NOVICE OD VSEPOVSOD

feb. '20

Ali se spomnite, kako smo nekoč smučali?

Če se spomnite ali pa ne, lahko 15. februarja v Škofji Loki obudite spomin na to, kako smo starejši ali pa naše mame in očetje nekoč smučali po takrat še redno zasneženih hribih. »Zelena zima nam ne bo preprečila, da ne bi izvedli jubilejnega 20. mednarodnega tekmovanja v smučanju po starem. Če sredi februarja ne bo dovolj snega, imamo že nameščene snežne topove, ki že zasnežujejo tekmovališče, tako da tekma zagotovo bo,« nam je povedal Branko Tavčar iz škofjeloškega Društva Rovtarji – smučanje in kolesarjenje po starem, ki se je tekmovanja domislilo in ga vsa ta leta tudi organizira.

V dveh desetletjih so meščani Škofje Loke in okolice pa tudi številni obiskovalci prireditev že vzeli za svojo, tako da Mestni trg oziroma Plac ta dan utripa v veselem in šaljivem ritmu. Tudi letos bodo našim starodobnim smučarskim asom na pomoč priskočili udeleženci iz Avstrije, Italije, Hrvaške, Češke in Švice.

Prireditev se bo začela na Mestnem trgu ob 10. uri s parado udeležencev, ki bodo seveda oblečeni »po starem«, na ramah pa bodo nosili svojo predpotopno smučarsko opremo. Od Sokolskega doma do Cankarjevega trga, kjer bo krajši kulturni program, jih bo pospremila mestna godba na pihala. Povorka se bo nato premaknila na Trg pod gradom oziroma prireditveni prostor pod hribom loškega gradu. Potem se bo začelo zares: ekipe se bodo pomerile v vožnji med koli in smučarskih skokih. Tekmovanje bodo začeli najmlajši, nato se bodo pomerili veterani različnih starostnih skupin, »stroga« komisija pa ne bo ocenjevala samo časa spusta, ocenjevali bodo tudi smučarsko opremo in slog vožnje, ki bo moral biti skladen z opremo. (Besedilo in fotografija: V. K.)

 

Dobrodelna prodaja slik

Likovni samouk Vlado Parežnik iz Mozirja je že znan po dobrodelnih akcijah, v katerih zbira denar za tiste, ki jim življenje ni naklonjeno. Tokrat ves februar prodaja svoje slike, izkupiček pa bo namenil plačilu toplega obroka hrane okoliškim brezdomcem.
V njegovem likovnem salonu na Levstikovi 9 v Mozirju je naprodaj 70 perorisb namišljenega cvetja v tehniki tuša (črno-bele risbe na šeleshamerju). Pred obiskom se najavite pri slikarju na tel. št.: 040 145 696.

 

Manj stvari, manj smeti

Če želite k varovanju narave prispevati še bolj kot samo z ločevanjem odpadkov, se potrudite, da kupujete čim manj novih stvari – od oblek do aparatov, raje popravite ali obnovite tiste, ki jih že imate doma.

Zelo uporabna je spletna stran, ki jo urejajo Ekologi brez meja. Na naslovu http://manjjevec.si najdete zemljevid z naslovi mojstrov, ki kaj popravijo, predelajo ali obnovijo. Prav tako so objavljeni naslovi centrov ponovne uporabe. Ti delujejo v Ljubljani, Rogaški Slatini, Vojniku, Slovenskih Konjicah, Ormožu in Kočevju, kjer predmete (kose pohištva, male in večje gospodinjske aparate, igrače, posodo ipd.) prenovijo in poskrbijo za vnovično uporabo. Če želite skrčiti odpadno embalažo, boste našli zemljevid mlekomatov ter zemljevid ZW (Zero Waste – brez odpadkov) trgovin po vsej Sloveniji, kjer je mogoče nakupovati določene izdelke brez embalaže: lahko je vračljiva ali pa prinesete svojo.

Jubilejno ptujsko kurentovanje

Kurentovanje, mednarodni pustni karneval, na Ptuju s pisano paleto kulturnih, etnografskih, turističnih, kulinaričnih in zabavnih prireditev je zagotovo eden največjih in najbolj zanimivih evropskih pustnih karnevalov. Letos bo na Ptuju od 15. do 25. februarja še bolj veselo, saj bo kurentovanje potekalo že šestdesetič zapored.

Čez dan se bodo zabavale maškare vseh starosti na ulicah, v vrtcih in šolah, ob večerih bodo v karnevalski dvorani za zabavo skrbeli domači in tuji glasbeniki, slikarji se bodo srečali na tradicionalnem ekstemporu, seveda pa ne bo manjkalo tradicionalnih prireditev in povork. Ena izmed najzanimivejših je Medcelinsko srečanje tradicionalnih pustnih likov in mask, na kateri se bodo v soboto, 15. februarja, predstavili pustni liki iz več kot desetih držav. Vrhunec kurentovanja pa bo v nedeljo, 23. februarja, od 13. ure naprej, ko bo ptujske ulice in trge v karnevalski povorki preplavila tisočglava množica pustnih mask in tradicionalnih likov. Za prav posebno vzdušje poskrbijo izvirne karnevalske skupine in številni satirični liki ter seveda velika množica kurentov. Konec pustnega veselja pa bo v torek, 25. februarja, ko bodo pusta pokopali. 

Priznanja za dosežke v ljubiteljski kulturi

Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti (JSKD) je podelil priznanja za življenjsko delo in izjemne dosežke v ljubiteljski kulturi. Zlato plaketo za življenjsko delo je prejel mag. Franci Pivec za predano ustvarjalno, mentorsko in organizacijsko delo. Srebrno plaketo so prejeli Jožko Hudl za dolgoletno vsestransko delo in intenzivno vključevanje koroških Slovencev v slovenski kulturni prostor, Branimir Ritonja za ustvarjalno delo in dosežke na področju fotografske dejavnosti in Milan Pavliha za prizadevno delo na področju glasbene dejavnosti, saj v pihalnih orkestrih neprekinjeno deluje že polnih 73 let, je dejaven član Godbe ljubljanskih veteranov in njene komorne zasedbe: Kvarteta klarinetov.

Zlati znak JSKD pa sta prejela Tomaž Krajnc za dosežke in inovativne pristope na področju gledališke dejavnosti ter Tadeja Vulc za ustvarjalno delo na področju vokalne glasbene dejavnosti.

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media