Za dostopnost in varnejše gibanje 

feb. '20

AD Aktualno

V Sloveniji živi približno 170.000 invalidov, kar je 8,5 odstotka prebivalstva. Če k temu prištejemo še starejše ljudi in otroke, kar 45 odstotkov prebivalstva spada med ranljive skupine udeležencev v prometu. Tem je namenjen projekt Omogočanje multimodalne mobilnosti oseb z različnimi oviranostmi, ki ga financira ministrstvo za infrastrukturo, vodi pa Geodetski inštitut Slovenije. Cilj projekta je iskanje ustreznih prilagoditev ter tehnoloških rešitev, s katerimi bi slepim in slabovidnim, gibalno oviranim, starejšim in otrokom zagotovili enakovredno dostopnost in varnejše gibanje, s tem pa večjo samostojnost.

V prvi fazi projekta je sodelovalo 21 občin (letos naj bi jih vključili še 20), v katerih so posamezniki iz teh ranljivih skupin sami odkrivali kritične točke. Med drugim so preverjali, kako dostopne so javne ustanove, železniške in avtobusne postaje, sanitarije, kako naporna je vožnja z javnim prometom za invalide in starejše ter kako varne so šolske poti. Iz zbranih podatkov je mogoče izpeljati uporabne rešitve, na primer zagotoviti daljše intervale na semaforju, namestiti več klopi, poskrbeti za senco ob poti in podobno, da starejšim in drugim ranljivim skupinam olajšamo pot.

Nastaja tudi aplikacija, ki bo slepim in slabovidnim na primer posredovala podatke, kje so fizične ovire in kje zvočni semaforji, gibalno oviranim, kje so parkirna mesta za invalide in kakšna je dostopnost javnega objekta, šolarjem bo sporočila, kje so nevarna mesta na šolskih poteh, starejšim pa, kje so fizične ovire zanje.   

A. Ž.


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media