Raka na materničnem vratu je mogoče preprečiti

Dobro počutje | feb. '20

 Z vsaj 70-odstotno pregledanostjo žensk v programu ZORA, 90-odstotnim zdravljenjem odkritih predrakavih sprememb na materničnem vratu in 90-odstotno precepljenostjo deklet proti okužbi s HPV bi lahko popolnoma iztrebili raka na materničnem vratu, trdijo ginekologi.

Slovenija je na dobri poti, da doseže cilj, ki ga je spomladi leta 2018 začrtala Svetovna zdravstvena organizacija – torej odpravo raka na materničnem vratu. Najbliže temu cilju je za zdaj Avstralija. Za to vrsto raka pri nas na leto zboli okoli 120, umre pa med 40 in 50 žensk. To je izjemen uspeh, trdijo ginekologi, saj smo bili po številu bolnic z rakom na materničnem vratu pred dvajsetimi leti med prvimi v Evropi. Zadnja leta se število na srečo močno niža. V letu 2018 so namreč odkrili 106 novih primerov tega raka.

Človeški virusi papiloma (HPV) sicer živijo v koži in sluznicah ljudi. Okužba se prenaša s tesnimi stiki s kožo ali sluznico okužene osebe, na primer s spolnimi odnosi. Več kot 99 odstotkov raka na materničnem vratu povzroči okužba s HPV, ki povzroča tudi genitalne bradavice ter raka na grlu, zadnjiku in penisu pri moških. A od okužbe do pojava prvih znakov bolezni lahko mine več let. Če je ženska cepljena proti HPV in se redno udeležuje presejalnih pregledov, je verjetnost, da bo zbolela, izjemno majhna. Tiste, ki redno hodijo na presejalne preglede, imajo od 70 do 90 odstotkov manjšo možnost, da bodo kadar koli zbolele za tem rakom. Enako velja za ženske, ki so bile cepljene proti HPV še pred prvo okužbo, so opozorili zdravniki ob evropskem tednu preprečevanja raka na materničnem vratu.

Za zdaj več kot 70 odstotkov Slovenk med 20. in 64. letom redno, vsaka tri leta, opravi pregled v sklopu državnega presejalnega programa za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb na materničnem vratu (ZORA), ki ga imamo od leta 2003. Vendar pa ginekologi opozarjajo, da se presejalnih pregledov še premalo udeležujejo ženske med 50. in 64. letom starosti in ženske iz murskosoboške in koprske regije ter tudi kranjske regije.

Cepljenje preprečuje okužbe

Najboljša zaščita pred okužbami je cepljenje proti HPV pred prvimi spolnimi stiki. Raziskave kažejo, da preprečuje predrakave spremembe in raka na materničnem vratu vsaj deset let. Samoplačniško ga lahko opravi katera koli ženska, pa tudi moški. Za učinkovito zaščito za starejše od 15 let so že potrebni trije odmerki, kar stane 210 evrov. Po mnenju strokovnjakov so neželeni učinki, ki se lahko pojavijo po cepljenju, največkrat blagi in prehodni.

Brezplačno pa že deset let cepimo šestošolke (z dvema odmerkoma), a le tiste, ki jim to dovolijo starši. V šolskem letu 2018/19 se je precepljenost z drugim odmerkom cepiva pri deklicah v 6. razredu osnovne šole povečala za 10 odstotkov (na 59,3 odstotka). Vendar zanimanje za cepljenje zelo niha po regijah, še posebej nizko je v osrednjeslovenski regiji, saj je cepljenih le 48,5 odstotka deklic, medtem jo je na Koroškem cepljenih kar 87 odstotkov deklet in tudi že veliko fantov. Tako lepe rezultate dosegajo zaradi odličnega sodelovanja šolskih zdravnikov in ginekologov ter nenehnega ozaveščanja staršev. Od lani je cepljenje pri šolskem oziroma družinskem zdravniku brezplačno tudi za dekleta do 26. leta, za tako imenovane zamudnice. Na zdravstvenem svetu ministrstva za zdravje pa je že nekaj časa predlog, da bi cepljenje v enakem obsegu kot za deklice čim prej uvedli tudi za dečke. Moški so namreč prav tako prenašalci HPV in virusi jim lahko povzročajo hude zdravstvene zaplete.

Ginekologi in družinski zdravniki pozivajo ženske, naj se redno udeležujejo presejalnih pregledov ZORA pri osebnem ginekologu vsake tri leta. Vsekakor pa naj tudi po  65. letu ne opustijo rednih ginekoloških pregledov, ne glede na to, ali imajo partnerja ali ne. Če želijo opraviti testiranje na HPV in jim ginekolog ne predlaga odvzema brisa, lahko zanj zaprosijo same.

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media