Občutke izliva skozi barve

Zgodbe | feb. '20

Amalija Hribar

»V življenju z umetnostjo je treba izbrati prave smeri, treba je imeti veliko sreče, določenega znanja, veselja, pozitivne življenjske energije, ki se velikokrat odraža v drznih poletih domišljije, ki se umirjajo šele takrat, ko se ideje začenjajo uresničevati,« trdi Amalija Hribar iz Matk pri Preboldu v Savinjski dolini, ki je skoraj vse svoje življenje povezana z likovnim ustvarjanjem, tekstilom, svilo in barvami. 

Prve delovne izkušnje je nabirala v Tekstilni tovarni Prebold kot risarka vzorcev. Ko je dobila štipendijo, je dokončala srednjo šolo za oblikovanje in grafiko v Ljubljani in še dve leti delala kot risarka vzorcev, potem pa se je ponovno lotila študija, in sicer na fakulteti za arhitekturo. Potem se je vrnila v tovarno, tokrat v razvojni oddelek. »Kot ustvarjalka novih izdelkov sem delala 24 let. Oblikovala sem vzorce, modele, embalažo, kataloge, pripravljala sejme ... Delo je bilo zanimivo, vendar sta se moja ustvarjalnost in znanje do neke mere zožila, saj trenutni navdih v osmih urah ni mogel priti do prave veljave. Ko sem pridobila status samostojne kulturne delavke (kot prva v spodnji Savinjski dolini, op. D. N.) in začela ustvarjati v lastnem ateljeju, pa je bilo vse veliko bolj sproščeno.«

Naravna svila in bogastvo barv

Unikatne rute, ki jih mojstrsko poslika, so resnično nekaj posebnega. »Svila je material, ki me že od nekdaj privlači, deluje mehko in nežno pa tudi barve se na njej izjemno dobro obnesejo, se dobro vpijajo in svetijo. Delo s svilo pa zahteva posebno tehniko risanja. S tem materialom človek nekako diha, je zelo tankočuten, in ob nanašanju barv imaš občutek, kot da slikaš po vodi, listju ali vetru, saj z vsakim nanosom barve ustvarjaš novo podobo, novo izrazno moč barve in trenutnega navdiha …« je povedala lani ob odprtju razstave v preboldski knjižnici. Z upokojitvijo se njena ustvarjalnost ni zaključila, ampak ji omogoča še brezskrbnejše življenje in nove likovne izzive.

Amalija uporablja zračni čopič, ki predstavlja posebno zvrst likovnega izražanja, saj barve brizga na tkanino. Poleg tega so njene posebnosti še akvareli oziroma slikanje na mokro tkanino, grafične skice z ostrimi potezami čopiča, posnemanje barve s kislinskim jedkanjem in podobne tehnike. Pravi, da s pomočjo barv in likovne kompozicije izraža svoje občutke. Svojo domišljijo čuti kot klobčič v telesu, ki se nenehno odvija. Če sledi tej ovijajoči se nitki, je potešena in z lahkoto izrazi vsa notranja čutenja v vseh odtenkih.

Besedilo in fotografija: Darko Naraglav


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media