Zaposleni, ki na prireditvi delajo prostovoljno, tam prodajajo krofe, ki jih pekarne podarijo za dober namen.

Letos za otroke s posebnimi potrebami

Pred leti so se odločili, da pred dobrodelno akcijo obiščejo misijone, kjer potrebujejo pomoč. Že po prvi takšni akciji so zbrali štirikrat več denarja. S posnetim gradivom v različnih oddajah seznanjajo poslušalce, za koga bodo zbirali denar v Pustni sobotni iskrici. »Vedno se vrnem pretresen s poti, ker vidim, da otroci nimajo hrane ne zdravstvenega varstva in tudi šola ni nekaj samoumevnega. Mi pa kupujemo nepotrebne stvari in zavržemo toliko hrane, tam pa otroci umirajo od lakote,« pove pretresen.

Še težje tam živijo prizadeti otroci. Z njimi se nihče ne ukvarja. Letos bodo zbirali denar za dnevni center Akamuri v revni afriški državi Burundi. Varstveno-delovni center, ki ga vodi s. Vesna Hiti, vključuje otroke s posebnimi potrebami. Denar potrebujejo za obnovo ambulante in učilnic. »Za mnoge otroke je obrok hrane, ki ga dobijo v dnevnem centru, njihov edini obrok. Tukaj se lahko tudi igrajo, saj doma nimajo nobene igrače, kar je za nas skoraj nepredstavljivo,« doda.

 22. februarja bo potekala že 18. dobrodelna Pustna sobotna iskrica. V športni dvorani Zavoda sv. Stanislava v Šentvidu pa bo od 12. do 14. ure pustni ples. Za zabavo bodo poskrbeli Modrijani.

Jure občasno vodi še pogovorno oddajo Naš gost pa petkove zabavne večere, športne oddaje, otroško rubriko Bim bam bom in je moderator programa, zaradi misijonskih poti je začel pisati tudi spletni dnevnik. Skupaj s sinom Luko, ki je z lansko zmago v oddaji Znan obraz ima svoj glas čez noč postal popularen, vodita oddajo A štekaš? Gre za medgeneracijsko oddajo, ki jo ob sredah zvečer poleg njiju izmenoma vodita še njegov sodelavec Marjan Bunič s sinom Žigo. Predstavljajo glasbene novosti in medgeneracijski pogled na svet. Za glasbo skrbi Jan Gerl, vodja zasedbe Proper, kjer prepeva Luka.

Na radiu, in sicer v marketingu, dela tudi njegova žena Urša, česar je Jure zelo vesel, saj se tudi v službi dopolnjujeta. Z Uršo imata tri otroke, starejši Luka se je odločil za glasbene vode, mlajša dva pa sta športnika, Jan je dijak, Miha pa študent. Vsa družina rada poje, že leta sodelujejo s Poletnim gledališčem Studenec, Jure in Luka sta nastopala tudi v muzikalu Mamma Mia. Z Uršo pa že 27 let prepevata v vokalni skupini Krila.

Jure se zelo dobro počuti v službi, zadovoljen je, ker lahko živi svoje vrednote, in veliko mu pomeni, da se s sodelavci dobro razume, da so prijatelji.

Besedilo in fotografija: Jožica Dorniž


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media